ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Για «δύσκολο κλίμα» που «περιβάλλει τις συνομιλίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» μίλησε χτες ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, καλώντας όλα τα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια «για μείωση της οποιασδήποτε έντασης, που θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στις συνομιλίες». Μάλιστα, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Αιντε μίλησε για «διεθνή κρίση» που είναι πιθανή, εν μέσω εντάσεων που αφορούν τις γεωτρήσεις αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας ακόμα - σύμφωνα με την ίδια πηγή - ότι «ίσως να πλησιάζουν πιο δραματικές ώρες».
Οι παραπάνω δηλώσεις Αϊντε έγιναν μετά από χωριστές συναντήσεις που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Το απόγευμα οι δυο ηγέτες είχαν νέα μεταξύ τους συνάντηση, που ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ.
Από τη δική του μεριά, ο Αϊντε επισήμανε ότι «ενώ έχει γίνει κάποια πρόοδος με αργό ρυθμό, στις διαπραγματεύσεις, βλέπουμε επίσης ένα δύσκολο περιβάλλον γύρω από τις συνομιλίες. Αυτό έχει να κάνει με τη διάθεση στις δυο κοινότητες, αλλά και με τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή. Και πραγματικά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Υποστήριξε ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι όλοι πολύ «υποστηρικτικοί» (προς τις συνομιλίες) αλλά και πολύ «ανήσυχοι», γιατί υπάρχει κίνδυνος να «πάει χαμένη» η σημαντική δουλειά της τελευταίας διετίας. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αυτόν το χρόνο. Είναι απόλυτα δυνατό», πρόσθεσε, μιλώντας μάλιστα για «πολύ ενθαρρυντικές συναντήσεις» που είχε με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους τέτοιους «θεσμούς», που εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι θα υποστηρίξουν «ενεργά» την επίτευξη μιας λύσης, αλλά και θα προσφέρουν οικονομική βοήθεια μετά τη λύση.
Το πρωί, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε δηλώσει ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν αλλάζει το ενεργειακό πρόγραμμά της, προσθέτοντας πως «η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να καταλάβει πως οτιδήποτε γίνεται κατά τη διάρκεια της διερεύνησης είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού και αυτά τα οφέλη μπορούν να πολλαπλασιαστούν, αν υπάρξει συμβολή για μια βιώσιμη λύση».