Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικό Διήμερο στα χνάρια του ΔΣΕ

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μάρτη, στη Βόρεια Εύβοια

Η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ σε συνέχεια των επιτυχημένων προηγούμενων Διημέρων της «στα χνάρια του ΔΣΕ» (στο Καρπενήσι και στον Παρνασσό), πραγματοποιεί το 3ο Ιστορικό Διήμερο στις 18 - 19 Μάρτη, αυτή τη φορά στη Βόρεια Εύβοια.

Στην Εύβοια έδρασε το ανεξάρτητο τάγμα Εύβοιας του ΔΣΕ, που είχε τη δική του συμβολή στην τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού. Ταγματάρχης ήταν ο Θύμιος Καψής (Ανάποδος). Πολιτικός Επίτροπος ήταν ο Γιώργος Βλαχούτσικος (Ευβοιώτης).

Ξεκίνησε με 59 μαχητές, που, με εντολή του Αρχηγείου Φθιωτιδο-Φωκίδας της ΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ, πέρασαν το Νοέμβρη του 1947 από την Πελασγία Φθιώτιδας στο Μαραθιά Εύβοιας. Παρά τις δυσκολίες η μικρή ομάδα αυτών των μαχητών ανέλαβε δράση από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της στο νησί. Σημαντικό κομμάτι του ευβοιώτικου λαού στήριξε έμπρακτα τον ΔΣΕ. Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά καθώς αυτό το κομμάτι είχε μακροχρόνιους δεσμούς αίματος με το ΚΚΕ και τους αγώνες του λαού μας. Πολλοί εντάχθηκαν στις γραμμές του ΔΣΕ ως μαχητές, ενώ οι κάτοικοι των χωριών ενίσχυαν τους μαχητές με την παράδοση απαραίτητων ειδών, όπως τρόφιμα, ρούχα, ακόμα και ζώα.

Η ηρωική τους στάση, το ηθικό των μαχητών του ΔΣΕ πηγάζουν από την πίστη στο ότι ο τροχός της κοινωνίας θα πάει προς τα μπρος, πως ο καπιταλισμός, το σύστημα δηλαδή που γεννά για τους πολλούς τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους ενώ δίνει τα πλούτη και τη χλιδή στους λίγους, θα δώσει τη θέση του σε μια άλλη κοινωνία που θα την επιβάλει ο ίδιος ο λαός. Μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους, χωρίς φτώχεια, όπου ο άνθρωπος θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες για να καλύπτει τις ανάγκες του.

«Από το Διήμερο επιδιώκουμε, λοιπόν, η αλύγιστη στάση στον αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας, για την απελευθέρωση από τα δεσμά του εκμεταλλευτικού συστήματος, να αποτελέσει έμπνευση και δίδαγμα για την πάλη μας στο σήμερα και στο αύριο», σημειώνει σχετικά η ΟΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα του 3ου Ιστορικού Διημέρου
  • Σάββατο 18 Μάρτη:

9.30 π.μ.: Επίσκεψη στο παλιό εργοστάσιο του Σκαλιστήρη, όπου θα γίνει συζήτηση για τον μεγάλο απεργιακό αγώνα των εργατών το 1977. Στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστεί δρώμενο αφιερωμένο στο 8ωρο.

12 το μεσημέρι: Πορεία στο κέντρο της Ιστιαίας που θα καταλήξει στο παλιό αστυνομικό τμήμα όπου εκδηλώθηκε η πρώτη επίθεση του ΔΣΕ στην Εύβοια.

5.30 μ.μ.: Επίσκεψη στο μνημείο του Βλαχούτσικου.

6 μ.μ.: Παιχνίδι «Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού» για μαθητές στη Λίμνη Ευβοίας.

8.30 μ.μ.: Συνεστίαση στον Αγιόκαμπο με κεντρική πολιτική ομιλία από τον Μάκη Μακρή, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Επίσης, θα παρουσιαστεί συλλογή ανέκδοτων τραγουδιών της περιοχής από την περίοδο της ένοπλης ταξικής πάλης 1940 - 1949, που επιμελήθηκε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

  • Κυριακή 19 Μάρτη:

10.30 π.μ.: Πεζοπορία στο Δερβένι, στο σημείο που σκοτώθηκε ο Ανάποδος.

12 το μεσημέρι: Εκδήλωση τιμής στο μνημείο του Ανάποδου, όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Λιάσκος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

Το Διήμερο θα κλείσει με γλέντι το μεσημέρι της Κυριακής στο χωριό Προκόπι.

Για δηλώσεις συμμετοχής στο Διήμερο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6976.835.185. Εχει προβλεφθεί διανυκτέρευση το βράδυ του Σαββάτου σε ξενοδοχείο της περιοχής. Αναχωρήσεις για το Διήμερο έχουν οριστεί για το Σάββατο 18 Μάρτη, στις 8 π.μ. από τη Χαλκίδα και στις 7 π.μ. από τη Λαμία.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org