Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Το μέλλον δεν θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα και εμείς!»
  • Συνεχίστηκαν τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ τις προηγούμενες μέρες
  • Απόσπασμα από την ομιλία του Νίκου Σοφιανού στο Φεστιβάλ των ΤΕΙ Αττικής

Από την Αθήνα μέχρι την Κομοτηνή, ήχησε για άλλη μια βδομάδα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ το σύνθημα των φετινών Φοιτητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ «Το μέλλον δεν θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα και εμείς!» και σε αυτόν τον άξονα ξεδιπλώθηκαν πλούσιες εκδηλώσεις τις προηγούμενες μέρες.

Ενα από αυτά τα Φεστιβάλ ήταν της Περιφερειακής Οργάνωσης ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στο γήπεδο του Πλάτωνα στη Νίκαια, με αξιόλογο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, από το οποίο ξεχώρισαν η συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη και η θεατρική μεταφορά δύο μονόπρακτων του Μπ. Μπρεχτ από ομάδα νέων ηθοποιών.

Την πολιτική ομιλία στο Φεστιβάλ έκανε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Σ' αυτό το πλαίσιο που ξεδιπλώνουμε τη δράση μας, η σημασία για ισχυρό ΚΚΕ, για δύναμη αντεπίθεσης για την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, για την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας, για το δυνάμωμα της ΚΝΕ παντού όπου ζει και σπουδάζει η νεολαία, δηλαδή το σύνθημα του 20ού Συνεδρίου μας, δεν αφορά μόνο τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ. Βεβαίως, στις πλάτες μας θα κριθεί η ισχυροποίηση του Κόμματος. Ομως αφορά και ευρύτερες εργατικές, νεανικές, λαϊκές δυνάμεις. Αφορά η ισχυροποίηση του Κόμματος και της ΚΝΕ όλους αυτούς τους νέους που λένε "ναι, κάτι πρέπει να γίνει, δεν μπορεί το κόστος των σπουδών μας να το σηκώνει η οικογένειά μας", δεν μπορεί να πρέπει να αναγκάζεσαι να δουλεύεις για να σπουδάσεις, δεν μπορεί να περιμένεις στην ουρά για εργαστήρια, δεν μπορεί να μαθαίνεις ότι συνεχώς θα πιστοποιείσαι και το πτυχίο σου δεν θα έχει αντίκρισμα, δεν μπορεί να ψάχνεις για μια θέση στον ήλιο παίρνοντας ένα μεταπτυχιακό που θα το πληρώσεις τρεις και τέσσερις χιλιάδες ευρώ μόνο και μόνο για να βαρύνει το βιογραφικό που θα δώσεις αύριο για δουλειά. Αφορά όλους αυτούς τους νέους που βλέπουν ότι πρέπει και μπορεί να μπει φρένο στο βαρύ φορτίο που πληρώνει ο λαός και η νεολαία από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, που καταλαβαίνουν ότι έχουν άμεσο συμφέρον από ένα ισχυρό ΚΚΕ που είναι η μόνη πολιτική απάντηση στη λαίλαπα στην οποία ζούμε.

Από το Φεστιβάλ των ΤΕΙ Αττικής
Από το Φεστιβάλ των ΤΕΙ Αττικής
Μπορούμε σήμερα, με ευνοϊκότερους όρους να συσπειρώσουμε αυτές τις ευρύτερες δυνάμεις νεολαίας και στα ΤΕΙ και στα πανεπιστήμια, γιατί αυτά τα χρόνια ανταποκριθήκαμε με επιτυχία σε κρίσιμα μέτωπα στην πολιτική και στην ιδεολογική διαπάλη. Ανταποκριθήκαμε με επιτυχία κόντρα στο στόχο τους να περιθωριοποιήσουν το ΚΚΕ, αλλά και στην προσπάθεια να μας βάλουν μαζί με τα άλλα κόμματα του κατεστημένου, να περάσουν την αντίληψη ότι "όλοι το ίδιο είναι". Αξιοποιούν ιδιαίτερα σ' αυτόν το στόχο και τις κωλοτούμπες και την πολιτική ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ για να πουν "να και τους αριστερούς τους είδαμε". Φτάνουν στο σημείο να καπηλεύονται τους αγώνες ενός λαού για να ξεπλύνουν τις ντροπές τους, μία καταθέτοντας στεφάνια στο Σκοπευτήριο, μία πηγαίνοντας στην κηδεία του Κάστρο ή τώρα πηγαίνοντας στο σπίτι του κομμουνιστή ηγέτη, του δικού μας Νίκου Μπελογιάννη... Ανταποκριθήκαμε με επιτυχία σ' αυτήν την "επίθεση φιλίας" αρχικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα από τους παρατρεχάμενους, τη ΛΑΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οπορτουνιστικές δυνάμεις, να συρθούμε σ' αυτήν τη θολή αντιμνημονιακή γραμμή για να τη βγάλει καθαρή το σύστημα με τις δικές τους ευθύνες. Αντισταθήκαμε και ανταποκριθήκαμε με επιτυχία στην προσπάθεια να συκοφαντήσουν, να διαστρεβλώσουν, να αναθεωρήσουν το ρόλο του ΚΚΕ στο ΕΑΜικό κίνημα της απελευθέρωσης, να διαστρεβλώσουν τον χαρακτήρα του ΔΣΕ, να περάσουν τον αντικομμουνισμό, τον αντισοβιετισμό. Αντισταθήκαμε στον φασισμό, στον ναζισμό, στην ξενοφοβία, στον ρατσισμό. Σταθήκαμε απέναντι, με πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους, στην αντίληψη ότι ο καπιταλισμός τάχα με τα προβλήματα που έχει με την οικονομική του κρίση, με τους πολέμους του, είναι... το μόνο ανθεκτικό σύστημα, μ' αυτό δηλαδή είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε και μπορούμε να το κάνουμε πιο ηθικό, μπορούμε να το εξανθρωπίσουμε, μπορούμε να το εξυγιάνουμε, γιατί ο σοσιαλισμός απέτυχε και είναι πια ανέφικτος. Και, βεβαίως, αυτά τα χρόνια που είδαμε την "πρώτη φορά αριστερά", είτε σαν αξιωματική αντιπολίτευση ή δυο χρόνια τώρα σαν κυβέρνηση ανοίξαμε μέτωπο με την οπορτουνιστική αντίληψη ότι η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων μπορεί να γίνει και εντός των τειχών με την αναρρίχηση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην κυβέρνηση την αστική στηρίζοντάς την ή ανέχοντάς την κι ότι έτσι μπορούν να 'ρθουν καλύτερες μέρες για το λαό μας.

Εχει σημασία να αναδείξουμε μια ακόμα πλευρά, ιδιαίτερα μιλώντας με νέους και νέες όπου η ανησυχία μεγαλώνει και που ο ριζοσπαστισμός μπορεί να γεννηθεί και να δυναμώσει στο έδαφος των αδιεξόδων με τα οποία φορτώνει ο καπιταλισμός, αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης, τη ζωή, το παρόν και το μέλλον της νεολαίας. Σ' αυτήν την αντίληψη που λέει ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν, τα πράγματα είναι ακίνητα, είναι δεδομένα, το σύστημα είναι παντοδύναμο. Αύριο μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και η αλλαγή αυτή μπορεί να είναι ραγδαία, γι' αυτό πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας και εμείς έγκαιρα, γιατί ζούμε σε καιρούς που οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη οξύνονται».

Σε άλλες πόλεις

Πετυχημένες εκδηλώσεις έγιναν την Τετάρτη, 22 Μάρτη, σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Θεσσαλίας, στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ Λάρισας, καθώς και στο Τμήμα Χωροταξίας του Πανεπιστημίου στο Βόλο.

Στη Λάρισα, παρουσιάστηκε συλλογική εργασία για τις Εστίες στις σοσιαλιστικές χώρες από φίλους και μέλη της ΚΝΕ που διαμένουν στις Εστίες του ΤΕΙ, ενώ στο χώρο υπήρχε και διαδραστική συλλογική εργασία σπουδαστών της ΣΤΕΓ με θέμα «Αγροτική Παραγωγή, Σοσιαλισμός vs Καπιταλισμός». Μίλησε ο Θανάσης Μπιζαϊντές, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε συναυλίες με τους ΕΝΑΛΛΑΞ και τον Ιορδάνη Σιδηρόπουλο, καθώς και πάρτι με dj.

Αντίστοιχα, στο Βόλο, το πρόγραμμα ξεκίνησε με προβολή ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στα «100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη» και ακολούθησε συζήτηση με την Κωνσταντίνα Ρηγάκη, μέλος της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ. Το μουσικό πρόγραμμα περιλάμβανε συναυλίες από φοιτητικά συγκροτήματα και πάρτι με dj και χορό, ενώ στο χώρο υπήρχαν ταμπλό για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, με πτυχές όπως η Ανώτατη Εκπαίδευση στην ΕΣΣΔ.

Τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση που συμπληρώνονται φέτος, ήταν ο κεντρικός άξονας των αντίστοιχων διήμερων εκδηλώσεων που έγιναν την περασμένη Πέμπτη στο πανεπιστήμιο στην Κομοτηνή. Μια βιντεοπροβολή για την Ανώτατη Εκπαίδευση στις χώρες που οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός συνδυάστηκε με τη ζωντανή μαρτυρία ενός τότε φοιτητή που σπούδασε στην ΕΣΣΔ και κέντρισε το ενδιαφέρον, ενώ για εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ, συμπύκνωσε στην ομιλία του ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Επιπλέον, στο φεστιβάλ παρουσιάστηκαν συλλογικές εργασίες που επιμελήθηκαν φίλοι και μέλη της ΚΝΕ με θέματα: «Αντιπαράθεση με τα Συγγράμματα του Τμήματος Ιστορίας - Εθνολογίας και τα Σχολικά βιβλία για την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917» και «Δημοκρατία στους χώρους δουλειάς στον Καπιταλισμό v.s Εργατική Δημοκρατία στο Σοσιαλισμό». Γεμάτο κέφι ήταν και το καλλιτεχνικό μέρος των εκδηλώσεων.

Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Ανάλογες εκδηλώσεις γίνονται στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Σήμερα Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα 106 στο κτίριο Πληροφορικής, εκδήλωση με θέμα «Οι 8 μεγιστάνες του πλούτου έχουν τόσο πλούτο όσο το 50% του πληθυσμού της Γης. Σε αυτόν τον κόσμο θα μείνουμε θεατές;». Θα μιλήσει ο Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν δύο projects, με θέμα «Τα τεχνολογικά επιτεύγματα στο σήμερα και η άλλη όψη του νομίσματος» και με θέμα «Η Υγεία στο Σοσιαλισμό». Αύριο Πέμπτη θα γίνουν ομιλία, βράβευση των νικητών του τουρνουά και συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ