Πέμπτη 13 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κανένας εργαζόμενος εφησυχασμένος και απροετοίμαστος

Ανακοίνωση για τη συμφωνία «Σκλαβενίτη» - «Μαρινόπουλου» και τις εξελίξεις που δρομολογούνται

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην πρώην «Μαρινόπουλος»

MotionTeam

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην πρώην «Μαρινόπουλος»
Καθώς προχωρά η επιχειρηματική συμφωνία «Σκλαβενίτη» - «Μαρινόπουλου», με τη σύσταση της νέας εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη» και τις ταμπέλες του «Σκλαβενίτη» να παίρνουν τη θέση του «Μαρινόπουλου» στα καταστήματα, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους των καταστημάτων της πρώην «Μαρινόπουλους».

Με ανακοίνωσή της καλεί τους χιλιάδες εργαζόμενους, που έζησαν όλο το προηγούμενο διάστημα την ανασφάλεια για τα δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας τους, ανασφάλεια που δημιούργησαν τα επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες τους από τους εργοδότες του κλάδου, να μη βιαστούν να «κάνουν ταμείο» για τα αποτελέσματα της επιχειρηματικής συμφωνίας, να μην εφησυχάζουν, αλλά να δυναμώσουν την ενότητά τους μέσα από τα σωματεία τους και τις Επιτροπές Αγώνα.

***

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Ισως είναι νωρίς ακόμα για να "κάνουμε ταμείο" και να αξιολογήσουμε το παρόν και το μέλλον μας ως εργαζόμενοι σε άλλη εταιρεία, όταν όμως τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν και φύγουν πάνω από τη συμφωνία και τις ανακατατάξεις μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων, με συμφωνίες πάνω και κάτω από το τραπέζι, με δικαστήρια αλλά και εξωδικαστικές κινήσεις, θα βρεθούμε αντικειμενικά μπροστά σε νέες εξελίξεις και δυσκολίες, που θα είναι αντανάκλαση των συνολικών διεργασιών στον κλάδο του Εμπορίου.

Στο Εμπόριο, τα τελευταία χρόνια, εντείνεται ο λυσσαλέος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων για την κυριαρχία τους στην αγορά. Η συγκέντρωση του κεφαλαίου σε όλο και λιγότερες επιχειρήσεις φέρνει εξαγορές, λουκέτα, κανόνια, συγχωνεύσεις, με θύματα τους εργαζόμενους σε κάθε επιχείρηση, με ανεργία, με ένταση της εκμετάλλευσης.

Η πείρα που έχουμε αποκτήσει συνολικά το τελευταίο διάστημα, διαλύει στην πράξη όλα τα επιχειρήματα που κυριαρχούσαν τα προηγούμενα χρόνια, πως δήθεν τις επιχειρήσεις τις κλείνουν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους, με τα δήθεν μαξιμαλιστικά αιτήματα που προβάλλουν. Τόσο στον κλάδο του Εμπορίου όσο και σε άλλους κλάδους, είναι δεκάδες οι επιχειρήσεις που κατεβάζουν ρολά και οδηγούνται στον αφανισμό λόγω του ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων, λόγω διαφορετικών επιλογών και επενδύσεων που καθορίζονται από νέα πεδία κερδοφορίας που προσβλέπουν τα αφεντικά, και όχι εξαιτίας των "καλών" ή "κακών" χειρισμών που κάνει ο κάθε εργοδότης.

Ο "Σκλαβενίτης" δεν βγήκε μπροστά για την ψυχή της μάνας του. Υπολογίζει σε νέα πεδία κερδοφορίας, νέες φοροαπαλλαγές, νέα ανταλλάγματα από την κυβέρνηση. Αλλωστε, η έως σήμερα ανάπτυξη του ομίλου "Σκλαβενίτη" βασίστηκε στις πολύμορφες ενισχύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης με χρηματοδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις και κυρίως με τη σκληρή, εντατικοποιημένη μέχρι λιποθυμίας, εργασία των εργαζομένων. Παράλληλα, γιγαντώθηκε μέσα στην κρίση με το κλείσιμο και την εξαγορά μικρών αλυσίδων super market, που συνοδεύτηκε με απολύσεις χιλιάδων εμποροϋπάλληλων.

Χαμένος είναι ο εργαζόμενος που σηκώνει ψηλά τη σημαία του εργοδότη

Ο "εθνικός στόχος" της ανάπτυξης, των κερδών του ομίλου και το σλόγκαν "όλοι μαζί μπορούμε", δεν μπορεί να σβήσει την κάθετη γραμμή που αντικειμενικά χωρίζει τους εργοδότες από τους εργαζόμενους, τους εκμεταλλευτές από τους εκμεταλλευόμενους. Τα σεμινάρια ενσωμάτωσης και συμβιβασμού από την εργοδοσία στους εργαζόμενους, στη λογική της εταιρικής γαλήνης, δηλαδή στη θέση που αναφέρει πως οι ανάγκες των εργαζομένων ικανοποιούνται αρκεί να υπάρχει δουλειά και να πηγαίνει καλά η επιχείρηση, ακυρώνονται από τη ζοφερή πραγματικότητα που κυριαρχεί στα καταστήματα της επιχείρησης.

Η ανάπτυξη του ομίλου δεν βελτίωσε την καθημερινότητα των εργαζομένων μέσα και έξω από τις πόρτες των καταστημάτων. Τα μονοπώλια είναι "καταδικασμένα" να αυξάνουν τα κέρδη τους, να μεγαλώνουν τις διαστάσεις τους και την κυριαρχία τους, για να ανταπεξέρχονται στον ανταγωνισμό και σε αυτό το κυνήγι του κέρδους ο "Σκλαβενίτης" δεν αποτελεί εξαίρεση.

Χαμένος από χέρι είναι όποιος εργαζόμενος νομίζει ότι έχει εξασφαλισμένη την εργασία του, τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει. Χαμένος είναι ο εργαζόμενος που σηκώνει ψηλά τη σημαία του αφεντικού του, που θεωρεί την επιχείρηση οικογένεια, που βάζει τα πόδια του στα παπούτσια του εργοδότη, που παρακολουθεί τις εξελίξεις με τα παραμορφωτικά γυαλιά του εργοδότη και όχι με τα δικά του.

Οι νόμοι του καπιταλισμού, του συστήματος που βασίζεται στη διαρκή και με ένταση εκμετάλλευση, είναι αδυσώπητοι. Οσο προχωρά η συγκέντρωση του πλούτου σε λιγότερες επιχειρήσεις και ο κλάδος θα παρουσιάζει υψηλότερα ποσοστά μονοπώλησης, τόσο ο ανταγωνισμός θα επιδρά σε βάρος των δικαιωμάτων μας. Οι επιχειρήσεις θα κοιτούν να μειώσουν το "εργατικό κόστος", δηλαδή τους μισθούς μας, θα τσακίζουν τα ωράριά μας, θα μελετούν την "απαλλαγή" τους από λειτουργικά βάρη (διπλά λογιστήρια, πολλές αποθήκες, πολλά καταστήματα σε κάθε περιοχή).

Κανένας εφησυχασμός!

Μη μένουμε απροετοίμαστοι στη θύελλα που έρχεται! Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να αισθάνεται εφησυχασμένος! Αλλωστε, τόσο το κείμενο με τους όρους της συμφωνίας όσο και οι τωρινές γενικότερες εξελίξεις, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει νέο Γολγοθά για τους εργαζόμενους, με νέα άγρια μέτρα ενάντια στο λαϊκό εισόδημα και τις εργασιακές σχέσεις, με απελευθέρωση απολύσεων, με χτύπημα των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης, απαιτούν επαγρύπνηση και αγωνιστικότητα.

Εχουμε πλέον συσσωρευμένη πείρα από τους αγώνες μας, από τις πυκνές εξελίξεις των τελευταίων μηνών! Οταν ο προηγούμενος εργοδότης αξιοποιούσε όλο το νομικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων ώστε να απαλλαγεί από εμάς, που τον κάναμε πάμπλουτο από τη σκληρή και αδιάκοπη δουλειά μας.

Εχουμε εμπειρία από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, από το επιχειρησιακό σωματείο του "Μαρινόπουλου", που σε κοινό βηματισμό με την κυβέρνηση και την εργοδοσία χρησιμοποίησε όλους τους τρόπους για να απομονώσει τους εργαζόμενους από τα κλαδικά σωματεία, να διασπάσει την ενότητα που χτίστηκε με βάση ένα πλαίσιο αιτημάτων και δράσης μέσα από ανοιχτές, δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες, που διαμόρφωσαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.

Γνωρίζουμε το ρόλο του επιχειρησιακού σωματείου στον "Σκλαβενίτη", που ανήκει στις δυνάμεις του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ). Είναι η φωνή του εργοδότη ανάμεσά μας, ένας μηχανισμός που το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από διευθυντικά στελέχη του ομίλου. Χωρίς εμφάνιση και ανακοινώσεις, χωρίς συνελεύσεις, με σταθερή απεργοσπασία και απουσία από κάθε εργατική διεκδίκηση, φυλάνε τα νώτα της εργοδοσίας, απαγορεύοντας οποιαδήποτε άλλη φωνή να συμμετέχει με ψηφοδέλτιο που εκφράζει τα ταξικά μας συμφέροντα.

Να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης

Ολους αυτούς, ξεχωριστά αλλά και μαζί ως ενιαίο μπλοκ, θα τους βρούμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα. Εχουμε μπόλικη πείρα από οργάνωση αγώνων με βάση τις ανάγκες μας, με τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα στα καταστήματα, στις αποθήκες, μαζί με τα κλαδικά Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα. Οι αγώνες μας, οι απεργίες, οι στάσεις εργασίας, και όχι οι συνδιαλλαγές των σωματείων με τα πρώην και νυν αφεντικά, έφεραν αποτελέσματα, άσκησαν πιέσεις στη μάχη του μεροκάματου, της διασφάλισης των θέσεων εργασίας.

Σε κάθε όμιλο, σε κάθε super market, σε κάθε πολυκατάστημα είναι ανάγκη να πολλαπλασιάζονται οι εστίες αντίστασης, να έρχονται τα εργατικά δικαιώματα στο προσκήνιο.

Εχουμε απέναντί μας ενιαία όλη τη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου! "Σκλαβενίτης", "My market", "Bασιλόπουλος", "Market In", LIDL, "Praktiker", "Μασούτης", "Καρυπίδης", "Attica", "Notos", "Inditex" και πάει λέγοντας, έχουν ενιαία γραμμή απέναντί μας! Εχουμε περάσει ήδη αρκετές φουρτούνες με χιλιάδες απολύσεις, με κλεισίματα επιχειρήσεων ("Sprider", "Φωκάς", "Ηλεκτρονική" κ.λπ.) και η επίθεση είναι αδιάκοπη. Στα "H&M" προσπαθούν να περάσουν νέες άθλιες συμβάσεις, στο "Λεμονή" κλείνουν καταστήματα, στο "Πλαίσιο" και στα "Public" επικρατούν συνθήκες γαλέρας και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Σας καλούμε να οργανωθείτε στα κλαδικά σας σωματεία! Να ενισχύσετε το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου "Μαρινόπουλος" στη Β. Ελλάδα, τις Επιτροπές Αγώνα σε κάθε κατάστημα, σε κάθε αποθήκη! Ολοι οι εργαζόμενοι μαζί, με ταξική ενότητα απέναντι στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και το πολιτικό προσωπικό τους.

Αυτή είναι η μόνη ενότητα που γνωρίζουμε! Η ίδια η ζωή μας επιβεβαίωσε ότι χαμένοι αγώνες είναι οι αγώνες που δεν γίνονται! Στο δρόμο του ταξικού αγώνα, θα συναντιόμαστε καθημερινά!».

«Επόμενη μέρα» με εντατικοποίηση και «θολά» σημεία

Μιλώντας για την καθημερινότητα που ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, ο Αχμετ Μουσταφά, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εργαζόμενος στην επιχείρηση «Eλληνικές Υπεραγορές "ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ"» (πρώην «Μαρινόπουλος»), αναφέρει: «Η "επόμενη μέρα" περιλαμβάνει συνθήκες εντατικοποίησης, περισσότερες ώρες δουλειάς σε καθημερινή βάση, ωράρια που φτάνουν μέχρι μεταμεσονύκτιες ώρες για να ετοιμαστούν τα καταστήματα. Περιλαμβάνει δουλειά και τις Κυριακές, καθώς τα καταστήματα μπορεί να παραμένουν κλειστά για τους πελάτες, οι εργαζόμενοι όμως καλούνται να δουλέψουν προετοιμάζοντας το άνοιγμα της επόμενης μέρας. Το επόμενο διάστημα, παράλληλα με τα βήματα στη λειτουργία της νέας επιχείρησης, θα αποσαφηνιστούν σημαντικά ζητήματα, όπως οι όροι δουλειάς και οι συμβάσεις».

Επιπλέον τονίζει: «Μπορεί οι εργαζόμενοι μέσα και από τις κινητοποιήσεις να έβαλαν το στίγμα τους και να μην έχουν γίνει απολύσεις και βλαπτικές μεταβολές στις συμβάσεις, αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου οδηγεί και σε επίθεση στα δικαιώματά μας. Ηδη έχει γίνει σαφές το πνεύμα στο οποίο κινείται η εργοδοσία. "Θα σε έχω όποτε θέλω και όπου θέλω, αφού σε πληρώνω": Με αυτή τη φράση μπορούμε να συνοψίσουμε το μήνυμα που μετέφερε στους εργαζόμενους με τα σεμινάρια που διοργάνωσε το προηγούμενο διάστημα».

Τα κλαδικά σωματεία, το επιχειρησιακό σωματείο στη Βόρεια Ελλάδα, συνεχίζουν προσηλωμένα τη δράση τους: «Ενημερώνουμε τους συναδέλφους σε κάθε κατάστημα και αποθήκη, συζητάμε για την ανάγκη να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Υπενθυμίζουμε τις κινητοποιήσεις μας για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας, για να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας. Ξεκαθαρίζουμε πως στον ίδιο δρόμο, μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα και τα σωματεία, χρειάζεται να συνεχίσουμε τον αγώνα, με κριτήριο τις ανάγκες μας», καταλήγει ο Αχ. Μουσταφά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ