Σάββατο 6 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΕ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Παζάρια για συμφωνίες προς όφελος των μονοπωλίων

Από την υποδοχή της Α. Μέρκελ στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας
Από την υποδοχή της Α. Μέρκελ στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας
Διήμερη περιοδεία σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποίησε τις αρχές της βδομάδας η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, προωθώντας τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων στο πλαίσιο όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο περισσότερων αγορών.

Αφορμή για τη διήμερη περιοδεία της στους δύο από τους πιο σημαντικούς εταίρους των γερμανικών μονοπωλίων στον αραβικό κόσμο ήταν η προετοιμασία της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής για την Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών (G20) που θα γίνει τον Ιούλη στο Αμβούργο, καθώς η Σαουδική Αραβία είναι μέλος.

Σε ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας τονίζεται ότι τα θέματα που συζήτησε η Μέρκελ με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν στην Τζέντα της Σ. Αραβίας την Κυριακή ήταν μέτρα αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, πολιτικές για την απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο στο πλαίσιο του προγράμματος «Οραμα 2030», με στόχο την προώθηση σημαντικών, ευρύτερων μεταρρυθμίσεων της σαουδαραβικής οικονομίας (από τις οποίες επιδιώκουν να επωφεληθούν σημαντικά γερμανικά μονοπώλια...), το Προσφυγικό και οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή, διεργασίες και εξελίξεις που αφορούν τα μέτωπα των πολέμων σε Συρία και Υεμένη, η «μάχη» για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», μέτρα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις μοναρχίες του Κόλπου και το Ιράν, ανάπτυξη διμερών σχέσεων στους τομείς της ασφάλειας, της συνεργασίας, του εμπορίου και τα περιθώρια για τη μεσοπρόθεσμη επίτευξη μιας συμφωνίας «Ελεύθερου Εμπορίου» ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου».

Οσο βρισκόταν στην Τζέντα η Μέρκελ, που συνοδευόταν από πλήθος διευθυνόντων συμβούλων γερμανικών μονοπωλίων και Γερμανών επιχειρηματιών, υπογράφηκαν έξι σημαντικές συμφωνίες: Τρεις διακρατικές (που μεταξύ άλλων αφορούν την εκπαίδευση στη Γερμανία Σαουδαράβων αξιωματικών του στρατού, της αστυνομίας, μεθοριακών φρουρών, ειδικών σε θέματα ασφάλειας αεροπορικών μεταφορών) και τρεις συμφωνίες που υπογράφτηκαν από γερμανικά μονοπώλια και Σαουδάραβες κυβερνητικούς αξιωματούχους, για τις οποίες σχεδόν τίποτε δεν έγινε γνωστό. Αυτό, ωστόσο, που είναι γνωστό είναι οι μπίζνες εκατοντάδων γερμανικών ομίλων, μεγάλων εταιρειών και βιομηχανιών παντός είδους με τους Σαουδάραβες. Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι ανάμεσα σε αυτές που επωφελήθηκαν από την τελευταία επίσκεψη της Μέρκελ στη Σ. Αραβία είναι και η γερμανική πολεμική βιομηχανία «Heckler & Koch», που μπορεί να μην πούλησε (για τα μάτια του κόσμου) στους Σαουδάραβες ιμπεριαλιστές περισσότερα πυροβόλα όπλα (τάχα από «ευαισθησία» για τον τεράστιο αριθμό θυμάτων που προκαλούν από το Μάρτη του 2015 οι βομβαρδισμοί των Σαουδαράβων και των συμμάχων τους στην Υεμένη...) αλλά ξεπούλησε σημαντικές ποσότητες «αμυντικού στρατιωτικού εξοπλισμού».

Αλλωστε, πριν από 4,5 μήνες είχε μεταβεί στη Σαουδική Αραβία η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα Φον ντερ Λέγεν, μιλώντας για τις «εξαιρετικές διμερείς σχέσεις» στους τομείς της άμυνας, ασφάλειας και «αντιτρομοκρατίας». Δεν μπορούσε να πει και διαφορετικά... Οι Γερμανοί βιομήχανοι το 2015 έκαναν ρεκόρ εξαγωγών στη Σαουδική Αραβία, πουλώντας σχεδόν τα πάντα όσον αφορά στους στρατιωτικούς και άλλους εξοπλισμούς: Ταχύπλοα περιπολικά ακτοφυλακής, τεθωρακισμένα του στρατού, εξοπλισμό για εναέριο ανεφοδιασμό αεροσκαφών, στρατιωτικά οχήματα 4Χ4, ανταλλακτικά μαχητικών αεροσκαφών, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη ποικίλης χρήσης... Χάρη στη «βοήθεια» των Γερμανών βιομηχάνων, η Σαουδική Αραβία το 2015 έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως στις αγορές όπλων και πολεμοφοδίων. Το 2016 έπεσε στη δεύτερη θέση της λίστας των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων μετά την Ινδία. Εντούτοις, η χώρα παραμένει από τους καλύτερους πελάτες των μεγαλύτερων πολεμικών βιομηχανιών παγκοσμίως.

Κατά τα λοιπά, η Μέρκελ άσκησε και άλλες πιέσεις για να προωθήσει τα συμφέροντα των Γερμανών βιομηχάνων που δραστηριοποιούνται γύρω από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σε μία περίοδο κατά την οποία η Σαουδική Αραβία αλλάζει σε διάφορα επίπεδα και μετασχηματίζει την οικονομία της μέσα στις επόμενες δεκαετίες, ώστε να μειώσει την εξάρτηση χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού από την πετρελαϊκή παραγωγή... Γι' αυτόν το σκοπό, η Μέρκελ άσκησε πιέσεις με πρόσχημα τη λήψη μέτρων από τους Σαουδάραβες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, προς ικανοποίηση των ανάλογων γερμανικών μονοπωλίων. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρσι οι επενδύσεις των γερμανικών μονοπωλίων στη Σ. Αραβία ανήλθαν περίπου σε 1,2 δισ. ευρώ.

Υποκρισία για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Συρία, Υεμένη

Από τις επαφές της Μέρκελ με Σαουδάραβες αξιωματούχους, δεν έλειψαν και οι συζητήσεις για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Συρία και Υεμένη. Υποκριτικά, η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι θα πρέπει να τερματιστούν «με διπλωματικά, πολιτικά μέτρα», ενώ ειδικά για την Υεμένη (της οποίας ο λαός έχει αποδεκατιστεί από τις διετείς επιθέσεις των Σαουδαράβων και των συμμάχων τους) ζήτησε να τερματιστούν οι βομβαρδισμοί... Οι Σαουδάραβες, από την άλλη, έδειξαν... «κατανόηση», λέγοντας με νόημα ότι δεν θα ζητήσουν περισσότερες εξαγωγές γερμανικών όπλων στη χώρα τους.

Ενδιαφέρον (αλλά όχι έκπληξη) προκάλεσε η άσκηση πιέσεων από την Μέρκελ για αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις μοναρχίες του Κόλπου με το Ιράν. Ας μην ξεχνάμε πως η Γερμανία ήταν από τις δυνάμεις που συμμετείχαν ενεργά στην επίτευξη της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη τον Ιούνη του 2015.

Αναζήτηση «συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου» με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου

Τη Δευτέρα, η Μέρκελ μετέβη στο Αμπού Ντάμπι, όπου είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της μοναρχίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και σε αυτήν την περίπτωση, βολιδοσκόπησε τις διαθέσεις και τις δυνατότητες για την επίτευξη «συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ ΕΕ και χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις συζητήσεις που είχε για την αύξηση των κερδοφόρων επιχειρήσεων που κάνουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα γερμανικά μονοπώλια Ανανεώσιμων Πηγών, δεδομένου ότι και αυτή η χώρα (όπως και η Σ. Αραβία) επιδιώκει να απεξαρτήσει την οικονομία της από την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι στο Αμπού Ντάμπι βρίσκεται η έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA), όπου χτυπά η «καρδιά» των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Στο πλαίσιο συναντήσεων που είχε η Μέρκελ στο Αμπού Ντάμπι, επισήμανε τη στενή διμερή συνεργασία και τις στρατηγικές σχέσεις που αναπτύσσουν σταθερά οι δύο χώρες με συμφωνία που υπέγραψαν το 2004.

Οπως υπογράμμιζαν γερμανικά ΜΜΕ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία είναι οι πιο σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της Γερμανίας στον αραβικό κόσμο. Το 2015, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών Γερμανίας - Σ. Αραβίας ξεπέρασε τα 10,4 δισ. δολάρια. Το 2015, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εισήγαγαν γερμανικά προϊόντα αξίας 14,6 δισ. δολαρίων (σημαντική αύξηση από τις εξαγωγές γερμανικών προϊόντων αξίας 11,4 δισ. δολαρίων που έγιναν το 2014).

Σημαντικές είναι επιπλέον και οι επενδύσεις των γερμανικών μονοπωλίων στα ΗΑΕ. Το 2016 ξεπέρασαν τα 2,4 δισ. ευρώ.

Είναι σαφές από τα παραπάνω, πόσο ισχυρά είναι τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων στην περιοχή και η όξυνση του ανταγωνισμού που θα έχουν, τα επόμενα χρόνια, με άλλους ανταγωνιστές (και παράλληλα συμμάχους...) μεταξύ των οποίων είναι βεβαίως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, αλλά και η Ρωσία.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ