Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΦΛΕΒΑΡΗ
Μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, πάλη για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες

Με περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις εντείνεται η προσπάθεια να φτάσει σε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους το κάλεσμα οργάνωσης και πάλης

Με καθημερινή δράση προετοιμάζουν τα συλλαλητήρια στις 21 Φλεβάρη συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν «για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια». Απέναντι στις διαπραγματεύσεις και τα παζάρια κυβέρνησης και κουαρτέτου για το κλείσιμο της «αξιολόγησης», με το νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης που αυτή σηματοδοτεί προς όφελος του κεφαλαίου, τα συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που καλούν στα συλλαλητήρια, αντιτάσσουν τα αιτήματα για κάλυψη των τεράστιων απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια, για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, για σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή, για ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων με βάση τον πλούτο που παράγουν και τις δυνατότητες που προσφέρει η εποχή στην οποία ζούμε.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο στις 21/2 θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, ενώ στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. Συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις την Τρίτη 21/2, αλλά και τις επόμενες μέρες.

Σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που οργανώνονται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ καλούν η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Αντίστοιχα, οι αγρότες που κινητοποιούνται στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων έχουν αποφασίσει πως θα διαδηλώσουν μαζί με τους εργαζόμενους σε μια σειρά πόλεις.

Καθημερινά στους χώρους δουλειάς

Στο πλαίσιο της δράσης που αναπτύσσουν τα ταξικά συνδικάτα να φτάσει το αγωνιστικό κάλεσμα σε όσους περισσότερους εργαζόμενους είναι δυνατό, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και τα συναφή επαγγέλματα (ΟΕΦΣΕΕ) πραγματοποιεί καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες σε εργοστάσια και φαρμακαποθήκες.

Δίπλα στην ανάγκη να εκφραστεί η αντίθεση στα συνολικότερα αντιλαϊκά μέτρα που θα φέρει το κλείσιμο της «αξιολόγησης», η Ομοσπονδία εντάσσει στην προετοιμασία του συλλαλητηρίου και πλευρές που αφορούν ιδιαίτερα τον κλάδο. Ετσι, στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους, τους καλεί να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές παρεμβάσεις που έχει ξεκινήσει για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Να δώσουν απάντηση στους εργοδότες που εδώ και επτά χρόνια δεν υπογράφουν κλαδική ΣΣΕ, επιδιώκοντας να επιβάλουν μια σύμβαση - καρικατούρα, που θα διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα που έχουν κατακτήσει.

Ενα ακόμα ανοιχτό μέτωπο είναι αυτό της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής φοροληστείας, καθώς οι επισκέπτες υγείας αλλά και οι πωλητές επιβαρύνονται από το μέτρο που τους φορολογεί για τη χρήση εταιρικών αυτοκινήτων, τα οποία είναι για αυτούς εργαλεία δουλειάς.

Στην Αττική, η Ομοσπονδία μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο απευθύνονται ιδιαίτερα στα επιχειρησιακά σωματεία, με στόχο να συμβάλουν και τα ίδια ώστε να ανοίξει η συζήτηση και η προετοιμασία του συλλαλητηρίου στους χώρους τους. Ηδη, συνάντηση έχει γίνει με το σωματείο στην επιχείρηση «L'OREAL». Αντίστοιχα, πρόγραμμα εξορμήσεων υλοποιούν οι δυνάμεις της Ομοσπονδίας, μαζί με τα κλαδικά σωματεία, σε άλλες πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, αλλά και στην περιοχή της Βοιωτίας.

Συσκέψεις σωματείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του ενόψει του συλλαλητηρίου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας θα συζητήσει σήμερα με τους οικοδόμους στο εργοτάξιο του Μουσείου «Γουλανδρή» στο Παγκράτι, με αφορμή την κοπή της πίτας του που θα γίνει στο χώρο. Το παράρτημα Κέντρου του Συνδικάτου οργανώνει σήμερα στις 6.30 μ.μ. σύσκεψη στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Σήμερα, επίσης, κοπή πίτας και συζήτηση οργανώνουν τα παραρτήματα Ζωγράφου στις 7 μ.μ. (Περιάνδρου 18) και Περιστερίου στις 6.30 μ.μ. (Θεοφράστου & 40 Εκκλησιών).

Σύσκεψη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, σήμερα, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του στο ΕΚΑ.

Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ), οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο της Υγείας και το Σωματείο Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνουν σύσκεψη εργαζομένων στον επισιτισμό και στην καθαριότητα των νοσοκομείων, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Αντίστοιχα, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης οργανώνει σύσκεψη την Κυριακή 19/2, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου στο ΕΚΘ, για το πλαίσιο διεκδίκησης και την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων στον κλάδο.

Κάλεσμα άμεσα συνδεδεμένο με τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων

Με τα αιτήματα για τα οξυμένα προβλήματα του νησιού, που έχουν να κάνουν τόσο με το νοσοκομείο όσο και με την αποκομιδή των απορριμάτων, συνδέει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου το συλλαλητήριο που οργανώνει στις 21/2, στις 7.30 μ.μ., ενάντια στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα. Μπροστά στην οξυμένη κατάσταση, μάλιστα, το ΕΚ Ζακύνθου έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία με ανοικτή ημερομηνία, που θα ορισθεί από κοινού με σωματεία και του δημόσιου τομέα και άλλους μαζικούς φορείς.

Στη Ρόδο, την Τρίτη 21/2, τα επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» και «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar», «Sheraton» και «Mira Mare» καλούν σε συγκέντρωση στις 3 μ.μ., στην Ενωση Ξενοδόχων και καλούν όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του νησιού να στηρίξουν την κινητοποίησή τους.

Την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς αποτυπώνει στην ανακοίνωσή του για τα συλλαλητήρια το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, τονίζοντας πως «η αντίσταση και η πάλη ενάντια στα νέα μέτρα είναι μονόδρομος». Οπως υπογραμμίζει, στα μεγάλα εργοστάσια του κλάδου, όπως τα ΕΑΣ, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε μεγάλη αβεβαιότητα, καθώς «κλείνουν εργοστάσια (Ελευσίνας, ΚΥΜΗ, ΜΒΗ), πετσοκόβουν δικαιώματα, αναγκάζουν εργαζόμενους να εργάζονται 12ωρα με 15 ένσημα το μήνα (φύλακες)». Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι εργαζόμενοι είναι «στον αέρα, με μειωμένους μισθούς, με την αγωνία του αύριο». Στο Ναυπηγείο Ελευσίνας έχουν «πάνω από ενός χρόνου χρωστούμενα». Στη «Χαλυβουργική» επίκειται «νέα διαθεσιμότητα ή εκ περιτροπής ή απολύσεις». «Οπου κυριαρχεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, τα σωματεία στηρίζουν ουσιαστικά όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, αφού καμιά αντίσταση δεν προβάλλουν», αναφέρει το Συνδικάτο και συνεχίζει: «Αντίσταση και διεκδίκηση υπάρχει όπου οι εργαζόμενοι γυρνάν την πλάτη στους συμβιβασμένους». Στην κατεύθυνση αυτή υπενθυμίζει το παράδειγμα των μεταλλεργατών στη Ζώνη, που αγωνίζονται για ΣΣΕ.

Να μη συμβιβαστούν με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή για τα κέρδη των εργοδοτών τους, καλεί τους εργαζόμενους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών: «Η δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς αργίες και Σαββατοκύριακα, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα (ΣΣΕ, άδειες, άδειες μητρότητας κ.λπ.) δεν είναι μονόδρομος. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τη δήθεν στοργική αγκαλιά της "οικογένειας" της επιχείρησης. Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου (οι οποίες βέβαια είναι μέλη του ΣΕΒ) έχουν αυξήσει τα κέρδη τους καθ' όλη την περίοδο της κρίσης. Την ίδια περίοδο, όμως, τα ωράριά μας αυξήθηκαν, οι νέες προσλήψεις γίνονται με όλο και χαμηλότερους μισθούς, τα δικαιώματά μας είναι όλο και λιγότερα. Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης αυτούς εξυπηρετούν για άλλη μια φορά». Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, υπογραμμίζει την ανάγκη να δυναμώσει η αγωνιστική δράση ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα. «Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τα παζάρια τους, από την ανάκαμψη και την "κανονικότητα" που μας ετοιμάζουν. Δεν θα μας επιστρέψουν τα δικαιώματά μας, τους μισθούς μας, τις συντάξεις. Αντιθέτως, αρπάζουν συνεχώς!», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Με ανακοινώσεις τους καλούν στα συλλαλητήρια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και νήσων Αργοσαρωνικού.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου δρομολογεί λεωφορείο για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια, το οποίο θα αναχωρήσει στις 4.30 μ.μ. από το Αγαλμα των Μεταλλωρύχων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org