Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συναντιούνται σήμερα Αναστασιάδης και Ακιντζί

Η έκβαση των συνομιλιών θεωρείται «ρυθμιστής» για πολλές εξελίξεις, σύμφωνα με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση για το Κυπριακό στη Γενεύη
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση για το Κυπριακό στη Γενεύη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Με φόντο τη διαρκή όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών με επίκεντρο την Ενέργεια και την Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό, με νέα συνάντηση σήμερα του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο Ακιντζί επέμεινε στην προβολή της σημασίας που θα έχει η προώθηση της νέας διχοτομικής «λύσης» και για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, μεταφέροντας ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, του είχε μεταφέρει πρόσφατα ότι μια λύση του Κυπριακού δεν θα είναι απλά ένας οποιοσδήποτε «ρυθμιστής του παιχνιδιού», θα είναι ο (καθοριστικός) «ρυθμιστής του παιχνιδιού».

Σχετικά με το θέμα της Ασφάλειας, ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αποσκοπούν στην αναζήτηση φόρμουλας, που θα παράσχει ασφάλεια σε καθεμία πλευρά χωρίς να δημιουργεί απειλή για την άλλη, ξεχωρίζοντας το «σημαντικό ρόλο που τα Ηνωμένα Εθνη έχουν να διαδραματίσουν σε αυτό το σημείο» και συμπληρώνοντας: «Είναι καιρός ο ΟΗΕ να ξεκινήσει να αξιοποιεί (και) "παρασκηνιακή" διπλωματία». Μάλιστα, υποστήριξε ότι πρέπει να διατηρηθεί το σημερινό «σύστημα εγγυήσεων» για 15 χρόνια και μετά να επανεξεταστεί, αφού πρώτα δοθεί στους Τουρκοκύπριους αρκετός χρόνος, για να δοκιμάσουν τη λειτουργία του νέου ομοσπονδιακού συστήματος και δουν αν κάποιος δικός τους θα γίνει πρόεδρος της «ενωμένης» Κύπρου (σ.σ. Βλέπε αίτημα για εκ περιτροπής προεδρία, στο οποίο ακόμα η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρεται να διαφωνεί).

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, υποστήριξε χτες ότι συνεντεύξεις και παρεμβάσεις που γίνονται «δεν βοηθούν το διάλογο. Εχουμε αναφέρει κατ' επανάληψη ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί μέσα από δημόσια διαπραγμάτευση. Οι δημόσιες δηλώσεις στις πλείστες των περιπτώσεων επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες, αλλά δεν βοηθούν στο διάλογο. Γι' αυτό θα πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν επιθυμούμε να έχουμε αποτελέσματα στο τραπέζι των συνομιλιών». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η πρόοδος δεν απαιτεί μόνο τη δική μας καλή βούληση», αλλά και ότι «θα είναι θετική εξέλιξη αν έχουμε σημαντική πρόοδο πριν πάμε στη Γενεύη, αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση».

Σύγχυση με το ταξίδι Γκουτέρες στην Τουρκία

Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, συνέχισε και χτες τις επίσημες επαφές του στην Τουρκία, για το περιεχόμενο των οποίων όμως δεν υπήρξε ενημέρωση. Γενικόλογα, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετέφερε ξανά την «αποφασιστικότητα» της Αγκυρας για μια «δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση», αλλά και ότι η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει να συμβάλλει με «εποικοδομητικό τρόπο», εκφράζοντας μάλιστα ελπίδες για πρόοδο μέσα από τις συναντήσεις που συνεχίζονται το Φλεβάρη. Τέλος, ο Γιλντιρίμ φέρεται να στάθηκε και στη σημασία που έχει η «ασφάλεια» και η «ισορροπία» που έχει δημιουργηθεί σήμερα στην Κύπρο.

Οι επαφές Αϊντε αναμένονταν κανονικά να ολοκληρωθούν, ενώ είχε δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση γύρω από την επίσημη επίσκεψη που τουρκικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει την Τρίτη ότι ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα έκανε στην Αγκυρα αύριο, Παρασκευή. Χτες, ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ, είπε μεν ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες, προσθέτοντας πάντως ότι «ίσως έχουμε ορισμένες ανακοινώσεις για ταξίδια τις επόμενες ημέρες». Να καταγραφεί ότι τα ίδια τουρκικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι στην ατζέντα του Γκουτέρες θα κυριαρχούσε το Κυπριακό, ενόψει και της προετοιμαζόμενης συνέχισης της Διάσκεψης για την Κύπρο το Μάρτη. Μεταξύ άλλων, όμως, στις «αποσκευές» Γκουτέρες φέρονταν να περιλαμβάνονται και οι νέες τριβές στα Ελληνοτουρκικά με την κατάσταση στα Ιμια, στο Συριακό, αλλά και η «προσφυγική κρίση».

  • Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Ν. Χριστοδουλίδης, δήλωσε χτες ότι το υπουργείο Αμυνας έχει προβεί σε διαβήματα προς τις αρμόδιες αρχές της Νορβηγίας, για να διαπιστωθούν οι λόγοι που οδήγησαν σε μη έκδοση άδειας εξαγωγών για την ολοκλήρωση πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού για τις Ενοπλες Δυνάμεις της Κύπρου. Από προχτές, δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη «εμπλοκή» συνδεόταν και με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, χωρίς ωστόσο διευκρινίσεις και αναφορά μόνο στο γεγονός ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό είναι Νορβηγός.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ