Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προθέσεις αμερικανο-τουρκικής συνεργασίας κατά των τζιχαντιστών...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα δυναμική στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα στις περιοχές συγκρούσεων Συρίας και Ιράκ, ενδέχεται να προκαλέσει η διά τηλεφώνου «συμφωνία» των Προέδρων ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, να συνεργαστούν στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στις συριακές πόλεις Αλ Μπαμπ και Ράκα και στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Συζήτησαν ακόμη την προσφυγική κρίση και την πρόταση για τη δημιουργία ζωνών «ασφαλείας» στη Συρία, με τον Τούρκο Πρόεδρο να θέτει, με αυτήν την αφορμή μεταξύ άλλων, και ζήτημα ανάσχεσης της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG στη Συρία που συμμετέχουν και στις αραβο-κουρδικές «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις». Η απάντηση του Προέδρου Τραμπ δεν έγινε γνωστή, εντούτοις ανακοινώθηκε πως αναμένεται σήμερα στην Αγκυρα ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, ώστε να συζητήσει με τις τουρκικές αρχές θέματα που αφορούν την επέμβαση των δύο χωρών στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Με φόντο την τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων Τραμπ - Ερντογάν ανακοινώθηκε ο θάνατος ακόμη δύο Τούρκων στρατιωτών και ο τραυματισμός άλλων 15 στη διάρκεια συγκρούσεων με τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» γύρω από την πόλη Αλ Μπαμπ. Οι συγκρούσεις γίνονται στο πλαίσιο της στρατιωτικής χερσαίας επέμβασης που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Αυγούστου η κυβέρνηση Ερντογάν, ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

Στη Δαμασκό, πάντως, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, συναντήθηκε με τον Ρώσο βουλευτή και προεδρεύοντα της κοινοβουλευτικής επιτροπής Αμυνας, Ντμίτρι Σάμπλιν, εκφράζοντας την προθυμία της κυβέρνησής του να έχει άμεσες συνομιλίες με όλες τις πολιτικές και στρατιωτικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης. Εμφανίστηκε, επίσης, έτοιμος να συζητήσει και με τους Κούρδους της Συρίας «όποιο σχέδιο έχουν για την μελλοντική πολιτική δομή της χώρας», σημειώνοντας πως η συριακή κυβέρνηση δεν είναι εχθρός του κουρδικού λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξανά στο προσκήνιο οι αντιθέσεις με επίκεντρο το Ιντλίμπ(2019-05-10 00:00:00.0)
Δεν θέλει αυτονομία Κούρδων(2019-02-21 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και παζάρια για ξαναμοίρασμα σφαιρών επιρροής(2018-01-27 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα(2017-06-07 00:00:00.0)
Αυξάνονται τα θύματα της τουρκικής στρατιωτικής εμπλοκής(2016-11-26 00:00:00.0)
Ετοιμότητα για χερσαία επέμβαση από την Τουρκία(2014-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ