Κυριακή 5 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επαναπροσδιορισμός σχέσεων με εταίρους και αντιπάλους

Εντονες αντιδράσεις από τα επιτελεία της ΕΕ

Οι αντιδράσεις ηγετών της ΕΕ, τις τελευταίες μέρες, ήταν ενδεικτικές των τεταμένων σχέσεων που προβλέπονται με τις ΗΠΑ. Πιο χαρακτηριστική η ανοιχτή επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, στους 27 ηγέτες των χωρών-μελών. O Tουσκ χαρακτήρισε τον Τραμπ «υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη» και μέρος της ομάδας «αυτών που συνιστούν επικίνδυνες προκλήσεις», όπως οι ηγεσίες «Ρωσίας, Κίνας, το ακραίο Ισλάμ και άλλες απειλές». Υποστήριξε πως οι «ανησυχητικές διακηρύξεις της αμερικανικής κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης». Οι θέσεις του Πολωνού Ντ. Τουσκ δεν απηχούν εκείνες της πολωνικής κυβέρνησης της Μπεάτα Σίντλο, που διαφώνησε ανοιχτά εκτιμώντας πως ο Τουσκ «αντιπροσωπεύει τις πολιτικές ελίτ που οδήγησαν σε βαθιές κρίσεις την ΕΕ».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις πιέσεις Τραμπ στην ΕΕ, καλώντας τους εταίρους του να παραμείνουν ενωμένοι «προς όφελος της δικής τους ασφάλειας, παρά να επιδιώκουν σε εθνικό επίπεδο ειδικές χάρες από την Ουάσιγκτον».

Στους σταθερούς επικριτές των επιλογών προστατευτισμού του Προέδρου Τραμπ συμπεριλαμβάνεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που την Παρασκευή παρατήρησε ότι «κάποιοι από τους συμβούλους του Τραμπ δεν έχουν καταλάβει πως η ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική δεν αποφασίζεται από τη γερμανική κυβέρνηση αλλά μάλλον από κάποιον άλλο», απορρίπτοντας έτσι τις αιτιάσεις για «γερμανική χειραγώγηση» της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ. Ο ίδιος, νωρίτερα, τον είχε επικρίνει πάλι δηλώνοντας: «Εάν θέλεις να κάνεις τις ΗΠΑ ισχυρότερες, δεν μπορείς να περιορίσεις την ικανότητά σου να ηγείσαι».

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρότεινε να αναζητήσει η ΕΕ «νέους διεθνείς εμπορικούς εταίρους στην περίπτωση που οι ΗΠΑ παλινδρομήσουν σε μια πολιτική προστατευτισμού».

Από τους λιγότερο επικριτικούς ήταν ο Ευρωενωσιακός επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, που εκτίμησε πως οι θέσεις Τραμπ έναντι της ΕΕ μπορούν να αποτελέσουν «μια ευκαιρία» για την ενίσχυση της ενότητας εντός ΕΕ...

Οι κινήσεις προστατευτισμού του Προέδρου Τραμπ παρακολουθούνται επίσης με ενδιαφέρον από την Κίνα, που αποφεύγει ως τώρα εμπρηστικούς χαρακτηρισμούς, προσπαθώντας να πείσει την Ουάσιγκτον ότι είναι εφικτές οι αμοιβαία επωφελείς σχέσεις. Χαρακτηριστική η πρόσφατη ομιλία του Προέδρου της Σι Τσινπίνγκ, που εμφανίστηκε ως διαπρύσιος κήρυκας της «οικονομικής παγκοσμιοποίησης σε αντίθεση με τον εθνοκρατικό προστατευτισμό».

Η Ρωσία παραμένει σε φάση αναμονής, προτιμώντας να κρίνει έργα και όχι τις δηλώσεις προθέσεων του νέου Προέδρου.

Το Ιράν προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις απειλές του («πρωτάρη» όπως τον χαρακτήρισε πρόσφατα ο Ιρανός Πρόεδρος Χ. Ροχανί) Προέδρου Τραμπ, θεωρώντας ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την επάνοδό του στην περιφερειακή και διεθνή σκακιέρα.

Δεδομένων των συνθηκών, σχετικά συγκρατημένες είναι και οι αντιδράσεις σε Μεξικό, Καναδά και Αυστραλία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ