Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Απορρίπτει τη μετεγκατάσταση προσφύγων στη χώρα

Σχετική επιστολή στις Βρυξέλλες προτίθεται να στείλει ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος

«Η Αυστρία δεν είναι υποχρεωμένη να δεχθεί κανέναν (σ.σ. πρόσφυγα) από την Ιταλία και την Ελλάδα, γιατί, κατά τη γνώμη μας, έχει εκπληρώσει με το παραπάνω τις υποχρεώσεις της». Αυτό δηλώνει ο Αυστριακός σοσιαλδημοκράτης υπουργός Αμυνας, Χανς Πέτερ Ντοσκόζιλ, στην εφημερίδα «Der Standard». Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν, με δήλωσή του μετά από το συμβούλιο των υπουργών χτες εξήγησε ότι θέλει να στείλει άμεσα μια επιστολή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να γίνει κατανοητή η θέση της Αυστρίας να μη δεχτεί πρόσφυγες από το πρόγραμμα αναδιανομής. Απορρίπτοντας τη μετεγκατάσταση προσφύγων, εκτιμά η εφημερίδα, ο καγκελάριος ανταποκρίνεται σε αίτημα του ακροδεξιού - αντιμεταναστευτικού FPΟ.

Η Αυστρία είναι υποχρεωμένη να δεχτεί περίπου 2.000 πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιανομής προσφύγων, όμως ο καγκελάριος πιστεύει ότι αυτός ο αριθμός έχει ήδη εκπληρωθεί μέσω των παράνομων διελεύσεων στα αυστριακά σύνορα.

Στο μεταξύ, ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα (συγκυβερνούν χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες στο «μεγάλο συνασπισμό»), - ο οποίος διαβεβαίωνε προχτές τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ ότι η Αυστρία θα συμμορφωθεί με το πρόγραμμα παρότι διαφωνεί - ισχυρίζεται ότι η εξαίρεση της Βιέννης από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης έληξε στις 11 Μάρτη 2017 και ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Αυστρίας λόγω παράβασης των συνθηκών.

Πάντως, οι συγκυβερνώντες χριστιανοδημοκράτες (ΟVP) και σοσιαλδημοκράτες (SPO) φαίνεται ότι συμφωνούν σε ένα νέο νομοθετικό πακέτο «κοινωνικής ενσωμάτωσης» των μεταναστών, όπως απαγόρευση της μπούργκας σε δημόσιους χώρους, περισσότερα μαθήματα στη γερμανική γλώσσα και την αγωγή του πολίτη, ενώ παράλληλα υποχρεώνει τους αιτούντες άσυλο σε κοινωφελή εργασία χωρίς αμοιβή ή με συμβολικό ωρομίσθιο 1 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ