Σάββατο 22 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΟΠΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Για «τρομοκρατική επίθεση» μίλησε και ο Ολάντ

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα κομμάτια που μπορούν να οδηγήσουν στη διερεύνηση (της υπόθεσης) και που πρέπει να αποκαλύψουν όλη την αλήθεια είναι τρομοκρατικής φύσης», δήλωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε διάγγελμά του για την επίθεση ενόπλου που είχε γίνει σχεδόν ένα τρίωρο νωρίτερα, στο κέντρο του Παρισιού.

Θυμίζουμε ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν. Το «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ») υποστήριξε ότι την επίθεση εξαπέλυσε ένας «μαχητής» του.

Χτες το πρωί, ο Ολάντ συγκάλεσε εκτάκτως Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ενώ από την πρώτη στιγμή ανακοινώθηκε δραστική ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας, που είναι ούτως ή άλλως ακροβολισμένες στη χώρα, στο πλαίσιο και της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» που έχει επιβληθεί από το Νοέμβρη του 2015. Ετσι, στο όνομα και της διαφύλαξης της αυριανής εκλογικής διαδικασίας (βλ. διπλανό θέμα) θα κινητοποιηθούν συμπληρωματικά πάνω από 50.000 μέλη της αστυνομίας και της χωροφυλακής σε όλη τη χώρα.

Στο μεταξύ, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο δράστης - που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά - ήταν γνωστός στην αστυνομία, είχε αποφυλακιστεί πριν από δύο χρόνια έχοντας εκτίσει 10ετή φυλάκιση και πρόσφατα είχε βρεθεί στο επίκεντρο «αντιτρομοκρατικής» έρευνας. ΜΜΕ μετέδωσαν ότι κοντά στη σορό του δράστη βρέθηκε ένα χειρόγραφο μήνυμα υποστήριξης του «ΙΚ», ενώ στο αυτοκίνητό του βρέθηκε μια έκδοση από το Κοράνι. Ενταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί και για δεύτερο άτομο που αναζητείται ως συμμέτοχος.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε χτες νέα παρέμβαση εκτιμώντας ότι «ο λαός της Γαλλίας δεν θα το ανέχεται αυτό (σ.σ. τις τρομοκρατικές επιθέσεις) για πολύ ακόμη. Θα έχει μεγάλη επίπτωση στις προεδρικές εκλογές». Θυμίζουμε ότι ο Αμερικανός ηγέτης ήταν ο πρώτος που ελάχιστη ώρα μετά την επίθεση, προχτές το βράδυ, μίλησε για «τρομοκρατική επίθεση» χωρίς να έχει προηγηθεί καμία τοποθέτηση από τη γαλλική κυβέρνηση.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, επισήμανε ότι η νέα επίθεση υπενθυμίζει πως η τρομοκρατία μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε και οποτεδήποτε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειες για την εξάλειψή της.

Στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μπαχράμ Γασεμί, καταδίκασε την επίθεση σχολιάζοντας ότι, «δυστυχώς, οι παραχωρήσεις και ορισμένες φορές οι πράξεις υποστήριξης προς τους εγκληματίες τρομοκράτες, ενδεικτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών που τηρεί η Δύση απέναντι στην τρομοκρατία, τους κάνουν πιο θρασείς ώστε να διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες στην καρδιά της Ευρώπης».

  • Ενας 35χρονος εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα έρευνας από τις βελγικές αρχές παρουσιάστηκε, χτες, σε αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας. Στην κατοχή του βρέθηκαν εισιτήριο τρένου για Γαλλία με ημερομηνία 20/4/2017, όπλα και κουκούλες.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ