Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Μικρό προβάδισμα της Μέρκελ

Σε νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ προηγούνται κατά μια μονάδα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς ενόψει των εκλογών στις 24 Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των Stern/RTL, η Ενωση των χριστιανικών κομμάτων (CDU/CSU) υπό την σημερινή καγκελάριο, Αγκ. Μέρκελ, συγκεντρώνει για δεύτερη συνεχή βδομάδα (από την προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου) 33% και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μ. Σουλτς λαμβάνουν 32%. Συγκριτικά με την περασμένη βδομάδα μια μονάδα χάνουν οι Πράσινοι υποχωρώντας στο 7%, ενώ μια μονάδα κερδίζει το λαϊκιστικό ρατσιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και συγκεντρώνει 9%. Στο 7% παραμένει το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα Αριστερά (Die Linke), ενώ οριακά πάνω από το εκλογικό όριο βρίσκεται το φιλελεύθερο «Κόμμα Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP) με 6%. Λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν 6%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων διαμορφώνεται στο 24%.

Στην απευθείας σύγκριση των δυο βασικών υποψηφίων για την καγκελαρία η Αγκ. Μέρκελ κερδίζει μια ποσοστιαία μονάδα και προηγείται πλέον με τρεις μονάδες του Μ. Σουλτς. Στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου, η Μέρκελ λαμβάνει 39% ενώ ο Σουλτς 36%. «Κανέναν από τους δύο» απάντησε το 25%.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ύποπτο πακέτο που περιείχε εκρηκτικά βρέθηκε χθες στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας στο Βερολίνο, σύμφωνα με δηλώσεις της αστυνομίας. Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι το πακέτο πρός Β.Σόϊμπλε, περιείχε μείγμα εκρηκτικών το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή πυροτεχνημάτων, ενώ φερόταν να έχει αποσταλεί από την Ελλάδα με αποστολέα τον Αδωνη Γεωργιάδη.

  • Στο μεταξύ, έρευνα στα δύο μεγαλύτερα εργοστάσια και άλλα γραφεία της «Audi» αναφορικά με το σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων έκαναν χτες Γερμανοί εισαγγελείς. Ταυτόχρονα, οι εισαγγελικές αρχές διενεργούσαν έρευνα σε γραφεία στην έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας «Volkswagen» στο Βόλφσμπουργκ, κλιμακώνοντας τις πιέσεις στη μονάδα «Audi» της «Volkswagen». Οι εισαγγελείς του Μονάχου δήλωσαν ότι η έρευνά τους σχετίζεται με την πώληση περίπου 80.000 οχημάτων ντίζελ της «Audi» στις ΗΠΑ μεταξύ του 2009 και του 2015, με «πειραγμένο» λογισμικό, ώστε να μειώνουν τους ρύπους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ