Τρίτη 12 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το περιβάλλον και οι ανθρώπινες ζωές θυσιάζονται για τα κέρδη των μονοπωλίων

Κινητοποίηση φορέων χτες στο δημαρχείο ενάντια στην κατασκευή μονάδας παραγωγής SRF

Τα περιβαλλοντοκτόνα μέτρα της κυβέρνησης και την κατασκευή μονάδας «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων» (ΟΕΔΑ) στον Βόλο, δηλαδή μονάδας παραγωγής SRF, καταγγέλλει η ΤΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Στη συνέντευξη που παραχωρήθηκε χτες, ο Αποστόλης Ριζόπουλος, μέλος της ΤΕ και δημοτικός σύμβουλος, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Το έγκλημα, που έχει μετατρέψει τον Βόλο σε αποτεφρωτήρα με την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, συνεχίζεται με την κατασκευή μονάδας παραγωγής του "εναλλακτικού" καυσίμου από αποξηραμένα σκουπίδια, το SRF, στον ΧΥΤΑ Βόλου. Οπως ήδη έχουμε καταγγείλει, οι εξελίξεις αυτές φέρουν την υπογραφή και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, φέρουν την υπογραφή της δημοτικής αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του λαού στη Μαγνησία για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων».

Παραπέρα επισήμανε πως «ο σχεδιασμός κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Βόλο, ανάμεσα σε 45 νέες μονάδες που προγραμματίζει η κυβέρνηση για την επόμενη πενταετία και των 17 μέσα στο 2020, εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι Μονάδες αυτές είναι πανάκριβες, την ώρα που διατίθενται ελάχιστοι πόροι για την προώθηση της ανακύκλωσης και τη διαλογή στην πηγή. Σήμερα οι φορείς του κινήματος πρέπει να βάλουν τέλος στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τις πραγματικές αιτίες που σκοτώνουν το περιβάλλον και τις ζωές μας. Η "πράσινη ανάπτυξη" της ΕΕ και η "νομιμότητα" που προβάλλουν, "οι μετρήσεις και οι επιτροπές ελέγχου" που προτείνουν, αποσκοπούν στη νομιμοποίηση της τοξικότατης πολιτικής τους σε βάρος της υγείας του λαού, με μέτρο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ανοίγοντας το δρόμο στις κερδοφόρες επενδύσεις του κεφαλαίου στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Κλείνοντας, κάλεσε τους εργαζόμενους της περιοχής να διεκδικήσουν: Να σταματήσει η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ - ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ. Να μην προχωρήσει η παραγωγή RDF/SRF στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στον ΧΥΤΑ Βόλου. Να πουν Οχι στην «πράσινη» ανάπτυξη της ΕΕ και της κυβέρνησης, που μετατρέπει τη διαχείριση του περιβάλλοντος σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «μόνο η οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση με κατεύθυνση τη ριζική αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας θα μας επιτρέψει να βάλουμε μπροστά έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος».

  • Μαζική κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο Βόλου πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα σωματεία εργαζομένων, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές ενάντια στην προκλητική απόφαση της δημοτικής αρχής να φέρει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της δημιουργίας εργοστασίου παρασκευής SRF, ενισχύοντας και με αυτόν τον τρόπο την εγκληματική πολιτική καύσης σκουπιδιών.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ