Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2017 - αριθ. φύλλου: 12670

ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΙΣ ΒΕΡΣΑΛΙΕΣ
Διεργασίες στην κατεύθυνση της ΕΕ «πολλών ταχυτήτων»

Συμμετείχαν οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας


ΣΕΛ.  17
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ παντού θα είναι προς το συμφέρον του λαού μας

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε κυριακάτικη εφημερίδα


ΣΕΛ.  6   -   7

«Ανοιξη της οικονομίας» για το κεφάλαιο, «βαρυχειμωνιά» για τα λαϊκά δικαιώματα

ΚΚΕ: Η πραγματικά φιλολαϊκή προοπτική βρίσκεται στον αντίποδα του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, στη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, για να απελευθερωθούν οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες

Με κορόνες για «δίκαιη ανάπτυξη» και «άνοιξη της ελληνικής οικονομίας», ο πρωθυπουργός προσπάθησε στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» να αποστρέψει το βλέμμα του λαού από τα παζάρια που κάνει η κυβέρνηση για το νέο σκληρό πακέτο αντιλαϊκών μέτρων.

Στην πραγματικότητα, η «άνοιξη» θα είναι για το κεφάλαιο, ενώ για τη λαϊκή πλειοψηφία θα εξακολουθήσει η «βαρυχειμωνιά», όπως αποδεικνύουν και οι νέες ανατροπές σε Εργασιακά και συντάξεις.

Στη διαβούλευση για το «νέο παραγωγικό μοντέλο», η κυβέρνηση μπορεί να βρει συνομιλητές στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που μοιράζονται το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Δεν πρέπει, όμως, να βρει συνομιλητές και αποδέκτες στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα, στους ανέργους.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποιοι ελπίζουν;

Πριν από μερικές βδομάδες, ο υφυπουργός Εργασίας έλεγε ότι οι εμποροβιοτέχνες της Αθήνας σχεδόν πανηγυρίζουν για τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τις οποίες οι ασφαλιστικές τους εισφορές συνδέονται πλέον με το εισόδημα και, μαζί με την εξοντωτική φορολογία, στερούν από πολύ περισσότερους ακόμα και τα στοιχειώδη για την επιβίωση.

Η δήλωση εκείνη, όσο κι αν δείχνει αστεία, δεν ήταν τυχαία. Μπροστά στον ορυμαγδό των νέων μέτρων που φέρνει, η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει την εικόνα ότι η πολιτική της έχει την έγκριση του λαού και ότι την ενθαρρύνεται μάλιστα να την επιταχύνει. «Η κοινωνία αναγνωρίζει ότι προσπαθούμε, ζητά, θέλει και απαιτεί να προχωρήσουμε ταχύτερα, αποτελεσματικότερα και πιο αποφασιστικά (...) Διαμαρτύρονται αλλά και ελπίζουν», έλεγε πιο παραστατικά στέλεχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη στον κυριακάτικο Τύπο.

Η κυβέρνηση ενισχύει το κλίμα των μειωμένων απαιτήσεων και της απογοήτευσης που η ίδια, άλλωστε, καλλιέργησε σε πλατιά λαϊκά στρώματα, για να εμφανίσει αυθαίρετα τη στάση αυτή ως συμφωνία με την αντιλαϊκή της πολιτική. Τεστάρει και μ' αυτόν τον τρόπο τις δυνάμεις της στη συγκράτηση της λαϊκής αγανάκτησης, προβάλλοντας την πολιτική της ως το «μικρότερο κακό» στις δοσμένες συνθήκες της οικονομικής αβεβαιότητας σε Ελλάδα και ΕΕ.

Ταυτόχρονα, καλλιεργεί αυταπάτες ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο, έστω κι αν χρειαστούν ορισμένοι ακόμα γύροι αντιλαϊκών μέτρων, και προβάλλει τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά μέτρα» για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας ως το απαύγασμα της κοινωνικής - προνοιακής πολιτικής στις σύγχρονες συνθήκες.

Στη βάση αυτή κοκορομαχεί με τη ΝΔ για την πρωτοκαθεδρία στην αστική διαχείριση, χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιώδης διαφορά στην πολιτική τους: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι και η ΝΔ ετοιμάζεται τώρα να αναλάβει τη σκυτάλη στην ίδια διαδρομή.

Αν κάποιος ομολογεί αβίαστα το θαυμασμό του στην κυβέρνηση και της ζητά να επιταχύνει το έργο της, αυτός δεν είναι βέβαια ο λαός που στενάζει, αλλά το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό, μέσα κι έξω από την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, ότι «πρέπει να αναγνωρίσει κανείς πως η σημερινή κυβέρνηση έκανε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί».

Είναι αυτά τα συχαρίκια που κάνουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να φουσκώνει σαν παγόνι και τον γραμματέα της να αναφωνεί ότι «δώσαμε και κερδίσαμε μάχες γιατί λειτουργήσαμε ως συλλογικότητα και όχι ως άθροισμα λοχαγών. Ετσι θα τα καταφέρουμε και από εδώ και πέρα», αναφερόμενος στα δεκάδες αντιλαϊκά νομοσχέδια που ψήφισε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα επόμενα που ετοιμάζεται τώρα να εγκρίνει στη Βουλή.

Οσο αναγκαίο είναι να απαντηθούν παλιά και νέα μέτρα με σκληρό ταξικό αγώνα, άλλη τόση αξία έχει να τσαλακώσει ο λαός με την πάλη του την εικόνα στήριξης ή ανοχής στην πολιτική της, που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Αλλά για να βρει το «βόλι» στόχο, δεν μπορεί η λαϊκή αγανάκτηση να σκορπίζεται σε αυταπάτες, να «μεταγγίζεται» σαν στήριξη σε ανταγωνιστικά κόμματα της αστικής διαχείρισης, να μεταφράζεται σε ψευδαισθήσεις για την κυβερνητική εναλλαγή.

Αντίθετα, χρειάζεται να γίνεται η πείρα δύναμη απεγκλωβισμού από ψευτοδιλήμματα και αυταπάτες, συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Να κινητοποιεί νέες δυνάμεις στην προσπάθεια για την ανασύνταξη του κινήματος, ώστε να δυναμώνει το ρεύμα στο κίνημα που παλεύει σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την πολιτική του για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.



ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΗ
Στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης και του ταξικού αγώνα η ελπίδα για τις γυναίκες

Με μια συγκινητική εκδήλωση τίμησε η ΚΕ του ΚΚΕ την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, το περασμένο Σάββατο. Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα Συνεδρίων, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρετισμό απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και παρουσιάστηκε η συγκλονιστική παράσταση «Το κέντημα», που ετοίμασε η θεατρική και μουσική Ομάδα της Οργάνωσης Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, εμπνευσμένη από την ιστορία των αλύγιστων γυναικών της ταξικής πάλης.


ΣΕΛ.  6   -   7


ΠΑΜΕ
Συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς

ΣΕΛ.  13
20ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ετοιμάζεται η έδρα της ΚΕ για το μεγάλο γεγονός

ΣΕΛ.  9
ΚΑΠ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕΤΑ ΤΟ 2020
Νέες προσαρμογές για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις

ΣΕΛ.  14
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

ΣΕΛ.  4


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org