Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εντείνονται οι επιχειρηματικές διεργασίες

Κοινωνικό αγαθό η ηλεκτρική ενέργεια, τόνισε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής

Στις ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και αυτών του ΠΑΣΟΚ, που με κάθε τρόπο προώθησαν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με αρνητικότατες συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ όσο και για τους καταναλωτές, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, παρεμβαίνοντας στη Βουλή σε σχετική Επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι από το 2000 άρχισε η επιχείρηση «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας» και συνεχίζεται σήμερα με αμείωτη ένταση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, τις σχέσεις εργασίας τους, τη συντήρηση του δικτύου, την παραγωγή ρεύματος και τους καταναλωτές. Τόνισε ότι από την πορεία απελευθέρωσης επωφελήθηκαν με αρκετά προνομιακά μερίδια οι διάφοροι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Ο Ν. Γκατζής κατήγγειλε ότι η απελευθέρωση - στην ουσία ιδιωτικοποίηση - είχε, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας και την κατάργηση της σταθερής και μόνιμης δουλιάς. Μάλιστα, στην πορεία της ιδιωτικοποίησης και με προφανή στόχο την απαξίωση της ΔΕΗ, είχαμε μείωση του προσωπικού της από 31.600 σε 28.000.

Το ΚΚΕ, κατέληξε ο βουλευτής, θεωρεί ότι η χάραξη της ενεργειακής πολιτικής πρέπει να γίνεται με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η ενέργεια, είπε, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα όπως αντιμετωπίζεται σήμερα. Για το σκοπό αυτό απαιτείται οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ενεργειακού τομέα να αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία και ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους να ανήκει σε έναν αποκλειστικό φορέα ενέργειας, μηχανισμό της λαϊκής οικονομίας.

Ο Μυτιληναίος

Την ίδια στιγμή, στον έλεγχο του 16% της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2015 στοχεύει ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ, όπως επισημάνθηκε χτες στη γενική συνέλευση των μετόχων του. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι η νέα εταιρεία που θα αναλάβει το ενεργειακό τμήμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του θα ονομάζεται «Εντέσα Ελλάς ΑΕ». Τον έλεγχο της εταιρείας θα έχει ο ισπανικός ενεργειακός κολοσσός «ΕΝΤΕΣΑ» που θα συνεισφέρει, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, 600 εκατ. ευρώ (έως το Μάρτη του 2008), ενώ ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ θα προσφέρει όλες τις υπάρχουσες ενεργειακές εγκαταστάσεις, τίτλους, άδειες παραγωγής και εμπορίας, που εκτιμώνται σε ανάλογη αξία.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σχήμα που εγγυάται τον έλεγχο ενός τμήματος της ελληνικής αγοράς από το πολυεθνικό κεφάλαιο, με τον ντόπιο εταίρο να αποκομίζει ένα σημαντικό όφελος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου Ε. Μυτιληναίου, τα ισπανικά κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για νέα ενεργειακά έργα. Το ζητούμενο είναι μέχρι το 2015 η εγκατεστημένη, σε λειτουργία, ισχύς να φτάσει τα 1.500 MW από μονάδες φυσικού αερίου και τα 500 MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παράλληλα, προωθείται η κατασκευή ενός ανθρακικού σταθμού.

Ενεργειακό φόρουμ

Στο μήκος κύματος της αγοράς και των επιχειρηματικών συμφερόντων, το 10ο ενεργειακό Φόρουμ που άρχισε χτες στην Αθήνα εξετάζει ζητήματα πιθανών αναγκαίων επενδύσεων, μελλοντικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και προσαρμογής σε κανονισμούς της ΕΕ. Οπως είπε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου στην ομιλία του, πρόκειται ουσιαστικά για το 2ο Φόρουμ Ηλεκτρισμού της Ενεργειακής Κοινότητας ΝΑ Ευρώπης. Είναι η νέα αγορά, που συστήθηκε από μέλη και μη μέλη της ΕΕ, προκειμένου το μεγάλο κεφάλαιο να αποσπάσει την ενεργειακή υποδομή και από χώρες που δεν υποχρεώνει ευθέως η Κομισιόν να «απελευθερώσουν» τις αγορές τους, ωστόσο δήλωσαν ...«εθελόντριες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ