Τετάρτη 4 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Εγκρίθηκε η παράδοση της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες

Στο «παρά 5» της λήξης της προθεσμίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανέθεσε τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου σε ιδιώτη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η κυβέρνηση ενέκρινε - μέσω των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομίας - τους περιβαλλοντικούς όρους του σχεδιασμού για τα απορρίμματα, στις 30 Δεκέμβρη, επικυρώνοντας το σχέδιο που δρομολογήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από την Περιφέρεια. Δηλαδή, την κατασκευή τριών κεντρικών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και τριών σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ. Αυτό που αλλάζει είναι η επεξεργασία των βιοαποβλήτων σε τοπικό επίπεδο.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο νέος σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν απαγορεύει σε όποιο δήμο το επιθυμεί να δημιουργήσει τις δικές του υποδομές για τα σκουπίδια, όμως, στους περιβαλλοντικούς όρους του νέου σχεδιασμού συμπεριλαμβάνονται και δύο «κόφτες», όπως η υποχρεωτική εξασφάλιση σύμφωνης γνώμης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και η υποχρεωτική διατήρηση της δυναμικότητας των νέων μονάδων σε χαμηλά επίπεδα.

Παρά το γεγονός πως το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η στάση της πλειοψηφούσας παράταξης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς ο κ. Τατούλης έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη δυνατότητα που δίνει ο σχεδιασμός στους δήμους να επιλέξουν τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων τους, αλλά και στις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στο αρχικό αντικείμενο του διαγωνισμού (τις οποίες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ως βελτιώσεις, εκθέτοντας έτσι την περιφέρεια)», υπενθυμίζουμε πως στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου οι δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δεξιοί και αριστεροί, δήθεν ανεξάρτητοι, πανηγύριζαν για την παράδοση της διαχείρισης σε ιδιώτες. Μάλιστα, κάθε παράταξη διεκδικούσε για λογαριασμό της την πατρότητα του αποτελέσματος, με τον Π. Τατούλη να ζητά από την κυβέρνηση να λύσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες, ώστε να προχωρήσει η σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πελοποννήσου με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως όλοι έχουν συμβάλει στην προώθηση αυτής της επιλογής, που θα φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και συγκεκριμένα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με προπομπό τη διοίκηση της περιφέρειας, που προετοίμασαν τη σύμβαση ΣΔΙΤ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθώς και οι δημοτικές αρχές που ανέλαβαν να τελειώσουν τη βρώμικη δουλειά, που βρωμάει, απ' ό,τι φαίνεται, πιο πολύ από τα σκουπίδια.

Σημειώνει επίσης πως «ο κύριος Τατούλης περιχαρής κάλεσε την κυβέρνηση να λύσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες, για να προχωρήσουν όλοι μαζί, κυβέρνηση - ΤΕΡΝΑ - Περιφέρεια και δημοτικές αρχές, στην υλοποίηση του έργου. Ενός έργου που θα φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, θα διαμορφώσει 14 Σταθμούς μεταφόρτωσης-ανοιχτές χωματερές - με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων και στο περιβάλλον. Αν αμφισβητεί κάποιος αυτό, μπορεί να επισκεφθεί τις πρότυπες - πιλοτικές μονάδες "Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών" (ΚΔΑΥ) που έχουν στήσει στους Δήμους Ευρώτα και Βόρειας Κυνουρίας. Σε ένα χρόνο δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα Δίδυμα της Ερμιονίδας με τις δεκάδες χιλιάδες τόνους χύμα σκουπίδια και δεκάδες χιλιάδες δέματα σύμμεικτων απορριμμάτων που προσπαθούν να χώσουν τώρα».

Υπογραμμίζει μάλιστα τις εγκληματικές ευθύνες τους, «γιατί ανέχονται σε αυτές τις "πρότυπες" μονάδες να δουλεύουν εργαζόμενοι ανάμεσα σε χιλιάδες τόνους σαπισμένα σκουπίδια, σε σμήνη από κατσαρίδες, με πλήρη ανυπαρξία χώρων υγιεινής, χωρίς συμβάσεις εργασίας, χωρίς γάντια και φόρμες, χωρίς Βαρέα και Ανθυγιεινά, χωρίς έστω ένα ποτήρι γάλα, να μην καταβάλλονται ακόμα και τα δεδουλευμένα. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες τους γιατί ενώ υποτίθεται ότι αποκαθιστούν τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), δαπανώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, δεν "βλέπουν" κάποιους ΧΑΔΑ όπως στο Αργος και στην Αγία Τριάδα στην Τρίπολη ή ανοίγουν καινούργιους όπως στον Αγιο Βλάση στην Τρίπολη ή ρίχνουν τα σκουπίδια στους ΧΑΔΑ που υποτίθεται ότι έχουν αποκατασταθεί».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», στην ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα να βγάλουν συμπεράσματα και σημειώνει την «πρόταση των κομμουνιστών περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων για ενιαίο Δημόσιο Φορέα Διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών σε αυτήν την τόσο κερδοφόρα γι' αυτούς πίτα, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, αντίθετα πρέπει να γίνει μείωση των υπέρογκων ανταποδοτικών τελών. Με αυτούς τους όρους, η επιστήμη, η τεχνική έχουν τη λύση. Πολιτικές μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Με ευθύνη του κράτους χωροθέτηση των αναγκαίων ΧΥΤΥ για την ταφή του μικρού υπολείμματος. Μέτρα για τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας, να δουλεύουν με δικαιώματα, σε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στην ιδιωτικοποίηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων(2023-07-26 00:00:00.0)
Εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων για τα σκουπίδια(2015-04-01 00:00:00.0)
Επισπεύδουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης(2013-11-20 00:00:00.0)
Μεθοδευμένο αδιέξοδο υπέρ μονοπωλιακών ομίλων(2013-03-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2012-04-18 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ η διαχείριση απορριμμάτων(2011-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ