Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σε άνοδο τα επιτόκια και «σίριαλ» με Ρώσους κατασκόπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την τρίτη, από το Δεκέμβρη 2015, αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων αποφάσισε χτες βράδυ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), επιλέγοντας, επί του παρόντος, μία πορεία αύξησης του κόστους δανεισμού για τα χρεωμένα αμερικανικά νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά, καταναλωτικά και φοιτητικά δάνεια και δυσκολεύονται ήδη σήμερα να αποπληρώσουν, ενώ την ίδια στιγμή ευνοεί τα συμφέροντα Αμερικανών και ξένων μεγαλοκαταθετών και επενδυτών που δραστηριοποιούνται στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η χτεσινή απόφαση αύξησης των επιτοκίων κατά 0,25% πάρθηκε με τις ψήφους 9 μελών του ΔΣ της «Fed» έναντι μίας «κατά», φέρνοντας το επιτόκιο δανεισμού στο 1%. Ως γνωστόν, η πρώτη (μετά την καπιταλιστική κρίση του 2008) αύξηση του επιτοκίου δανεισμού έγινε το Δεκέμβρη του 2015, η δεύτερη το Δεκέμβρη 2016 και η τρίτη χτες. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται, ισχυροποιώντας το δολάριο, να δημιουργήσει αναταράξεις στις αναλογίες με άλλα νομίσματα, και στον ανταγωνισμό με άλλα καπιταλιστικά κράτη, σε μια περίοδο που υπάρχει επιβράδυνση σε μεγάλες οικονομίες, όπως η Κίνα, ενώ η καπιταλιστική ανάκαμψη όπου υπάρχει δεν έχει δυναμική. Επιπλέον, δυσκολεύουν και οι εξαγωγές, ενώ αυτό που δηλώνεται είναι ότι επιχειρείται να υπάρξει μια πορεία που στοχεύει ο πληθωρισμός να πάει στο 2%. Το βέβαιο είναι ότι μόνιμα χαμένα θα είναι τα λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ.

Επίσης, αξιωματούχοι της «Fed» αναφέρουν ότι οι εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ, για το 2017 και για 2018, είναι στο 2,1%, ενώ μακροπρόθεσμα θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία θα «τρέχει» με ρυθμό 1,8%.

Νέο επεισόδιο στο «θρίλερ» Ρώσων κατασκόπων

Νωρίτερα, χτες, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσε κατηγορίες σε βάρος τεσσάρων προσώπων, εκ των οποίων οι δύο είναι Ρώσοι πράκτορες της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB, που προσέλαβαν χάκερς για να εισβάλουν πριν τρία χρόνια σε περίπου 500.000.000 λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας χρηστών του Yahoo. Κατηγορούμενοι είναι οι Ρώσοι πράκτορες Ντμίτρι Ντουκουτσάεφ και Ιγκορ Σούσκιν και οι χάκερς Αλεξέι Μπέλαν και (ο Καζάκος με υπηκοότητα Καναδά) Καρίμ Μπαράτοφ, τους οποίους προστάτευαν οι πρώτοι.

Τον περασμένο Φλεβάρη, πάντως, οι ρωσικές αρχές είχαν απορρίψει το ενδεχόμενο να εμπλέκονται στην υπόθεση μέλη των μυστικών υπηρεσιών FSB. Ας σημειωθεί πως χτες εξεδόθη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία σημειώνεται η προθυμία της ρωσικής κυβέρνησης «να συνεργαστεί εντίμως με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση», μόνο σε περίπτωση που σταματήσουν οι προσπάθειες «περιορισμού» της Ρωσίας και οι παρεμβάσεις της στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Το ίδιο 24ωρο, το αμερικανικό πολιτικό περιοδικό «Foreign Policy» δημοσιοποίησε επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρ. Τίλερσον, προς οκτώ διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με την οποία τους ενημέρωνε πως οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν τη συμμετοχή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) του ΟΗΕ, εκτός κι εάν η συγκεκριμένη υπηρεσία του διεθνούς οργανισμού προχωρήσει σε «σημαντική μεταρρύθμιση».

Στην επιστολή δεν γίνεται αναφορά σε κάποιου είδους χρονική προθεσμία ή «τελεσίγραφο» για την προώθηση «σημαντικής μεταρρύθμισης» στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ασκούνται, ωστόσο, πιέσεις στις ΜΚΟ να ενθαρρύνουν αλλαγές στο ΣΑΔ.

  • Εντονη ενόχληση στο Λευκό Οίκο προκάλεσε νωρίτερα η αποκάλυψη από το δίκτυο MSNBC δύο σελίδων από τη φορολογική δήλωση που υπέβαλε ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, το 2005, όπου φαίνεται η επιβολή ομοσπονδιακού φόρου ύψους 38.000.000 δολαρίων.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ