Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων σήμερα στη Νίκαια

Θα συζητηθεί η πορεία της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης και θα ληφθούν αποφάσεις για το παραπέρα δυνάμωμά της

Το κομβόι των τρακτέρ καθ' οδόν προς τα Τέμπη
Το κομβόι των τρακτέρ καθ' οδόν προς τα Τέμπη
Πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, που παλεύουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, συγκαλεί σήμερα Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια της Λάρισας, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Οπως αναφέρει στο κάλεσμά της, στη σύσκεψη θα γίνει συζήτηση για την πορεία της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης και θα ληφθούν αποφάσεις με στόχο το παραπέρα δυνάμωμα της αγωνιστικής πίεσης για την ικανοποίηση από την κυβέρνηση των δίκαιων αιτημάτων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων, το οποίο καθορίστηκε στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, στη Λάρισα.

Κρατάνε γερά για πάνω από δύο βδομάδες στα μπλόκα

Κρατώντας γερά για πάνω από δυο βδομάδες στα μπλόκα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη τους κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της ΕΕ που τους εξοντώνουν. Παράλληλα με τα μπλόκα, χρησιμοποιούν πολλές και διάφορες μορφές πάλης, όπως προγραμματισμένους αποκλεισμούς βασικών δρόμων, μαχητικά συλλαλητήρια στους χώρους των μπλόκων αλλά και στις πλατείες των πόλεων, αγωνιστικές συγκεντρώσεις στις εφορίες, στον ΟΓΑ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στη ΔΕΗ και σε άλλες υπηρεσίες, παρεμβάσεις σε συνεδριάσεις Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων κ.ά.

Από τον συμβολικό αποκλεισμό στα Τέμπη

Eurokinissi

Από τον συμβολικό αποκλεισμό στα Τέμπη
Απέναντί τους έχουν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εμφανίζεται αδιάλλακτη έναντι των δίκαιων αιτημάτων τους, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, που, παρά τις αντιπολιτευτικές τους κορόνες, στηρίζουν, επί της ουσίας, την πολιτική που τους ξεκληρίζει, στρέφονται ενάντια στο περιεχόμενο και τις μορφές του αγώνα τους, τους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές που βιάζονται ν' αρπάξουν τη γη και την παραγωγή τους, τους εμποροβιομήχανους, τους τραπεζίτες και τα μονοπώλια, που εκμεταλλεύονται το μόχθο τους.

Συμπαραστάτες και συμμάχους στον αγώνα τους έχουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που, από την πρώτη στιγμή που στήθηκαν τα μπλόκα, στέκονται αγωνιστικά στο πλευρό τους, συμμετέχοντας ενεργά σε κάθε αγωνιστική τους δράση. Κι αυτή η εργατική - λαϊκή στήριξη που, όσο περνούν οι μέρες, διευρύνεται και δυναμώνει, δίνει δύναμη και προοπτική στην πάλη τους.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του ισχυρού μπλόκου της Νίκαιας στην πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, όπως και οι δυνάμεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος που πρωτοστατούν σε μια σειρά άλλα μπλόκα σε όλη τη χώρα, τα οποία συντονίζονται στα πλαίσια της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αποτελούν εγγυήσεις ότι ο αγώνας δεν θα ξεστρατίσει από την κατεύθυνσή του, από την πορεία εξυπηρέτησης των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αποτελεί εγγύηση ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες δεν θα συρθούν σε έναν προσχηματικό «διάλογο» με την κυβέρνηση, ο οποίος δεν θα οδηγεί στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, αλλά θα τους στριμώχνει στις μυλόπετρες των «δεσμεύσεων της χώρας», στην πραγματικότητα στους στόχους του κεφαλαίου και των «εταίρων» του.

Απέκλεισαν τα Τέμπη

Δείγμα της αγωνιστικής αποφασιστικότητας της μικρομεσαίας αγροτιάς της Θεσσαλίας αποτελεί ο αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στην κοιλάδα των Τεμπών, στον οποίο προχώρησε το μπλόκο της Νίκαιας, το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής.

Συγκεκριμένα, στη 1 μετά το μεσημέρι, στο χώρο του μπλόκου, εκτός από τους αγωνιζόμενους αγρότες, είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής, καθώς και γυναίκες από την Αθήνα και τους νομούς της Θεσσαλίας, που πήραν μέρος στην επίσκεψη στο μπλόκο την οποία οργάνωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (για την επίσκεψη της ΟΓΕ, βλ. αναλυτικότερα στη σελ. 14).

Παρόντες ήταν επίσης οι Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου, βουλευτές Λάρισας και Μαγνησίας, αντίστοιχα, του ΚΚΕ.

Λίγο αργότερα δόθηκε το σύνθημα της εκκίνησης για τα Τέμπη. Μπροστά μπήκαν τα δεκάδες τρακτέρ και στο κομβόι ακολούθησαν τα λεωφορεία με τις γυναίκες και τα ΙΧ αυτοκίνητα που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Περνώντας τα τρακτέρ μέσα από την πόλη της Λάρισας, αλλά και σ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής μέχρι τα Τέμπη, που κράτησε πάνω από μια ώρα, τα τρακτέρ δεν σταμάτησαν να κορνάρουν. Με τα φώτα αναμμένα και κορνάροντας, μπήκαν στην κοιλάδα των Τεμπών και παρατάχτηκαν εκεί, αποκλείοντας την οδική κυκλοφορία και στις δυο πλευρές του εθνικού δρόμου.

Εκεί, μαζί μικρομεσαίοι αγρότες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, φώναζαν συνθήματα υπέρ του κοινού αγώνα και της κοινωνικής συμμαχίας η οποία μπορεί να ανατρέψει τις αντιλαϊκές πολιτικές, «να φέρει τα πάνω κάτω».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Βαγγέλης Μπούτας υπογράμμισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να έχει τη αυταπάτη ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες θα κουραστούν, θα απελπιστούν και θα τα παρατήσουν.

Μετά το τέλος του αποκλεισμού, τα τρακτέρ, με τα ίδια κορναρίσματα και με αγωνιστική αποφασιστικότητα, πήραν το δρόμο του γυρισμού για το μπλόκο της Νίκαιας.

Αποφασιστικά και στα άλλα μπλόκα της Θεσσαλίας

Ανάλογη μαχητικότητα επικρατεί και στα άλλα μπλόκα που έχουν στηθεί σε περιοχές της Θεσσαλίας και συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Το μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από χωριά του Τυρνάβου και της Ελασσόνας στον κόμβο Αργυροπουλίου (Μελούνας), που παραμένει ακλόνητο επί 15 μερόνυχτα, το πρωί του περασμένου Σαββάτου προχώρησε σε αποκλεισμό του δρόμου Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης Αργυροπουλίου. Κτηνοτρόφοι έριξαν γάλα στο οδόστρωμα και έκαψαν μπάλες με ζωοτροφή, διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στο γάλα και στο κρέας, καθώς και για το υψηλό κόστος παραγωγής, με τη μεγάλη ακρίβεια στις ζωοτροφές, τα φάρμακα για τα ζώα και τα άλλα εφόδια που διαμορφώνει η «ελεύθερη» καπιταλιστική αγορά, η οποία λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων, σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών. Ανέδειξαν, επίσης, το αίτημα των αποζημιώσεων για τις σοβαρές καταστροφές που υπέστησαν από τον χιονιά και τις πλημμύρες.

Το μπλόκο του Αερινού, που έχουν στήσει αγρότες από χωριά της Μαγνησίας, συνεχίζει δυναμικά, προχωρώντας σε προγραμματισμένους αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του κόμβου του Αερινού. Το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, στο μπλόκο έφτασαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων κι άλλων φορέων από το Βόλο, για να εκφράσουν την εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη και στήριξη στους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες. Εκ μέρους της Επιτροπής του Μπλόκου τους καλωσόρισε ο Νίκος Αγγελής, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Λούμας, περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Καθημερινή αγωνιστική δραστηριότητα έχουν και τα δυο άλλα μπλόκα, στο Γερακάρι Αγιάς και στα Δελέρια Τυρνάβου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ