Σάββατο 13 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Την αναγνώριση ενός βαρέος τύπου μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ τύπου «Global Hawk», πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και σε μεγάλο ύψος μέσα στον ρωσικό εναέριο χώρο, ανέφερε χτες διπλωματικο-στρατιωτική πηγή στη Μόσχα. Επίσης, για πρώτη φορά έκανε λόγο για άλλη μια αναχαίτιση, αυτή τη φορά του κατασκοπευτικού αεροσκάφους «Ποσειδών» Ρ8Α και πάλι των ΗΠΑ, που έγινε στις 9 Μάη από ρωσικά μαχητικά και αυτή τη φορά στη Μαύρη Θάλασσα. Τα περαστικά θεωρούνται από τη ρωσική πλευρά ως αναμενόμενη απάντηση, ενώ από την αμερικανική πλευρά δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

ΣΕΟΥΛ.-- Σύμφωνα με ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής προεδρίας, ο νέος ηγέτης της χώρας Μουν Τζε-ιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, που διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο για τις εξελίξεις στη Χερσόνησο. Μάλιστα, ο Μουν είπε ότι θα στείλει ειδικό απεσταλμένο για το ζήτημα στη Μόσχα, ενώ οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν προσκλήσεις για επίσημες επισκέψεις ο ένας στη χώρα του άλλου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε τις μεγάλες διαστάσεις δημοσιότητας που πήρε η αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, χαρακτηρίζοντας το όλο θέμα ως «σόου εντυπωσιασμού». Στην πρώτη του συνέντευξη από την απόλυση του Κόμεϊ στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο πρώην διευθυντής του FBI αποπέμφθηκε από τα καθήκοντά του εξαιτίας της προβληματικής επίδοσής του, αποσυνδέοντας το ζήτημα που προκλήθηκε από την έρευνα για τη Ρωσία. Πάντως, προειδοποίησε τον Κόμεϊ να μη διαρρεύσει στον Τύπο κασέτες με συνομιλίες τους. Νωρίτερα, η Γερουσία ενέκρινε το διορισμό του βετεράνου νομικού σε θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ στη θέση του εμπορικού διαπραγματευτή των ΗΠΑ για την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου στη Βόρεια Ευρώπη (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό, μετά από 120 μέρες από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Κυβερνοεπίθεση ευρείας κλίμακας φέρεται πως εκδηλώθηκε χτες το απόγευμα σε δημόσια νοσοκομεία της Αγγλίας, καθώς τα πληροφοριακά συστήματά τους επλήγησαν ταυτόχρονα από ιό. Οι χάκερς κρυπτογράφησαν τα περιεχόμενα των πληροφοριακών συστημάτων στα νοσοκομεία, απαιτώντας σε αντάλλαγμα λύτρα και την καταβολή τους σε bitcoin, καθιστώντας προβληματική ή και αδύνατη την πρόσβαση των γιατρών στους ιατρικούς φακέλους ασθενών.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Περικοπή 1.700 θέσεων εργασίας - περίπου το 1,5% του εργατικού δυναμικού της Γερμανίας - και τη μετακίνηση άλλων 1.000 θέσεων ανακοίνωσε η «Siemens», στο πλαίσιο συνολικών αναδιαρθρώσεων που θα ανεβάσουν την «αποδοτικότητα» του ομίλου.

ΣΟΦΙΑ.-- Η Βουλγαρία αναζητά ιδιώτες επενδυτές για να χτίσει στον ποταμό Δούναβη έναν πυρηνικό σταθμό ο οποίος είχε ακυρωθεί πριν από πέντε χρόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, κατά μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, προχτές. Η Σόφια ακύρωσε το έργο στο Μπέλενε το 2012, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει ξένα κεφάλαια. Το έργο είχε ξεκινήσει υπό την πίεση των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία. Ωστόσο, λόγω της ακύρωσης πλήρωσε πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση στη «Rosatom» που είχε αναλάβει το έργο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ