Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Δημιουργία νέου συντηρητικού κόμματος

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Νέες διεργασίες παρατηρούνται στο αστικό πολιτικό σύστημα και της Αυστραλίας, όπως αποτύπωσε και η πρόθεση του μέχρι πρότινος βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος των Φιλελευθέρων, Κόρι Μπερνάντι, να ιδρύσει νέο κόμμα, με άξονα την επιθυμία «για τη δημιουργία ισχυρότερων οικογενειών, ελεύθερων επιχειρήσεων, περιορισμού του μεγέθους και εξουσιών της κυβέρνησης και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην κοινωνία των πολιτών», κατά δήλωσή του.

Ο Μπερνάντι παραιτήθηκε από τους Φιλελεύθερους και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση των «Αυστραλών Συντηρητικών», στο φόντο και ευρύτερης δυσαρέσκειας που εκφράζεται στο εσωτερικό των Φιλελευθέρων, αλλά και της «κινητικότητας» ειδικά στα «δεξιά» του αστικού πολιτικού φάσματος. Ο Μπερνάντι εμφανίζεται ως θαυμαστής του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, ενώ αναγόρευσε σε βασικό του σύνθημα το «Να κάνουμε την Αυστραλία σπουδαία ξανά».

Ενδεικτικές είναι, για παράδειγμα, και οι ενστάσεις που έχουν για το έργο της κυβέρνησης και άλλοι βουλευτές των Φιλελευθέρων όπως ο Τζορτζ Κρίστενσεν, ένας από τους υπέρμαχους της αποκατάστασης δασμών σε διάφορες εξαγωγές και επιδοτήσεων σε «ντόπιες» βιομηχανίες (στις οποίες πλειοψηφούν αυστραλέζικα κεφάλαια).

Αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός (και ηγέτης των Φιλελευθέρων), Τόνι Αμποτ, του οποίου την καρέκλα πήρε με τυχοδιωκτική μαεστρία ο σημερινός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ (προφανώς στο πλαίσιο και ενδοαστικών ανακατατάξεων), εμφανίζεται επικριτικός τον τελευταίο καιρό, επισημαίνοντας ότι οι Φιλελεύθεροι δεν πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη «βάση» τους.

Στο μεταξύ, ενδεικτικές είναι και οι τοποθετήσεις άλλων αστών πολιτικών όπως της Πωλίν Χάντσον, ηγέτιδας του ακροδεξιού κόμματος «Ενα Εθνος», που έκρινε σκόπιμο να χαρακτηρίσει τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, «σθεναρό ηγέτη» που «παλεύει για το έθνος του», όπως - συνέχισε - το ίδιο χρειάζονται και οι Αυστραλοί να συμβεί. Τέτοιες επισημάνσεις διατυπώνονται στο φόντο προβληματισμών και στο εσωτερικό της ντόπιας αστικής τάξης για τις προτεραιότητες στις διεθνείς συμμαχίες της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ