Τετάρτη 4 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1785 Γεννιέται ο Γερμανός παραμυθάς Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ (αδερφοί Γκριμ).

1809 Γεννιέται ο Γάλλος εκπαιδευτικός Λουί Μπράιγ, εφευρέτης του ομώνυμου συστήματος γραφής και ανάγνωσης των τυφλών.

1884 Ιδρύεται στο Λονδίνο η Φαβιανή Εταιρεία (από το όνομα του Ρωμαίου στρατηγού Φάβιο του Μελλητού, ο οποίος έμεινε στην Ιστορία για την τακτική του της αναμονής). Οι Φαβιανοί, αντίθετοι έως και ανοιχτά εχθρικοί προς το μαρξισμό και την επαναστατική πάλη του προλεταριάτου, προσέβλεπαν στην «πίεση» προς τις άρχουσες τάξεις για μεταρρυθμίσεις - παραχωρήσεις, σε μικρά και βαθμιαία βήματα προς π.χ. την επέκταση του εκλογικού δικαιώματος, τη μεγαλύτερη παρέμβαση του κράτους στη διευθέτηση των διαφορών κεφαλαίου - εργασίας κ.ο.κ. Ολα αυτά για τους Φαβιανούς αποτελούσαν έμπρακτα παραδείγματα σοσιαλισμού και ότι αυτός είναι ο δρόμος προς το σοσιαλισμό για τη Βρετανία. «Βασική τους αρχή είναι ο φόβος τους για την επανάσταση», είχε γράψει για τους Φαβιανούς ο Ενγκελς το 1893, ενώ ο Β. Ι. Λένιν είχε χαρακτηρίσει τις ιδέες και τη δράση τους «την πιο τέλεια έκφραση του οπορτουνισμού και της φιλελεύθερης εργατικής πολιτικής».

1927 Η ρεφορμιστική σοσιαλδημοκρατική ηγεσία των συνδικάτων διαλύει τη Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας της Ιταλίας, διευκολύνοντας το φασιστικό καθεστώς Μουσολίνι στο έργο του για απόλυτο έλεγχο των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στη συνέχεια, ονομαστά στελέχη τους, όπως οι Ντ' Αραγκόνα, Ρίγκολα, Μαγκλιόνε κ.ά., θα τεθούν ανοιχτά στην υπηρεσία του φασιστικού καθεστώτος της Ιταλίας.

1932 Οι βρετανικές αποικιακές αρχές θέτουν εκτός νόμου το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο.

1943 Εκτελείται από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής ο αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης Γεώργιος Ιβάνοφ.

1948 Η Βιρμανία αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

1951 Στον πόλεμο της Κορέας, οι βορειοκορεατικές και κινεζικές δυνάμεις κυριεύουν την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ.

1956 Ιδρύεται στη θέση του «Ελληνικού Συναγερμού» του Α. Παπάγου η Εθνική Ριζοσπαστική Ενωση (ΕΡΕ) με επικεφαλής τον Κ. Καραμανλή.

1960 Σκοτώνεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Αλμπέρ Καμί.

1965 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Τόμας Στερν Ελιοτ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1948).

1965 Το σύνολο των εισοδημάτων των Ελλήνων υπηκόων μονίμων κατοίκων Τουρκίας δεσμεύεται από τις τουρκικές αρχές, ενώ εντείνονται οι διώξεις των Ελλήνων Ιμβρου και Τενέδου.

1970 Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την επαρχία της Κίνας Τονγκχάι, προξενώντας το θάνατο σε πάνω από 15.000 ανθρώπους.

1971 Οι λιμενεργάτες του Σίδνεϊ μποϊκοτάρουν το υπερωκεάνιο «ΠΑΤΡΙΣ» της εταιρείας Χανδρή, διαμαρτυρόμενοι για το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα και απαιτώντας να απολυθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ