Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στάση εργασίας στα μέσα σταθερής τροχιάς

Στάση εργασίας (12.00 - 15.00) έχουν εξαγγείλει για σήμερα, Παρασκευή, τα σωματεία των εργαζομένων σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ.

Τα οχτώ σωματεία που αποφάσισαν την κινητοποίηση αντιδρούν στην εκχώρηση της εμπορικής εκμετάλλευσης σταθμών και χώρων της ΣΤΑΣΥ στον ΟΑΣΑ (στον όμιλο του οποίου έτσι κι αλλιώς ανήκει η εταιρεία), στην οποία προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Μεταφορών. Η εξέλιξη αυτή, βέβαια, επιβεβαιώνει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το ρόλο των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε αυτά τα σωματεία, οι οποίες πριν λίγους μήνες πανηγύριζαν γιατί στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν με τη ΣΤΑΣΥ είχαν συμφωνήσει να συνδέσουν την αύξηση των εσόδων και των κερδών της εταιρείας με την πρόβλεψη για κάποια αύξηση, γενικά και αόριστα, στους μισθούς.

Τη διαφωνία της με τη σύνδεση των μισθών των εργαζομένων με τα κέρδη των εταιρειών και του ομίλου έχει εκφράσει έγκαιρα η ΔΑΣ ΟΑΣΑ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

Με αφορμή τη ΣΣΕ που υπογράφηκε πριν τρεις περίπου μήνες, σε ανακοίνωσή της σημείωνε: «Δεν νομιμοποιούμε στη συνείδησή μας τις ΣΣΕ της φτώχειας, τα κουπόνια φαγητού, τις υποσχέσεις για δήθεν "συμμετοχή" στα κέρδη». Στην ίδια ανακοίνωση, υπενθύμιζε πως η κατρακύλα των μισθών φτάνει σε μειώσεις της τάξης του 50% και σχολίαζε: «Μπροστά σε αυτή την αρνητική κατάσταση, οι πλειοψηφίες των ΔΣ (...) αντιτάσσουν την αύξηση ενός ευρώ στα τροφεία των σουπερμάρκετ, ή τις επιπλέον δύο ημέρες άδειας σε περίπτωση αυτοκτονίας επιβάτη! Τέτοιου τύπου παροχές σαν των παραδειγμάτων που αναφέραμε, παρουσιάζονται ως επιτυχίες της διαπραγματευτικής τους τακτικής.

Ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να δικαιούνται σταδιακά από την αρχή του '17 έως και τη μέση του έτους, δίνονται ως "τυράκι" από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προκειμένου οι εργαζόμενοι να συναινέσουν στη σύνδεση του μισθού τους με την αύξηση των εσόδων της εταιρείας που θα οδηγήσει σε κυνήγι κατά των ασθενέστερων οικονομικά επιβατών».

Επιπλέον, καλούσε τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που υπέγραψαν τη συγκεκριμένη πρόβλεψη της Σύμβασης να εξηγήσουν στους εργαζόμενους «τι θα συμβεί στους μισθούς σε περίπτωση μείωσης εσόδων»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ