Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12621

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Σενάρια» για τμηματικές εκταμιεύσεις δόσεων και αντιλαϊκών μέτρων

ΣΕΛ.  4   -   5
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παζάρι με πολλούς «παίκτες» με κινδύνους για τους λαούς όλης της περιοχής

Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια, που θα αρχίσει στις 12 Γενάρη, θα γίνει «υπό τη μορφή πενταμερούς», επιβεβαίωσε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης


ΣΕΛ.  7

Νέα μέτρα και ανατροπές στην αντιλαϊκή ατζέντα του 2017
  • Σειρά αναδιαρθρώσεων, με άξονα την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ, στο πλαίσιο γεωπολιτικών ανταγωνισμών και οξυμένων ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων, περιλαμβάνει το «πρόγραμμα εργασίας» της Κομισιόν για το 2017.
  • Στις 10 προτεραιότητες που περιγράφονται στο πρόγραμμα, κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί η παραπέρα κατεδάφιση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, ταυτόχρονα με τις πολύμορφες κρατικές ενισχύσεις σε τμήματα του κεφαλαίου.
  • Την αντιλαϊκή ατζέντα για το 2017 συμπληρώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ζητώντας νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, επέκταση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών «βέλτιστων πρακτικών» και των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διαπραγμάτευση με μεγάλη «ουρά»...

Μια ανάσα από την έναρξη της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, την ερχόμενη βδομάδα, το σκηνικό πιέσεων, ανταγωνισμών και συμβιβασμών που αποτυπώνεται σε όσα μόνο βγαίνουν προς τα έξω, από τα πολύ χοντρά παζάρια που εξελίσσονται στο παρασκήνιο, γεννάει αντικειμενικά σοβαρά ερωτήματα και προβληματισμούς για το εύρος της διαπραγμάτευσης.

Αλλωστε, μιλάμε για μια διαπραγμάτευση για την οποία, επισήμως τουλάχιστον, δεν έχουν ξεκαθαριστεί και μια σειρά από - σχετικά - απλά ζητήματα, από το ποιος και με ποια ιδιότητα θα συμμετάσχει, σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθούν Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία που θεωρούνται οι «εγγυήτριες δυνάμεις», αν και πώς θα υπάρξουν μεταξύ τους συναντήσεις κ.ά. Και όπου, βέβαια, όλα τα αστικά επιτελεία που εμπλέκονται αφήνουν όλα τα σενάρια για τα επόμενα βήματα ανοιχτά, από ένα οριστικό «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων, που παρουσιάζεται ως το σήμα για μια «ντε φάκτο» διχοτόμηση, μέχρι την αφετηρία για μια διαπραγμάτευση «μακράς πνοής», που θα περιλαμβάνει μια μεγάλη ατζέντα ζητημάτων.

Το σκηνικό αυτό, όσο κι αν ξεδιπλώνεται γύρω από υπαρκτές διαφοροποιήσεις για ζητήματα όπως π.χ. το εδαφικό και το καθεστώς των εγγυήσεων, δεν μπορεί παρά να υποψιάζει για τα ευρύτερα θέματα που παζαρεύονται και τα πραγματικά επίδικα της διαπραγμάτευσης.

Είναι ενδεικτικό, δε, ότι την «ευρύτερη» αυτή πλευρά των διαπραγματεύσεων, των σχεδιασμών και των συμφερόντων της κάθε πλευράς αναδεικνύουν, με δηλώσεις και ιδιαίτερες πλευρές που ξεχωρίζουν, όλοι όσοι εμπλέκονται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

Για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστική η διάθεση της Βρετανίας να παζαρέψει λίγο - πολύ οτιδήποτε αφορά έμμεσα ή άμεσα την εμπλοκή της στο καθεστώς των εγγυήσεων, εκτός από το καθεστώς των βάσεών της στο νησί, που αποτελούν ένα πολύ γερό «πάτημα» για την προώθηση των θέσεων και των συμφερόντων των μονοπωλίων της στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και της ΝΑ Μεσογείου.

Ακόμα πιο χαρακτηριστικές είναι οι πιέσεις των ΗΠΑ για γρήγορη επίλυση με τη μια ή την άλλη μορφή, στο όνομα των «ευκαιριών» που πρέπει να αξιοποιηθούν στην Ενέργεια και με «μοχλό» τόσο τη συνολική κατάσταση στην περιοχή, όσο και τα εναλλακτικά και ανταγωνιστικά σχέδια του περάσματος των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, στον τουρκικό αλλά και στον ελληνικό Τύπο γράφονται όλο και πιο πολλά για το πώς η τουρκική αστική τάξη συνδέει τη στάση της στο Κυπριακό με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας και την πιθανή τριχοτόμηση της χώρας, για τη στρατηγική σημασία που αποκτά υπό το πρίσμα αυτό η κατοχή της Καρπασίας (της χερσονήσου στη βορειοανατολική άκρη της Κύπρου) για το πέρασμα των αγωγών, αλλά και για την πρόθεσή της να εντάξει στη διαπραγμάτευση το συνολικό πακέτο των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, στο φόντο «εσωτερικών προβλημάτων» και σχεδίων αποσταθεροποίησης, αλλά και του θολού τοπίου σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συμμαχίες.

Παράλληλα, άλλα δημοσιεύματα «βλέπουν» κινήσεις της Γερμανίας ώστε τη νέα χρονιά να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή από τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή, με προσπάθεια να αξιοποιήσει την έστω κι έμμεση εμπλοκή της στο Κυπριακό, αλλά και την προσπάθεια της Γαλλίας να υπερασπιστεί τις θέσεις των δικών της μονοπωλίων στην κυπριακή ΑΟΖ, κινήσεις που συνδέονται με την προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου της ΕΕ στα της διαπραγμάτευσης, τροφοδοτώντας και την κόντρα για το ποιοι και με ποια ιδιότητα θα συμμετέχουν σε αυτή. Ολα αυτό στο φόντο και των αντιπαραθέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, που εξακολουθούν να τροφοδοτούν την πολεμική σύγκρουση στη Συρία, αλλά και μια σειρά από εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη Μ. Ανατολή κ.τ.λ.

Η δε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για λογαριασμό του κεφαλαίου και των στόχων του, όπως η περιβόητη «γεωστρατηγική αναβάθμιση», επισήμως συνδέει την επίλυση του Κυπριακού με την προώθηση των ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή και τη διαμόρφωση των δικών της «συμμαχικών αξόνων» με άλλα καπιταλιστικά κράτη (Ισραήλ, Αίγυπτος κ.λπ.).

Μέσα σε αυτό το κουβάρι των αντιθέσεων, πίσω από τις κλειστές πόρτες, είναι φανερό πως πολλά μπορούν να συζητιούνται, σίγουρα πάντως όχι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και των άλλων λαών της περιοχής.


Η κατάταξη των Κομματικών Οργανώσεων
Η κατάταξη των Κομματικών Οργανώσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατά 105,4% υπερκαλύπτεται το πλάνο και συνεχίζουμε

Στόχος, μέχρι τις 9 Γενάρη, όλες οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να υπερκαλύψουν το πλάνο τους

Με επιτυχία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 9 Γενάρη και η φετινή δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση (Νοέμβρης - Δεκέμβρης) που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ, με το πλάνο στο δέκατο κατά σειρά «κλείσιμο» να υπερκαλύπτεται κατά 105,4% και τη συντριπτική πλειοψηφία των ΤΟ πανελλαδικά επίσης να έχουν υπερκαλύψει τους στόχους τους.


ΣΕΛ.  3

Προσφορές

-- Ο Α. Π. προσφέρει στο ΚΚΕ, τιμώντας τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, το ποσό των 1.000 ευρώ.

-- Σύντροφοι και φίλοι προσφέρουν 1.000 κορόνες Σουηδίας για την Οικονομική Εξόρμηση του τιμημένου ΚΚΕ, στη μνήμη της ΕΛΛΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗ.



ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΩΡΡΑ
Ακροδεξιό μόρφωμα που εκμεταλλεύεται αγωνίες απελπισμένων ανθρώπων

ΣΕΛ.  8
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»
Εργαλείο διαχείρισης της φτώχειας με πολλές στοχεύσεις

ΣΕΛ.  11
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Η κυβερνητική προπαγάνδα και η πραγματικότητα που βιώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες

ΣΕΛ.  14

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ