Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καλεί τα συνδικάτα σε κλιμάκωση της πάλης, με αποφάσεις για νέα πανεργατική απεργία

Η ΔΑΣ κατέθεσε πρόταση για προκήρυξη γενικής απεργίας στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ, η οποία ωστόσο ολοκληρώθηκε χωρίς συγκεκριμένη απόφαση

Πρόταση για προκήρυξη νέας 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και παραπέρα κλιμάκωση της πάλης, για να δοθεί άμεση απάντηση στα νέα αντεργατικά μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο, κατέθεσε χτες η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Η πλειοψηφία, ωστόσο, της διοίκησης της ΓΣΕΕ, κατά την πάγια τακτική της, χρονοτριβεί, παραπέμποντας το ζήτημα σε σύσκεψη που οργανώνει αύριο με «κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς» και την τελική απόφαση για την απεργία και την ακριβή ημερομηνία της στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης την Τρίτη 2 Μάη.

Με τον τρόπο αυτό και ενώ τα παζάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο σε βάρος της εργατικής τάξης βρίσκονται ήδη στην τελική ευθεία, καθώς από χτες τα κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δίνει στην πραγματικότητα χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση να προχωρήσει τα νέα αντεργατικά μέτρα, ενώ χάνεται πολύτιμος χρόνος για την προετοιμασία της απεργίας.

Να κάνουν τα συνδικάτα δική τους υπόθεση την πανεργατική απεργία

Μπροστά σε αυτή την κωλυσιεργία, τα στελέχη του ΠΑΜΕ σημείωσαν στη χτεσινή συνεδρίαση ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ και κάλεσαν τα συνδικάτα να κάνουν δική τους υπόθεση την πανεργατική απεργία. Οπως τόνισαν, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν και να εξαρτούν την πάλη τους από τα χρονοδιαγράμματα του κουαρτέτου και της κυβέρνησης, αλλά απαιτείται άμεση απάντηση στις αντεργατικές αποφάσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί.

Η νέα επιδρομή και το δυσβάσταχτο περιεχόμενό της, όπως σημείωσαν, είναι γνωστά: Περιλαμβάνουν νέα μείωση του αφορολόγητου, νέες περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς, πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, ανατροπές στο νόμο για τα συνδικάτα και την απεργία, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Χωρίς χάσιμο χρόνου, το ΠΑΜΕ καλεί συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα από τώρα να πάρουν απόφαση για απάντηση με γενική απεργία στην αντεργατική επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου. Καλεί να αξιοποιηθούν οι Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις. Με μαζική και μαχητική συμμετοχή σε αυτές οι εργαζόμενοι να δηλώσουν την απόφασή τους για κλιμάκωση της πάλης.

Μεγάλες οι ευθύνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

Οπως υπογράμμισαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, μεγάλες είναι οι ευθύνες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου, οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που δεν μπορούν να αποκρυφτούν, καθώς, μεταξύ άλλων:

-- Με την υπογραφή της στην παράταση της λεγόμενης «ΕΓΣΣΕ» αποδέχεται τη σφαγή των μεροκάματων και των μισθών, την κατάργηση του κατώτερου μισθού, υιοθετώντας τη λογική ότι θα δούμε αυτά τα ζητήματα όταν και εφόσον η κυβέρνηση επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας!

-- Στην ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για την Πρωτομαγιά καμία κριτική, καταγγελία ή αναφορά δεν κάνει για τον ΣΕΒ και την πολιτική του, ο οποίος τρίβει τα χέρια του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις απαιτήσεις του.

-- Καμία, επίσης, αναφορά δεν κάνει η ΓΣΕΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, την επίθεση στο λαό της Συρίας, τις ευθύνες που έχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Επιπλέον, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συνυπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον ΣΕΒ για τα ζητήματα της μαύρης εργασίας, της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, δηλαδή με αυτούς που είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και για τα εγκλήματα στους τόπους δουλειάς, από την έλλειψη μέτρων, την ένταση της εκμετάλλευσης, τα ατέλειωτα δεκάωρα και δωδεκάωρα...

Στην ίδια κατεύθυνση πρωταγωνιστεί και η παράταξη της ΔΑΚΕ, η οποία ομνύει στην ανταγωνιστικότητα και «κόπτεται» για τη μη παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, για το ενεργειακό κόστος και τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις...

Από κοντά και οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ, που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν τίποτα για να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους κλάδους και τις Ομοσπονδίες που έχουν την πλειοψηφία, μόνοι τους ή με τις άλλες δυνάμεις. Ταυτόχρονα, το πλαίσιο που προβάλλουν ρίχνει νερό στο μύλο της κυβερνητικής πολιτικής.

Κάλεσμα πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Στη συνεδρίαση, τα στελέχη του ΠΑΜΕ, ενόψει και της Πρωτομαγιάς, ανέδειξαν επίσης τις επικίνδυνες εξελίξεις που κλιμακώνονται στην ευρύτερη περιοχή, καθώς δυναμώνουν οι πολεμικές συγκρούσεις και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, ενώ βαθαίνει παραπέρα η εμπλοκή του λαού και της χώρας σε αυτούς.

Στο πλαίσιο αυτό, αφού τόνισαν πως οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με την εργατική τάξη των άλλων χωρών, κάλεσαν τους εργαζόμενους να παλέψουν για: Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους εκτός συνόρων, καμία εμπλοκή της χώρας στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Πάλη ενάντια στην περιστολή συνδικαλιστικών και άλλων ελευθεριών, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες κ.λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη συνδικάτων για την κλιμάκωση της πάλης(2017-11-25 00:00:00.0)
Πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Μάη(2017-04-28 00:00:00.0)
ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ κόντρα στην αντεργατική καταιγίδα(2010-02-12 00:00:00.0)
Εχθροί των εργαζομένων(2009-12-19 00:00:00.0)
Θέλουν τα συνδικάτα παραμάγαζα και σφραγίδες(2001-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ