Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
«Εφυγε» ο Αχμέντ Καθράντα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Εξέπνευσε χτες σε ηλικία 87 ετών σε νοσοκομείο του Γιοχάνεσμπουργκ μετά από επιπλοκές στη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση θρόμβου στον εγκέφαλο ο παλαίμαχος αγωνιστής κατά του ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ Αχμέντ Καθράντα. Ο Καθράντα, γνωστός ως «Κάθι», παιδί Ινδών μεταναστών, γεννήθηκε στη μικρή πόλη Σβάιτσερ - Ρένεκε στην επαρχία Νορθ Γουέστ το 1929, στα 12 χρόνια του συνδέθηκε με μια αντιρατσιστική οργάνωση που είχε δημιουργήσει η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Νότιας Αφρικής. Πάλεψε ενάντια στο καθεστώτος των διακρίσεων και την καπιταλιστική εκμετάλλευση και υπέστη πολλές διώξεις.

Καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και καταναγκαστικά έργα το 1964 μαζί με άλλες μορφές του ANC όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο Ουόλτερ Σισούλου και ο Γκόβαν Μπέκι έπειτα από την καταδικαστική ετυμηγορία κατά τη διάρκεια της δίκης για την κατασκευασμένη υπόθεση της «προδοσίας της Ριβόνια». Φυλακίστηκε σε ηλικία 34 ετών και πέρασε τα επόμενα 18 χρόνια στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας της πιο γνωστής φυλακής του απαρτχάιντ, στη Νήσο Ρόμπεν, λίγα μίλια από τις ακτές του Κέιπ Τάουν. Το 1982 μεταφέρθηκε στη φυλακή Πόλσμουρ και αποφυλακίστηκε στις 15 Οκτώβρη 1989 σε ηλικία 60 ετών, έχοντας περάσει 26 χρόνια κρατούμενος.

Από το 1990, με τη νομιμοποίηση του ANC διατέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Νοτιοαφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και έγινε και σύμβουλος του Προέδρου Μαντέλα, ενώ του αποδόθηκαν για τους αγώνες του πολλές τιμές και μετάλλια στη Νότια Αφρική και την Ινδία, αλλά και πολλές αναγνωρίσεις από πανεπιστήμια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ