Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαμαρτυρία για την Υγεία στη Θεσσαλονίκη

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας Ευόσμου και πορεία με κατάληξη την πλατεία Ευόσμου πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα εργατικά σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις επιπτώσεις στον εργαζόμενο λαό.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Γιώτα Αλατζά, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Κατήγγειλε την κυβέρνηση, που στα χνάρια των προηγούμενων προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, με τη μείωση των κρατικών δαπανών και τη λειτουργία των Μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οπως είπε, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η χρηματοδότηση των μονάδων ΠΕΔΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνεται συνεχώς, χρόνο με το χρόνο, κι αυτό σημαίνει μειωμένες δαπάνες και για το προσωπικό.

Την ώρα που τα Κέντρα Υγείας «στενάζουν» κάτω από το βάρος των τεράστιων ελλείψεων σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό, αντιδραστήρια κ.λπ., η κυβέρνηση μειώνει ακόμα περισσότερο τα κονδύλια για τη χρηματοδότησή τους. Αυτό οδηγεί σε απόλυτη επιδείνωση της ήδη άσχημης κατάστασης και στη χειροτέρευση των όρων παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο λαό, καθώς τα ίδια έσοδα των μονάδων, δηλαδή οι απευθείας πληρωμές των ασθενών, συνεχώς αυξάνονται.

Κάλεσε τέλος υγειονομικούς και όλο τον λαό να δυναμώσουν τον αγώνα για να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Υγεία, να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού, να αποκατασταθούν όλες οι απώλειες των εργαζομένων, πλήρη κρατική χρηματοδότηση, πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση όλων των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Στο Ασκληπιείο Βούλας

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας, με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την πρόταση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής από το δήμο, προκειμένου να μικρύνει το οικόπεδο όπου στεγάζεται το Ασκληπιείο και τμήμα του να μετατραπεί σε δημοτικό πάρκινγκ, πραγματοποιούν σήμερα, στις 8 το πρωί, έκτακτη Γενική Συνέλευση, στο Αμφιθέατρο.

Παράλληλα, με επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητούν άμεση συνάντηση προκειμένου να ενημερωθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον του νοσοκομείου, διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρονται διεκδικήσεις επί του οικοπέδου, που κατέρρευσαν μετά από τον μαζικό αγώνα των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας». Η χρήση του νοσοκομείου ανήκει στο Δημόσιο απ' τα μέσα της δεκαετίας του '80, όμως οι χώροι του Ασκληπιείου ανήκουν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ). Οι εργαζόμενοι ζητούν συνάντηση για τις εξελίξεις και με τον πρόεδρο του ΕΕΣ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ