Παρασκευή 12 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Αγκάθι» ο εξοπλισμός των Κούρδων της Συρίας

Από τη συνάντηση του υπ. Αμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Μάτις, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπ. Γιλντιρίμ (δεξιά)
Από τη συνάντηση του υπ. Αμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Μάτις, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπ. Γιλντιρίμ (δεξιά)
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε μία προσπάθεια να κατευναστούν οι έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας από την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να εξοπλίσει, και με βαριά όπλα, τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG και SDF της Συρίας, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, συναντήθηκε χτες στο Λονδίνο για περίπου 20 λεπτά με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τον οποίο διαβεβαίωσε για τη «δέσμευση» των ΗΠΑ στην προστασία της Τουρκίας.

«Ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να προστατεύουν τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ», τόνισε σε ανακοίνωση η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντέινα Ουάιτ, προσθέτοντας πως οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν «καλά και ήρεμα» και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για «ειρήνη σε Συρία και Ιράκ». Πληροφορίες της «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» ανέφεραν πως ο Μάτις πρόσφερε στον Γιλντιρίμ «στενότερη συνεργασία» στη συλλογή πληροφοριών για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να είπε πως υπάρχει «ακόμη ευκαιρία για τις ΗΠΑ να συνυπολογίσουν τις ευαισθησίες της Τουρκίας».

Οι τουρκικές αντιδράσεις ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στο Λευκό Οίκο (16/5) συνεχίστηκαν και μέσω μερίδας του τουρκικού αστικού Τύπου. Το κεντρικό άρθρο γνώμης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ» πήρε τη μορφή ανοιχτής επιστολής στον Πρόεδρο Τραμπ, καλώντας τον να μην υλοποιήσει την απόφαση για βαρύ εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας. Χαρακτήρισε την απόφαση αποτέλεσμα «κακών υπηρεσιών από απομεινάρια της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης», κατηγορεί τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι χάραξε πολιτική στη Συρία μην αντιμετωπίζοντας «την αιτία, που είναι το καθεστώς Ασαντ, αλλά το αποτέλεσμα, που είναι το "Ισλαμικό Κράτος"». Επισημαίνει πως «η απώλεια της εμπιστοσύνης και της υποστήριξης της Τουρκίας, στενού στρατηγικού και ΝΑΤΟικού συμμάχου, θα είναι η αρχή δεινών» και απειλεί με υψηλό τίμημα από «την απώλεια της Τουρκίας στον παγκόσμιο αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Προειδοποιεί ότι η Τουρκία δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα «εθνικής ασφάλειας υπέρτατης σημασίας», προειδοποιώντας «σύντομα» με «δράση»...

Το ίδιο 24ωρο, οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης» σε ρεπορτάζ για την όξυνση της κόντρας ΗΠΑ - Τουρκίας σημειώνουν: «Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, έχασε την πρώτη μεγάλη πολιτική μάχη με την κυβέρνηση Τραμπ, που είναι ο εξοπλισμός των Κούρδων της Συρίας που οι Τούρκοι θεωρούν εχθρούς. Το ερώτημα τώρα είναι τι θα κάνει μετά... Το να θυμώσει κανείς την Τουρκία διακυβεύει ρήγμα με έναν σημαντικό ΝΑΤΟικό εταίρο που φλερτάρεται από τη Ρωσία και θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτη επίπτωση στη μάχη κατά του "Ισλαμικού Κράτους" και στους πολέμους σε Συρία και Ιράκ».

Ενδιαφέρον προκάλεσε και η χτεσινή αντίδραση του Ρεντούλ Χαλίλ, υψηλόβαθμου στελέχους των κουρδικών δυνάμεων YPG της Συρίας, που κάλεσε την Τουρκία «να παραμερίσει τους αδικαιολόγητους φόβους» για την οργάνωσή του, διαβεβαιώνοντας πως θα επιδιώξει «σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία»!

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, επιβεβαίωσε την έναρξη νέου γύρου ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη από τις 16 έως τις 19 του μήνα. Είπε πως η πρόσφατη συμφωνία Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας για τη δημιουργία ζωνών «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» θα τεθεί στο επίκεντρο διαβουλεύσεων, επισημαίνοντας πως είναι «μεταβατική και όχι πρόδρομος διχοτόμησης»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ