Τετάρτη 8 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
«Κόφτης» στα κονδύλια και παραπέρα εμπορευματοποίηση

Αυτή είναι η «συνταγή» της κυβέρνησης, όπως την περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, απαντώντας σε Ερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ

Από κινητοποίηση γονέων και εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή

Eurokinissi

Από κινητοποίηση γονέων και εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή
«Κόφτης» στα κρατικά κονδύλια και παραπέρα εμπορευματοποίηση είναι οι στόχοι της κυβέρνησης στην Ειδική Αγωγή, τους οποίους προωθεί με πρόσχημα τον έλεγχο και την πάταξη της «υπερσυνταγογράφησης» ή της «υπερδιάγνωσης». Αυτό αναδείχτηκε ανάγλυφα από όσα ανέφερε τη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι συνέχεια των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων. «Από τη μια μεριά, συνεχίζει να αφήνει την Ειδική Αγωγή στα χέρια της επιχειρηματικότητας, της αγοράς, χωρίς καμιά, κρατική δομή ή υπηρεσία, ούτε καν και για τις πιο φτωχές οικογένειες, ενώ, από την άλλη, έχει στόχο να περικόψει ακόμη περισσότερο τις κρατικές δαπάνες για την Ειδική Αγωγή», εξήγησε.

Επισήμανε ότι ακόμα και αν υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κέντρων «θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν οικογένειες που θα βάζουν το χέρι στην τσέπη, γιατί θα υπάρχουν θεραπευτικές πράξεις που δεν καλύπτονται, ενώ για τις περιπτώσεις που δεν υπογραφεί τελικά σύμβαση, θα εξαναγκαστούν να πληρώνουν εξολοκλήρου το ποσό οι οικογένειες ή να αλλάξουν θεραπευτή, κάτι το οποίο επιστημονικά αντενδείκνυται».

«Κατά συνέπεια - πρόσθεσε - η "τάξη" που επικαλείται ότι θέλει να βάλει η κυβέρνηση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, είναι προπέτασμα για να συνεχίσει την περικοπή των κρατικών δαπανών στο συγκεκριμένο τομέα, από 105 σε 60 εκ. ευρώ και φυσικά το κόστος θα μετακυλιστεί στις οικογένειες, στους εργαζόμενους που δουλεύουν σ' αυτά τα κέντρα, σε ορισμένους μικρούς επαγγελματίες που υπάρχουν στο χώρο».

Οπως τόνισε ο Γ. Γκιόκας, οι σύγχρονες ανάγκες των παιδιών που χρήζουν φροντίδας, των οικογενειών τους, των εργαζομένων στο χώρο, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν έξω από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα δομών Ειδικής Αγωγής, για τη διάγνωση, τη γνωμάτευση και τη θεραπεία, όπου θα ενταχθούν και οι λογοθεραπευτές, οι εργοθεραπευτές, οι ψυχολόγοι, οι επαγγελματίες που είναι αυτοαπασχολούμενοι και σήμερα δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Ανέφερε, τέλος, ότι «η Ειδική Αγωγή δεν αφορά μια μικρή ειδική κατηγορία παιδιών. Μπορεί να αφορά το κάθε παιδί που έχει ένα πρόβλημα μικρό ή μεγαλύτερο στην επικοινωνία, στην προσοχή, στην ομιλία. Σήμερα, ευτυχώς υπάρχουν και τα διαγνωστικά εργαλεία και η πρόοδος της επιστήμης, αλλά και η πληροφόρηση των γονιών σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες», που καταστούν αναγκαία την αύξηση αυτής της κρατικής δαπάνης.

Ο Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε «μαξιμαλισμό» (τον ίδιο χαρακτηρισμό χρησιμοποίησε απέναντι στα δίκαια αιτήματα των πρώην εργολαβικών εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία) την ανάγκη που ανέδειξε ο Γ. Γκιόκας για τη δημιουργία και λειτουργία δωρεάν κρατικών δομών Ειδικής Αγωγής. Προδιαγράφοντας τον «κόφτη» μέσω πρωτοκόλλων διάγνωσης και θεραπείας, επικαλέστηκε τα «επιστημονικά δεδομένα» και είπε ότι «γι' αυτό το λόγο βάλαμε μια Επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους όλων των επιστημονικών συλλόγων των εμπλεκόμενων με την Ειδική Αγωγή που θα μας πουν ότι αυτή η κατηγορία ασθενούς χρειάζεται τόσες θεραπείες για τόσον καιρό».

Να σημειωθεί ότι ανάλογη «επιστημονική» επιτροπή στα ΚΕΠΑ, «βοήθησε» στο σφαγιασμό των ποσοστών αναπηρίας και των κατηγοριών παθήσεων, προκειμένου να μειωθούν ή και να κοπούν επιδόματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ