Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μαθητικό Διήμερο με κατασκήνωση και εκδηλώσεις στο Λαύριο

Το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Απρίλη

«

Eμείς που βγάζουμε το κάρβουνο και κρυώνουμε... εμείς που δεν έχουμε τίποτα, ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο». Με τους παραπάνω στίχους του Τάσου Λειβαδίτη, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ καλεί στο μαθητικό Διήμερο που διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 8-9 Απρίλη στο Λαύριο και δηλώνει ότι «μαθαίνουμε, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε» από την ιστορία των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Στο πρόγραμμα του Διημέρου περιλαμβάνονται ξεναγήσεις και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις ειδικά προσαρμοσμένες για μαθητές. Η διανυκτέρευση του Διημέρου θα γίνει σε κατασκήνωση στο Τεχνολογικό - Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στις Οργανώσεις της ΚΝΕ και στο mail: propattikis@gmail.com

Οι αναχωρήσεις των Οργανώσεων για το Διήμερο έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 8 Απρίλη ως εξής: Στις 10.00 από πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο (για τις Οργανώσεις Α' Αθήνας, Δυτικού, Ανατολικών, Βόρειου, Νότιου) και στις 10.00 από πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά (για τις Οργανώσεις Πειραιά, Θριάσιου).

Μαθαίνουμε, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε...

Στο κάλεσμά της γι' αυτή τη δραστηριότητα, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ αναφέρει:

«Μαθαίνουμε, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε...

  • Από την ιστορία της εργατικής τάξης, την ιστορία των ανθρώπων που παράγουν τον πλούτο που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, που κινούν την κοινωνία προς τα μπρος.
  • Από την ιστορία των σκληρών αγώνων που έδωσαν οι εργάτες για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου τους, τους ιδιοκτήτες των μεγάλων επιχειρήσεων, τους καπιταλιστές.

Η εργατική τάξη του Λαυρίου αποτέλεσε ένα τέτοιο παράδειγμα σκληρής ταξικής σύγκρουσης με τους εκμεταλλευτές...

Η ιστορία της πόλης είναι δεμένη με τους εργατικούς αγώνες που σημάδεψαν όλες τις δεκαετίες λειτουργίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, και κυρίως των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων.

Η κερδοφορία των Εταιρειών των Μεταλλείων βασίζεται σε εξοντωτικούς όρους δουλειάς και ζωής των εργατών, σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες.

Οι εργάτες δουλεύουν 12 ώρες κάθε μέρα, ο μέσος όρος ζωής τους ειδικά τις πρώτες δεκαετίες δεν ξεπερνά τα 25 χρόνια. Πάνω στη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων αύξαιναν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές.

Από τα πρώτα χρόνια, όμως, οι εργάτες κινητοποιούνται. Οργανώνονται απεργίες, από τις οποίες ξεχωρίζει η απεργία του 1896, που πήρε χαρακτηριστικά εξέγερσης.

Η απεργία αυτή ήταν σταθμός στην ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί, παρότι δεν τελείωσε με νίκη των μεταλλωρύχων, έδειξε την αποφασιστικότητά τους, το πείσμα να διεκδικήσουν το δίκιο τους χωρίς να λογαριάζουν θυσίες. Οι εργάτες νιώθουν πια την ανάγκη της συλλογικής αντίστασης, εκφράζουν τη θέληση και τη δύναμη να σταματήσουν να υποτάσσονται στους εργοδότες και την εξουσία τους.

Στα 1918 ανοίγει μία νέα περίοδος για το εργατικό κίνημα στη χώρα μας

Εχει προηγηθεί, το 1917, η Οχτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία, υπάρχει πλέον στον κόσμο το πρώτο εργατικό κράτος, χώρα που οι εργαζόμενοι και καταπιεσμένοι πήραν την εξουσία στα χέρια τους! Το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός ασκεί τεράστια επίδραση στην πάλη των εργατών σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα.

Το 1918 ιδρύεται το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος (ΣΕΚΕ), που μετέπειτα, το 1924, μετονομάζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ).

Το ΚΚΕ, από τα πρώτα του βήματα, απέκτησε ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη. Εδωσε στην πάλη της άλλο νόημα και προοπτική. Να μην παλεύει μόνο κόντρα στον έναν ή άλλο εργοδότη, αλλά κόντρα σε όλη την τάξη των εκμεταλλευτών, συνολικά στο σύστημα. Να μη διεκδικεί απλά καλύτερες συνθήκες σε μία ζωή εκμετάλλευσης, αλλά να καταργήσει οριστικά την εκμετάλλευση, με τη δική της εξουσία.

Πρόκειται για περίοδο που αναπτύσσονται σημαντικοί εργατικοί αγώνες, ανδρώνεται το εργατικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα, αντίστοιχα και στο Λαύριο. Χαρακτηριστικά, στο Λαύριο το 1929 οργανώνεται απεργία που διαρκεί 47 μέρες.

Οι εργατικοί αγώνες που αναπτύχθηκαν, αποτέλεσαν μεγάλη κληρονομιά, πηγή έμπνευσης, πείρας και διδαγμάτων για τις επόμενες γενιές.

Ελα κι εσύ στο μαθητικό Διήμερο της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ στο Λαύριο, 8-9 Απρίλη.

Μαθαίνουμε την ιστορία των εργατικών - λαϊκών αγώνων, στη χώρα μας και διεθνώς! Εμπνεόμαστε, βγάζουμε πολύτιμα συμπεράσματα, για να συνεχίσουμε αυτή την αγωνιστική πορεία, μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης!

Τιμάμε τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματός μας και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ