Πέμπτη 1 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΕΚΙΔΕ
Το σχέδιο για την ΕΝΚΛΩ είναι κομμένο και ραμμένο για το νέο επενδυτικό fund

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, τα δεδουλευμένα, τις αποζημιώσεις και την εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης

Το σχέδιο «επαναλειτουργίας» της ΕΝΚΛΩ, που παρουσιάστηκε από τον πρώην πρόεδρο του ομίλου της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας», με τη στήριξη κυβερνητικών βουλευτών, του δημάρχου Νάουσας και άλλων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΕ, Λαπαβίτσας), είναι κομμένο και ραμμένο για το νέο επενδυτικό fund, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ).

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι άνεργοι της ΕΝΚΛΩ χωρίς καμία αυταπάτη πρέπει να εξασφαλίσουν την ενότητα για τα δικά τους συμφέροντα, να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα, να διασφαλίσουν ότι θα εφαρμόζεται η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, η ΟΕΚΙΔΕ σημειώνει:

«Οι εργαζόμενοι τοποθετούμαστε, παίρνουμε θέση με βάση τα δικά μας συμφέροντα, τις δικές μας ανάγκες. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις, δεν στηρίζουμε και σερνόμαστε πίσω από επιχειρηματικά σχέδια που απαλλάσσουν την εργοδοσία από αυτά ως προαπαιτούμενα για την επόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Θα αρκούσε και μόνο το θράσος αυτών που μιλάνε για νίκη των εργαζομένων και μας τσακίζουν διαχρονικά με αντεργατικά μέτρα και μνημόνια, για να υποψιαστούμε τη νέα κοροϊδία.

(...) Συμφωνούν όλοι τους με το μνημόνιο των μνημονίων, που είναι η υλοποίηση του στρατηγικού στόχου των επιχειρηματικών ομίλων, των επενδυτών, για την εξασφάλιση και την ανάκαμψη των κερδών τους, που προϋποθέτει τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα για εμάς και τα παιδιά μας. Η υποταγή σε αυτόν τον εχθρικό για τους εργαζόμενους στόχο τους εκφράζεται με την πλήρη αποδοχή του από τον παλιό και νέο εργοδοτικό συνδικαλισμό και την υπογραφή του λεγόμενου "μνημονίου κατανόησης".

Ουσιαστικά πρόκειται για την κατάργηση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τα 751 ευρώ μεικτά, κατάργηση των τριετιών, των επιδομάτων γάμου και ανθυγιεινής εργασίας και ό,τι άλλο περιλαμβάνει η κλαδική ΣΣΕ ανάλογα και με την ειδικότητα.

(...) Παρουσιάζουν τον κατώτατο μισθό, μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων, ως "ένα νούμερο που συνδέεται με την τιμή πώλησης του προϊόντος" και το συνεταιρισμό ως ένα εργαλείο χειραγώγησης "για να μπορεί η εταιρεία να εφαρμόζει σωστά τη στρατηγική της".

(...) Το σχέδιό τους για την ΕΝΚΛΩ είναι να απαλλάξουν τους προηγούμενους, να φορτώσουν στο λαό τα χρέη, να εξασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και βέβαια "γην και ύδωρ" στο νέο επενδυτή.

(...) Κανείς να μην πιστέψει ότι η επιχείρηση "ανήκει" στους εργαζόμενους, δεν χρειάζεται να βρεθεί πάλι απλήρωτος ή στην ανεργία για να το διαπιστώσει. Δεν γίνεται να είναι και οι εργαζόμενοι ωφελημένοι και αυτοί που κάθε φορά επενδύουν ή δεν επενδύουν για τα κέρδη τους, που προέρχονται από την εκμετάλλευσή μας».

Κάλεσμα πάλης απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση διαρκείας

Η ΟΕΚΙΔΕ καλεί τους ανέργους της ΕΝΚΛΩ σε συμπόρευση με όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου, μαζί με όλη την εργατική τάξη, να οργανώσουν την πάλη απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση διαρκείας, να διεκδικήσουν δουλειά με δικαιώματα, την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Να διεκδικήσουν τώρα από κυβέρνηση και εργοδοσία: Πλήρη αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων, των αποζημιώσεων και των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας. Υπογραφή και εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση τη Σύμβαση του 2009. Διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στα εργοστάσια, ιδιαίτερα στα συγκεκριμένα που είναι για χρόνια εκτός λειτουργίας. Κάλυψη των χαμένων χρόνων Ασφάλισης, να αναγνωριστεί ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων, ώστε να μη μειωθούν και άλλο οι μελλοντικές συντάξεις. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Αμεση αποκατάσταση των συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ των ανέργων και επίδομα ανεργίας για όσο αυτή διαρκεί. Κατάργηση της φοροληστείας και των χαρατσιών στην εργατική - λαϊκή οικογένεια. Κατάργηση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κάλυψη των απωλειών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ