Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Τουρκία αύριο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

...ενώ συνεχίζονται οι «τριβές» Αγκυρας - Βρυξελλών

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι εξελίξεις γύρω από τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και ειδικότερα οι επιχειρήσεις στη Ράκα, όπως και διμερή ζητήματα, θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει αύριο στην τουρκική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον. Ορισμένα ρεπορτάζ περιελάμβαναν και το Κυπριακό στην «ατζέντα».

Η αντιπαράθεση Τουρκίας - ΕΕ αποτυπώθηκε και σε νέες δηλώσεις Γερμανών αστών πολιτικών. Ενδεικτικά, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της οπορτουνιστικής «Αριστεράς» (Die Linke), Σάρα Βάγκενκνεχτ, χαρακτήρισε «υποκίνηση σε τρομοκρατία» τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη, Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια στους δρόμους, και τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο «νονό της τρομοκρατίας», ζητώντας ξανά την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ακόμα, ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου (Μπούντεσταγκ), Νόρμπερτ Λάμπερτ, χαρακτήρισε το τουρκικό δημοψήφισμα που θα γίνει στις 16 Απρίλη «προσπάθεια πραξικοπήματος κατά της δημοκρατίας», ενώ το ηγετικό στέλεχος των «Πρασίνων» Τσεμ Εζντεμίρ σημείωσε ότι «εάν κερδίσει ο Ερντογάν το δημοψήφισμα, θα μετατρέψει την Τουρκία σε μια απέραντη φυλακή, στην οποία κανένας δεν θα μπορεί να πει τη γνώμη του».

Στο μεταξύ, χτες, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας «κατ' αγνώστων», αντιδρώντας στις καταγγελίες για κατασκοπεία εντός του γερμανικού εδάφους από την Τουρκία, ενώ διάφοροι αξιωματούχοι χαρακτήριζαν την τέτοια δράση των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας «παρανοϊκή».

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αναλύσεις σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ, μεταξύ άλλων και για την εφαρμογή της Τελωνειακής Ενωσης, κάτι που θα επηρεάσει τη δραστηριότητα πολλών ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», δήλωσε προχτές ότι οι σχέσεις Τουρκίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών «θα εξομαλυνθούν σχετικά», μετά τη διενέργεια των εκλογών που είναι προγραμματισμένες να γίνουν τους επόμενους μήνες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστό να υποστηρίζει κανείς πως «όλα τα μέλη της ΕΕ είναι ενάντια στην Τουρκία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Τουρκία ο Γερμανός ΥΠΕΞ(2018-09-05 00:00:00.0)
Δεν εκτονώνεται η αντιπαράθεση με την ΕΕ(2017-03-28 00:00:00.0)
Εντονες αντεγκλήσεις ειδικά με τη Γερμανία(2017-03-21 00:00:00.0)
Διευρύνεται η «κόντρα» με την ΕΕ(2017-03-15 00:00:00.0)
Επιφυλακτική για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ(2014-02-05 00:00:00.0)
Υπέρ της ένταξης στην ΕΕ άνευ όρων(2010-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ