Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα σχέδια αύξησης αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων

Διευρύνεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Μανμπίτζ
Διευρύνεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Μανμπίτζ
ΑΣΤΑΝΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ μελετά το διπλασιασμό των αμερικανικών ειδικών και συμβατικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία στο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν εδώ και μερικούς μήνες Κούρδοι και Αραβες μαχητές με στόχο την ανακατάληψη της Ράκα από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Αυτό υποστήριξε χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενο Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι ανέφεραν πως υπάρχει κινητικότητα για την αποστολή τουλάχιστον 1.000 Αμερικανών στρατιωτικών στη βόρεια Συρία, εφόσον το σχέδιο εγκριθεί από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, και τον Πρόεδρο Τραμπ.

Πέριξ της Ράκα, εδώ και μήνες, (επί πρώην Προέδρου Ομπάμα) έχουν αναπτυχθεί περίπου 500 Αμερικανοί κομάντος, ενώ πρόσφατα (επί κυβέρνησης Τραμπ) 250 ρέιντζερς και 200 πεζοναύτες.

Δύσκολα τα παζάρια στην Αστάνα

Το ίδιο 24ωρο, συνεχίστηκαν με δυσκολίες τα παζάρια Σύρων αξιωματούχων στην Αστάνα του Καζακστάν, με τη συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία να επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία για σαμποτάρισμα των διαβουλεύσεων και για την απουσία αντιπροσώπων ένοπλων συριακών αντικαθεστωτικών οργανώσεων. Ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, που είναι επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ Τζααφάρι, είπε ότι είχε για δύο μέρες «εποικοδομητικές συνομιλίες κυρίως με Ρώσους και Ιρανούς συμμάχους», ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα επίσημο έγγραφο παρά μόνον έναν για την αποναρκοθέτηση της Παλμύρας, ενώ δεν διέψευσε πως έγιναν κάποιες συζητήσεις πάνω σε ένα ρωσικό σχέδιο σύνταξης νέου συριακού συντάγματος.

Νωρίτερα πάντως χτες κυκλοφόρησαν φήμες πως οι διαπραγματεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν ενδεχομένως να παραταθούν σήμερα κατά μία μέρα ώστε να γίνουν συναντήσεις Ιρανών, Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων με μέλη αντιπροσωπείας των Σύρων αντικαθεστωτικών.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη μεσημεριανή διπλή βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησαν σουνίτες βομβιστές αυτοκτονίας στο Δικαστικό Μέγαρο της Δαμασκού και σε παρακείμενο εστιατόριο, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 30 πολιτών και τον τραυματισμό πάνω από 45 άλλων, υποστηρίζοντας πως επιλέχθηκε από τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της τρομοκρατικής επίθεσης να πραγματοποιηθεί παράλληλα με τις διαβουλεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν, ώστε να εκτροχιάσουν την εκεί διαπραγματευτική διαδικασία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γεμάτη ανταγωνισμούς η «επόμενη μέρα»(2018-11-29 00:00:00.0)
Διεργασίες για συγκρότηση «Συνταγματικής Επιτροπής»(2018-05-16 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο σχέδια για «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων»(2017-05-07 00:00:00.0)
Κλιμάκωση στρατιωτικών και διπλωματικών κινήσεων(2017-03-19 00:00:00.0)
Παζάρια με φόντο ευρύτερους σχεδιασμούς(2017-03-15 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο τα παζάρια στην Αστάνα, με φόντο τις επιθέσεις(2017-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ