Σάββατο 11 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση στη διάρκεια της κακοκαιρίας προειδοποιούν

Τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης στην προώθηση στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου, όπως είναι η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, η οποία «περνάει» μέσα από την ενεργειακή φτώχεια του λαού, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντιχάκη, αναφορικά με τις διακοπές ρεύματος που αντιμετώπισαν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες της χώρας την περίοδο της κακοκαιρίας του Γενάρη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι οι πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, τόσο αυτές που καταγράφηκαν στην Κρήτη (μόνο στο Ρέθυμνο έμειναν επί ώρες χωρίς ρεύμα 36 χωριά!) όσο και σε μια σειρά περιοχές της χώρας, «ανέδειξαν τους σοβαρούς κινδύνους για την εγχώρια ενεργειακή ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών από τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς», την ίδια ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά επιβαρύνονται με αβάσταχτους λογαριασμούς. Οπως επισήμανε, οι επιχειρηματικοί όμιλοι βρήκαν ευκαιρία εκείνες τις μέρες λόγω της αύξησης στις τιμές για παραπάνω εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, βάζοντας σε κίνδυνο την εσωτερική επάρκεια.

Αυτό ήρθε να προστεθεί στο πεπαλαιωμένο και ασυντήρητο δίκτυο, αλλά και στις «σημαντικές ελλείψεις προσωπικού», σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, «50% κάτω απ' ό,τι προβλέπει ο κανονισμός»! Στα αποψιλωμένα συνεργεία με εργατοτεχνικό προσωπικό, στη δουλειά μέχρι εξάντλησης, στις ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά και ατομικά μέσα προστασίας όπως κράνη, γάντια, κολώνες, μετρητές, κατσαβίδια, πένσες. «Ακόμα και στις ζώνες, που κρατούν τους εναερίτες δεμένους στους στύλους, στις περισσότερες περιπτώσεις έχει περάσει η ημερομηνία λήξης», τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, υπενθυμίζοντας στον υπουργό ότι απόδειξη αυτών είναι η «μακάβρια λίστα θανατηφόρων ατυχημάτων των εναεριτών, για παράδειγμα, ενώ εκατοντάδες είναι τα ατυχήματα όπως αυτά σε Σάμο, Νέα Μάκρη, Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη, Γάζι Ηρακλείου, Ξυλοκαμάρα Χανίων. Και παρά αυτή την κατάσταση, δεν καταβάλλονται δεδουλευμένα, ενώ είναι συνεχείς οι μειώσεις μισθών που στις εργολαβίες φτάνουν και το 50%! Υπάρχει πεπαλαιωμένο, ασυντήρητο δίκτυο. Από πρόχειρη εκτίμηση της ΕΤΕ ΔΕΗ, οι ξύλινοι στύλοι που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και είναι ένα εκατομμύριο είναι σαπισμένοι».

«Για το ΚΚΕ - τόνισε - είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική που ακολουθείτε και η συνολική σας πολιτική είναι μια πολιτική που θα οδηγήσει στην ενεργειακή φτώχεια και στα επιπλέον προβλήματα. Εμείς έχουμε τονίσει καθαρά ότι χρειάζεται ενιαίος κρατικός φορέας Ενέργειας, αλλά σε συνθήκες κοινωνικής ιδιοκτησίας με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Δεν μπορεί να είσαι και με τα μονοπώλια και με το λαό ταυτόχρονα».

Ο υπουργός προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, έκανε λόγο για διακοπές περιορισμένες και μικρής έκτασης. Προσπερνώντας τις επισημάνσεις του βουλευτή του ΚΚΕ ότι οι διακοπές ήταν προειδοποίηση για τα χειρότερα, αποφάνθηκε ότι όλα πήγαν καλά, το σύστημα «ανταποκρίθηκε καλά» και πως τα όποια ...μικροπροβλήματα θα διορθωθούν, ενώ χαρακτήρισε «υπερβολικά» όλα όσα του κατέθεσε ο βουλευτής, τα οποία προέρχονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, για τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα και για τους κινδύνους που διατρέχει η ζωή τους.

Από την άλλη, ήταν σαφής όσον αφορά τα ζητούμενα του κεφαλαίου. «Σχετικά με την πολιτική μας στον τομέα της Ενέργειας, (...) επιτρέψτε μου να πω ότι πρέπει να κινηθούμε - κι εδώ θα συμφωνήσουμε - σε ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο. Επαναλαμβάνω ότι οι αγορές πρέπει προφανώς να ανοίξουν. Πάει η εποχή που θα είχαμε ένα κρατικό μονοπώλιο. Θα υπάρξει λειτουργία αγορών και στην παραγωγή Ενέργειας και στην ομαλή λειτουργία των ανανεώσιμων πηγών», πρόσθεσε ακόμα, συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο: «Πρέπει να ανοίξουμε το χώρο για να υπάρξουν πολύ πιο συμμετοχικές μορφές παραγωγής Ενέργειας. Επανέρχομαι στην ιδέα ότι η κυβέρνηση θα φέρει ενεργειακούς συνεταιρισμούς. Είναι γνωστά τα δεδομένα. Το μεγάλο μέρος των φωτοβολταϊκών αποτελεί μικρή δραστηριότητα μικρών παραγωγών, είτε αγροτών είτε οικιακών είτε άλλων κατηγοριών μικροεπιχειρηματιών», προαναγγέλλοντας στην ουσία τι «περιμένει» τους μικρούς παραγωγούς με το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο σκοτάδι...(2022-01-28 00:00:00.0)
Ζητούν το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων που «έσωσαν»!(2017-12-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2015-03-29 00:00:00.0)
Σκοτώθηκε 30χρονος εναερίτης(2011-12-07 00:00:00.0)
Εντείνονται οι επιχειρηματικές διεργασίες(2007-04-25 00:00:00.0)
Σε θέματα διαχείρισης η «κόντρα» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ(2006-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ