Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ AIPAC
Στην επιφάνεια συγκλίσεις και κόντρες ΗΠΑ - Ισραήλ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με φόντο τις συγκλίσεις αλλά και τις αντιπαραθέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ σε διάφορα πεδία, ξεκίνησε η σύνοδος του μεγαλύτερου ισραηλινού λόμπι των ΗΠΑ, της «Αμερικανο-ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων» (AIPAC), στην Ουάσιγκτον.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ισχυρίστηκε πως θα συνεργαστεί «στενά» με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο επανέναρξης των «ειρηνευτικών» προσπαθειών με τους Παλαιστίνιους και τον ευρύτερο αραβικό κόσμο, αποφεύγοντας αναφορές σε θέματα όπου υπάρχουν διαφωνίες με την κυβέρνηση Τραμπ.

Απευθυνόμενη στη σύνοδο η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, τόνισε ότι «ο διασυρμός» του εβραϊκού κράτους στον διεθνή οργανισμό «τελείωσε», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα παρακολουθεί «σαν γεράκι» το Ιράν για να βεβαιωθεί ότι τηρεί τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Να σημειωθεί πως σε προχτεσινό πάνελ της συνόδου συμμετείχε και ο Ελληνας υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν οι «προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν μεσοπρόθεσμα ευρωπαϊκές χώρες και η ευρύτερη περιοχή. Ο Ν. Παππάς έσπευσε να τονίσει τον «σταθεροποιητικό» ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Α. Μεσογείου και να αναδείξει τη σημασία που δείχνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην τριμερή συνεργασία (ενεργειακή, στρατιωτική κ.ά.) Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

  • Ξεκινά σήμερα στην Ιορδανία η 28η Σύνοδος Κορυφής ηγετών αραβικών χωρών με βασικά θέματα το Παλαιστινιακό, τον πόλεμο στη Συρία και στην Υεμένη.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ