Παρασκευή 12 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία θα πάει στο Πεκίνο

ΣΕΟΥΛ.- ΠΕΚΙΝΟ.-

Τηλεφωνική συνομιλία 40 λεπτών είχαν ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Νοτιοκορεάτης νεοεκλεγείς ομόλογός του Μουν Τζαε-ιν, μετά την οποία η Σεούλ ανακοίνωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στο Πεκίνο, για να συζητηθούν και οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική προεδρία, ο Μουν ανέφερε ότι γνωρίζει τις «ανησυχίες» της Κίνας για την ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας (THAAD) στη Χερσόνησο και εξέφρασε την ελπίδα οι δυο χώρες να μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα η μία τις θέσεις της άλλης για το θέμα.

Από τη δική του πλευρά, ο Σι επανέλαβε τη διαφωνία της Κίνας με την ανάπτυξη του THAAD και, σύμφωνα με το «Σινχουά», επισήμανε ότι η νέα νοτιοκορεατική κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι «προσεκτική» με τους έντονους κινεζικούς προβληματισμούς, αλλά και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσει τη «ρωμαλέα» και «υγιή ανάπτυξη» των διμερών δεσμών. Η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών «θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιφέρειας», πρόσθεσε.

Κινήσεις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Νταν Κόατς, είπε χτες ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας αποτελεί δυνητικά μια «υπαρξιακή» απειλή για τις ΗΠΑ. Μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας, υποστήριξε ότι η Πιονγιάνγκ «δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί μαζί μας με οποιοδήποτε τίμημα».

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί η δημιουργία ειδικής μονάδας στη CIA ειδικά για την «αντιμετώπιση» της ΛΔ Κορέας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της υπηρεσίας, «οι απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μας εξελίσσονται, οπότε η CIA πρέπει επίσης να εξελιχθεί για να αντεπεξέλθει... Η δημιουργία ενός κέντρου αποστολής για την Κορέα μάς επιτρέπει να ενσωματώσουμε και να κατευθύνουμε τις προσπάθειες της CIA πιο αποτελεσματικά, (ώστε να αντιμετωπιστούν) οι σοβαρές απειλές εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα».

Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ, Ιαπωνία, μαζί με Γαλλία και Βρετανία, ετοιμάζονται τις επόμενες μέρες να προχωρήσουν σε κοινές ασκήσεις στα ανοιχτά της νήσου Γκουάμ (απομακρυσμένο νησί του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου υπάρχει και αμερικανική στρατιωτική βάση). Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η άσκηση θα αφορά την παροχή στήριξης της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας» από διεθνή ύδατα, σε μια περίοδο που μεγαλώνει η ανησυχία για ενδεχόμενους «περιορισμούς» που η Κίνα ίσως δημιουργήσει σε περιοχές όπως η Νότια Κινεζική Θάλασσα. Παράλληλα, οι ασκήσεις «θα στείλουν μήνυμα στη Βόρεια Κορέα για την αφοσίωση των ΗΠΑ στην περιοχή και το εύρος των συμμάχων τους». Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν αμφίβιες προσγειώσεις, παράδοση δυνάμεων μέσω ελικοπτέρων, αλλά και περιπολίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνομιλίες και στρατιωτικές ασκήσεις(2017-12-16 00:00:00.0)
Στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Ν. Κορέας(2017-06-30 00:00:00.0)
Διαρκής κλιμάκωση των αμερικανικών απειλών(2017-05-02 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ επιταχύνουν και την εγκατάσταση του THΑΑD(2017-04-27 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ ενισχύουν διαρκώς τη στρατιωτική τους παρουσία(2016-02-16 00:00:00.0)
Ο «ερχομός» του THAAD μεγαλώνει την αντίδραση της Κίνας(2016-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ