Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Διεκδικούν ανάκληση των απολύσεων

Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Θήβας πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των προσφυγών εργαζομένων για την ακύρωση των απολύσεών τους. Το επιχειρησιακό σωματείο διεκδικεί την ακύρωση των απολύσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η επιχείρηση. Οπως καταγγέλλει, οι απολύσεις είναι μέρος του σχεδίου της εργοδοσίας να απαλλαγεί από τους σημερινούς εργαζόμενους, τα δικαιώματά τους και το ίδιο το σωματείο τους, ενώ στην προσπάθειά της έχει τη στήριξη και των άλλων βιομηχάνων της πτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι καταγγελίες του σωματείου επιβεβαιώθηκαν. Στελέχη της επιχείρησης παραδέχτηκαν ότι ενώ η εργοδοσία προχωρά σε απολύσεις, με πρόσχημα τη μείωση προσωπικού και το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει παραγωγική δραστηριότητα», την ίδια στιγμή μεταφέρει τη δραστηριότητά της σε άλλες εταιρείες. Μεταξύ αυτών και εταιρείες που είναι συμφερόντων «Ζούρα», αλλά και επιχειρήσεις που, ενώ εμφανίζονται ως «ανταγωνιστές» συνεργάζονται για να παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των εργαζομένων.

Το επιχειρησιακό σωματείο, εκπρόσωποι του οποίου κατέθεσαν χτες στο δικαστήριο, διεκδικεί: Διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καταβολή όλων των δεδουλευμένων. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

Νέες απολύσεις στον «Κωτσόβολο»

Τις δύο νέες απολύσεις, στις οποίες προχώρησε η επιχείρηση «Κωτσόβολος» από το κατάστημά της στη Λαμία, καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας. Υπενθυμίζει ότι είχαν προηγηθεί άλλες τρεις απολύσεις, καθώς η εργοδοσία αντικαθιστά «παλιούς» εργαζόμενους με φθηνότερους.

Το Σωματείο διεκδικεί να σταματήσουν οι απολύσεις και να ανακληθούν όσες έχουν ήδη γίνει, ενώ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χαμηλά μεροκάματα, εντατικοποίηση της δουλειάς και απολύσεις έχει το μενού στον "Κωτσόβολο". Συνεχίζει τις αντεργατικές μεθοδεύσεις με δύο νέες απολύσεις η επιχείρηση (...) Βρίσκουν και πατάνε στην ανεργία που υπάρχει για να διώξουν τους εργαζόμενους χωρίς αντιδράσεις. Για την εταιρεία οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι. Μετά από χρόνια δουλειάς πετάνε τους εργαζόμενους στην ανεργία σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Θέλουν πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, συνθήκες γαλέρας».

Απόλυση και σε υπεργολάβο της «Ακτωρ»

Την απόλυση εργαζομένου, που δούλευε στο πόστο του χειριστή χωματουργικών μηχανημάτων σε εταιρεία υπεργολάβο του «Ακτορα», καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση «προκειμένου να εκφοβίσει την πρωτοπόρα δράση του συναδέλφου στο χώρο δουλειάς του (με δυσμενείς μεταθέσεις εκτός Αθηνών κ.ά.), να μην "κουνιέται φύλλο" στο χώρο δουλειάς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ