Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συνομιλίες και στρατιωτικές ασκήσεις

ΠΕΚΙΝΟ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε Κίνα και Νότια Κορέα «στρατηγικούς εταίρους», υποδεχόμενος τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν σε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Εχουν υπάρξει πισωγυρίσματα στις διμερείς σχέσεις, συνέχισε ο Σι, τα οποία συνέβαλαν να φωτιστεί καλύτερα και στις δυο πλευρές πώς θα δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού των κρίσιμων συμφερόντων κάθε πλευράς. Πρέπει «να μην επιτρέψουμε ποτέ να προκληθεί πόλεμος ή χάος στην (Κορεατική) Χερσόνησο», είπε μεταξύ άλλων ο Σι, επαναλαμβάνοντας ότι το (κορεατικό) ζήτημα πρέπει να λυθεί με διάλογο και διαβουλεύσεις και ότι Σεούλ και Πεκίνο έχουν κοινό όφελος από τη διατήρηση της σταθερότητας και την προώθηση της ειρήνης.

Σύμφωνα με το «Σινχουά», ο Σι εξέφρασε και την ελπίδα η Σεούλ να «αντιμετωπίσει κατάλληλα» το ζήτημα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD, στης οποίας την εγκατάσταση το Πεκίνο αντιτίθεται σθεναρά. Οι δυο ηγέτες παραβρέθηκαν στην υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας σε εμπόριο, «πράσινες» και «οικολογικές» βιομηχανίες, Ενέργειας κ.τ.λ. Από τη μεριά του, ο Μουν τόνισε ότι αν οι δυο πλευρές «κάνουν κοινές προσπάθειες με έναν κοινό στόχο, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες για την επίτευξη ειρήνης στη Χερσόνησο και (γενικά) τη Βορειοανατολική Ασία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας ξεκίνησε την Παρασκευή 4ήμερα γυμνάσια στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, σε μια περιοχή 276 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ουσιαστικά ως απάντηση στα γυμνάσια που πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι ενδεχόμενα μέτρα των ΗΠΑ που θα αποκλείσουν τα λιμάνια της θα αποτελούσαν «πράξη πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ