Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αρνείται τη συμμετοχή της στην απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι ενδοκαπιταλιστικές κόντρες για αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής και έλεγχο ενεργειακών πηγών και οδών στα Δυτικά Βαλκάνια συνεχίστηκαν το περασμένο 48ωρο με επίκεντρο το Μαυροβούνιο. Την Τρίτη, Ρώσοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διέψευσαν κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του ειδικού εισαγγελέα του Μαυροβουνίου, Μιλίβογιε Κάτνιτς, στον τηλεοπτικό σταθμό «Prva TV», πως «ρωσικές κρατικές υπηρεσίες» συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος που φέρεται πως έγινε το βράδυ των εκλογών του περασμένου Οκτώβρη στη χώρα. Ο Κάτνιτς υπέδειξε πως ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν ένας Ρώσος πολίτης, ονόματι Εντουαρντ Σισιμάκοφ, ισχυριζόμενος πως ενήργησε ως πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και πως στο παρελθόν διετέλεσε αναπληρωτής στρατιωτικός ακόλουθος της ρωσικής πρεσβείας στην Πολωνία.

Οι ισχυρισμοί του Μαυροβούνιου εισαγγελέα διαψεύστηκαν από τη Μόσχα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τους χαρακτήρισε «ανεύθυνες και παράλογες κατηγορίες», επισημαίνοντας πως «η Ρωσία δεν αναμείχθηκε ούτε παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, και ειδικά στο Μαυροβούνιο με το οποίο έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις». Ακολούθως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τις αποκάλεσε «αβάσιμους ισχυρισμούς» στο πλαίσιο προπαγάνδας περί ρωσικών κυβερνο-επιθέσεων «σε όλη τη Δύση», που διαταράσσουν κατά τόπους προεκλογικές εκστρατείες κ.λπ. που «δεν βασίζονται ούτε καν σε ένα γεγονός».

Η πρόεδρος του κροατικού «Ινστιτούτου Αδριατικής» (που προωθεί πολιτικές υπέρ των «ελεύθερων αγορών» στα Βαλκάνια), Νατάσα Σρντοκ, υπερασπίστηκε σε άρθρο της στην αμερικανική εφημερίδα «Huffington Post» τη θέση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ πως είναι «απαρχαιωμένος οργανισμός», εξαιτίας, όπως υποστήριξε, «της ξεπερασμένης αποστολής του, της διαφθοράς, της αποτυχίας στις αμυντικές δαπάνες, την έλλειψη έννομης τάξης μεταξύ "πολλών μελών του" και του γεγονότος ότι επιτρέπει σε διεθνικά δίκτυα να ανθίσουν». Αναφερόμενη στην ηγεσία του Μαυροβουνίου, που αναμένεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής, η Σρντοκ σημείωσε πως είναι «το κέντρο του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος» που χρησιμοποίησε ορισμένα από τα κέρδη από παράνομες δραστηριότητες για να κερδίσει «διεθνή» νομιμότητα και αναγνώριση.

Τέλος, χτες η κοσσοβάρικη επιτροπή που διορίστηκε από την κυβέρνηση για να διερευνήσει εάν θίγει εδαφικά συμφέροντα του προτεκτοράτου η συμφωνία για την οριοθέτηση συνόρων που υπέγραψε το 2015 με το Μαυροβούνιο, ανακοίνωσε πως οι περιοχές Τσακόρ και Μπελούχα αποτελούν τμήμα του Μαυροβουνίου και όχι του Κοσσυφοπεδίου, όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση στην Πρίστινα. Ο επικεφαλής της επιτροπής, ακαδημαϊκός Χίβτζι Ισλάμι, πιστοποίησε έτσι ότι η ακριβής έκταση του Κοσσυφοπεδίου παραμένει 10.905,25 τ. χλμ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ