Σάββατο 22 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ερχεται βαρύς λογαριασμός που θα πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μπορεί ένα μέρος της αστικής τάξης στη Βρετανία να σχεδιάζει την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ έως την άνοιξη του 2019, ωστόσο σε περίπτωση που το πετύχει, θα υποχρεωθεί στην καταβολή αποζημιώσεων προς τις Βρυξέλλες για αρκετά χρόνια μετά το Brexit. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν έγγραφα της ομάδας διαπραγματευτών της ΕΕ που επικαλέστηκαν χτες η εφημερίδα «Γκάρντιαν» και το πρακτορείο «Ρόιτερς».

Μέρος των πληροφοριών αυτών, που φέρεται πως προέρχονται από έγγραφα τα οποία θα τεθούν προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής το Σάββατο 29 Απρίλη, η οποία θα έχει αποκλειστικό θέμα το Brexit, αναφέρει ότι η Βρετανία θα καταβάλλει, για πολλά χρόνια μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, σημαντικές οικονομικές «υποχρεώσεις». Οι «υποχρεώσεις» αυτές δεν προσδιορίζονται αριθμητικά στα παραπάνω έγγραφα, αν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει πως κυμαίνονται σε περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Βεβαίως, αυτό το ποσό ανησυχεί την αστική τάξη αλλά το μάρμαρο θα πληρώσει και πάλι ο εργαζόμενος λαός, όπως γίνεται πάντα.

Επίσης, στα έγγραφα που διέρρευσαν αναφέρεται πως η Βρετανία θα υπόκειται για αρκετά χρόνια μετά στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επιπλέον, ως μία από τις βασικές επιδιώξεις στις πρώτες φάσεις της διαπραγμάτευσης αναφέρεται πως θα είναι το καθεστώς των 3 εκατομμυρίων πολιτών από τις άλλες χώρες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και «η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ