Τετάρτη 19 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση για το θέμα των σκουπιδιών στη Ζάκυνθο
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση για το θέμα των σκουπιδιών στη Ζάκυνθο
Να μαζευτούν άμεσα τα σκουπίδια που πνίγουν εδώ και περίπου έξι μήνες τους δρόμους του νησιού, ζητά με ανακοίνωσή της η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, δηλώνοντας την κατηγορηματική αντίθεσή της στη δημιουργία μιας νέας χωματερής και στην οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή της:

«Τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών απειλούν την υγεία των κατοίκων της πόλης και των χωριών της Ζακύνθου. Εδώ και μήνες αντιμετωπίζουμε τους σορούς των σκουπιδιών έξω από τα σπίτια μας, τα σχολεία, στις δουλειές μας. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την υποχρηματοδότηση στη διαχείριση των απορριμμάτων και την παραχώρηση στους δήμους της διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς οι δήμοι να διαθέτουν το απαραίτητο επιστημονικό αλλά και τεχνικό προσωπικό.

Η δημοτική αρχή και η Περιφέρεια έχουν μεγάλες ευθύνες που έχουν επιτρέψει να φτάσει σε αυτό το σημείο η κατάσταση με τα σκουπίδια. Η δημοτική αρχή εκλέχτηκε με το σύνθημα "όχι στο Λίβα" και το γνωστό σε όλους αλισβερίσι μεταξύ δήμου (ΝΔ) και Περιφέρειας (ΣΥΡΙΖΑ) στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Η δημοτική αρχή ανακοινώνει κατά καιρούς και από ένα καινούριο χωριό, χωρίς μελέτες, χωρίς άδειες, εξοργίζοντας δικαίως τους κατοίκους.

Η Περιφέρεια, εκτός από τις εξαρτήσεις που έχει από τη δημοτική αρχή λόγω του "αλισβερισιού" τουλάχιστον στις εκλογές, στηρίζει επί της ουσίας την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και του δήμου, αφού όλοι μαζί στηρίζουν το ίδιο κοινωνικοοικονομικό σύστημα.

Μάλιστα, περιφερειακοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ γυρνάνε στον κόσμο προτείνοντας τάχα "λύσεις για το Σκοπό", τη στιγμή που η Περιφέρεια έχει τον περιφερειακό σχεδιασμό απορριμμάτων και μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση».

Η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζομένους, τους άνεργους, τους μικροεπαγγελματίες και τους εμπόρους, τους αγρότες του νησιού «να παλέψουν, να διεκδικήσουν να βρεθεί λύση τώρα για τα απορρίμματα. Ο τόπος και ο χώρος που μπορεί να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση των απορριμμάτων, είναι εκείνος που μπορεί να διαμορφώσουν οι επιστήμονες, κάτω από έναν ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης που θα παίρνει υπόψη τον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον, γύρω από κατοικημένες περιοχές, με χωροταξική μελέτη ανά νομό. Λύση που απαιτεί γενικότερες ρήξεις και ανατροπές, ξεμπερδεύοντας από πολιτικά παιχνίδια, από τη σαπίλα και βρωμιά του ίδιου του συστήματος, του καπιταλισμού».

Και διεκδικεί:

  • Αμεσα να μαζευτούν τα σκουπίδια. Να δοθούν άμεσα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμους ΧΥΤΑ. Αμεσα η κυβέρνηση να αναλάβει την προσωρινή και οριστική χωροθέτηση με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, παρακάμπτοντας οποιοδήποτε πρόβλημα, δίνοντας λύση που θα ωφελεί συνολικά τους κατοίκους και το περιβάλλον. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη δημιουργία μιας νέας χωματερής.
  • Ο καθορισμός προτεραιοτήτων, με πρώτη την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων. Ακολουθεί η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων). Ενα μέρος των απορριμμάτων να υποβάλλεται σε μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση (ΜΑΚ) σε κεντρικές εγκαταστάσεις, με ανάκτηση σιδηρούχων μετάλλων, οργανικού κλάσματος με παραγωγή κόμποστ - που είναι πολύ χρήσιμο εδαφοβελτιωτικό υλικό - και ξηρού κλάσματος που είναι μείγμα χαρτιού και πλαστικού για παραπέρα επεξεργασία. Το μέρος των σύμμεικτων αποβλήτων που δεν υπόκειται σε μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση, καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας των προδιαχωρισμένων ρευμάτων να οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
  • Απόρριψη κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, μέρους ή του συνόλου της συλλογής και της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανόμενης και της ανακύκλωσης. Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ποσού 6.500.000 ευρώ για νέο εξοπλισμό στην ανακύκλωση, για νέους κάδους, για τα πράσινα σημεία κ.λπ., την οποία διαχείριση και τα κέρδη θα την έχουν οι επιχειρηματίες που θα αναλάβουν. Στην ουσία, είναι ένα «πρώτης τάξης» πεδίο κερδοφορίας για το ιδιωτικό κεφαλαίο που δραστηριοποιείται στο χώρο της καθαριότητας. Οι επιχειρηματίες του χώρου απλά θα εισπράττουν και εμείς θα πληρώνουμε τέλη...
  • Να μειωθούν στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά τα ανταποδοτικά τέλη. Να πληρώσει το μεγάλο κεφαλαίο και οι μεγαλοξενοδόχοι του νησιού, αυτοί που παράγουν το μεγαλύτερο όγκο των σκουπιδιών.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ