Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Προωθούν σχέδια κλιμάκωσης της στρατιωτικής δράσης

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, προώθησε και χτες στη Βαγδάτη σχέδια παραμονής των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο Ιράκ «για ακόμη λίγο», όπως είπε, χρησιμοποιώντας το βολικό άλλοθι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» που εξέθρεψαν οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές των ΗΠΑ, της ΕΕ και χωρών της ευρύτερης περιοχής.

Ο Μάτις συνέχισε έτσι για δεύτερο 24ωρο τις συναντήσεις του με Ιρακινούς στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους, εξετάζοντας με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, και τις εντεινόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις για πλήρη ανακατάληψη της Μοσούλης, καθώς πρέπει μέχρι τις αρχές της άλλης βδομάδας να παρουσιάσει στον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, όλες τις προτάσεις του για «καταπολέμηση και συντριβή» των τζιχαντιστών, όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού. Στα σχέδιά του θα πρέπει να συμπεριλάβει και τις εκθέσεις και προτάσεις άλλων Αμερικανών στρατηγών από τις επαφές που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες στην Αγκυρα, με δεδομένες τις πιέσεις της τουρκικής κυβέρνησης να συμμετάσχει σε μία «παράλληλη επιχείρηση από κοινού με τις ΗΠΑ», σε επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα στη Βόρεια Συρία, υπό την προϋπόθεση της εξαίρεσης των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG (που η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές» και «παρακλάδι του ΡΚΚ»).

Χτες, πάντως, μαχητές από τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), στις οποίες συμμετέχουν και οι Κούρδοι των δυνάμεων YPG και στηρίζονται ανοικτά από τις ΗΠΑ, μπήκαν για πρώτη φορά στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, στο πλαίσιο των επιχειρήσεών της για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Η προέλαση εντάσσεται στις επιχειρήσεις των SDF που έχουν ως στόχο να περικυκλώσουν και τελικά να καταλάβουν τη Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ στη Βόρεια Συρία.

Εντός και εκτός Συρίας, πάντως, συνεχίζονταν οι ζυμώσεις ενόψει των ενδοσυριακών έμμεσων διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη στη Γενεύη της Ελβετίας, υπό την αιγίδα του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Η λεγόμενη «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» της συριακής λεγόμενης αντιπολίτευσης που θα συμμετάσχει στα παζάρια της Γενεύης, κατήγγειλε χτες τη συριακή κυβέρνηση πως στέλνει «αιματηρό μήνυμα», κλιμακώνοντας τις επιθέσεις της σε βάρος περιοχών που ελέγχονται από οργανώσεις αντικαθεστωτικών.

Στη Ρωσία, ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, σημείωσε πως το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Συρία συνεχίζεται ανεμπόδιστα και στην Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, ανταπέδωσε τις προχτεσινές ιρανικές κατηγορίες περί «πολιτικών που αποσταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενδοσυμμαχικές συγκρούσεις με φόντο ευρύτερες κόντρες(2017-06-29 00:00:00.0)
«Ανοιχτά» τα θέματα τριβής(2017-05-18 00:00:00.0)
Συγκρούσεις με φόντο κουρδικές κινήσεις(2017-04-04 00:00:00.0)
Συμμαχίες και παζάρια με φόντο νέα «γενική εκεχειρία»(2016-12-31 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις σε Ράκα και Μοσούλη(2016-11-13 00:00:00.0)
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες με φόντο την κλιμάκωση των συγκρούσεων(2016-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ