Κυριακή 5 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τέτοια «κεκτημένα»...

Στα ψιλά πέρασε η «Αυγή» την έκθεση της ΕΚΤ που δίνει «γραμμή» για γενίκευση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Βεβαίως, για μια ακόμα φορά, δεν απέφυγε την ωραιοποίηση, αφού αυτό που είδε είναι απλά «συστάσεις» και όχι η διακηρυγμένη στρατηγική του κεφαλαίου μέσω των θεσμών του στην ΕΕ. Επίσης, ενώ η έκθεση της ΕΚΤ είναι σαφής ως προς τις στοχεύσεις της για μειώσεις μισθών, στο σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να προτιμά τη φράση «προσαρμογή των μισθών», πλην μιας μόνο πιο συγκεκριμένης αναφοράς... Είναι κι αυτό μια ένδειξη «συνέπειας» του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από τόση μάχη για την υπεράσπιση του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», κρίμα θα ήταν να το τσαλακώσει. Με το περιεχόμενο αυτού του «κεκτημένου» να αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά, θα είχε ενδιαφέρον να απαντηθεί από την «Αυγή»: Ποιος λέει αλήθεια; Ο ΣΥΡΙΖΑ που το υπερασπίζεται ή η ΕΕ που ξεκαθαρίζει ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις δεν έχουν «μέλλον»; Τέτοια «κεκτημένα» δεν είναι για υπεράσπιση αλλά για ανατροπή, μαζί με τους υπερασπιστές τους.

Δεν θυμάται...

Συμπυκνώνοντας όλη την - επικίνδυνη - προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό ότι τα συμφέροντά του τάχα διασφαλίζονται στο εσωτερικό των λυκοσυμμαχιών στις οποίες συμμετέχει η ελληνική αστική τάξη, ο πρωθυπουργός από τη Μάλτα είπε την Παρασκευή, σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο: «Και ας μην ξεχνάμε, τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα. Θέλω, λοιπόν, να είμαι σαφής. Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει είναι η σταθερή αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό, το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Πάνω στη «φούρια» του βέβαια, «ξέχασε» ότι οι «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο όχι απλά «υπάρχουν» για την αστική τάξη της Τουρκίας, αλλά και για τους ευρωΝΑΤΟικούς συμμάχους του, που τις αποτυπώνουν π.χ. στους ΝΑΤΟικούς χάρτες του Αιγαίου και σε μια σειρά από αποφάσεις των τελευταίων χρόνων, που συνδέονται με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και έχουν υπογράψει οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση. «Ξέχασε» και ότι εντός αυτού του «ευρωπαϊκού και διεθνούς Δικαίου» που διαμορφώνουν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, κάτω από τα βλέμματα της ΝΑΤΟικής αρμάδας και των μηχανισμών της «ευρωπαϊκής ακτοφυλακής» που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εγκατέστησε στο Αιγαίο, προχωράνε σταθερά τα σχέδια της τουρκικής αστικής τάξης για το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, που ανοίγουν το δρόμο σε επικίνδυνες εξελίξεις. Οσο λοιπόν «σφυράνε αδιάφορα», τόσο πρέπει να ανασκουμπώνεται ο λαός.

«Δεν κλέβουμε»

Πόλεμος κατά της διαπλοκής, ξεναζέσταμα της απάτης του «παράλληλου προγράμματος», συντήρηση των αυταπατών για τα αποτελέσματα υπέρ των εργαζομένων από την όποια πιθανή καπιταλιστική ανάκαμψη μέσα στο 2017, είναι μερικά από όσα περιλαμβάνει το μενού της εξόρμησης των κυβερνητικών στελεχών στις περιοδείες τους ανά την Ελλάδα για τα δύο χρόνια της κυβέρνησής τους. Από κοντά και οι εκβιασμοί γύρω από το μέλλον της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Ανάμεσα στις καλύτερες ατάκες όμως ήταν αυτή του Π. Πολάκη από το Αιγάλεω: «Δεν κλέβουμε», ήταν η απάντησή του στο «πώς θα βγει το πρόγραμμα»... Επομένως, οι συνταξιούχοι που βλέπουν κάθε τόσο μειώσεις, αναμένοντας και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, η αύξηση του ΦΠΑ, η επερχόμενη μείωση του αφορολόγητου, η επίθεση στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων και όσα μέτρα πάρθηκαν ή «ψήνονται» δεν ισχύουν σύμφωνα με τον υπουργό, αφού η κυβέρνηση «δεν κλέβει»...

Απεριόριστη ρευστότητα...

Μια που άνοιξε πάλι η συζήτηση για το ευρώ και το grexit, βρήκε ευκαιρία να επανεμφανιστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ Νο2, η ΛΑΕ. Ανάμεσα στα διάφορα «επαναστατικά» που είπε σε συνέντευξη ο επικεφαλής της, μίλησε για την «αναπτυξιακή άνοιξη» που θα ζήσει η Ελλάδα με εθνικό νόμισμα. Βεβαίως η «άνοιξη» αυτή αποκτά συγκεκριμένο (καπιταλιστικό) πρόσημο λίγο παρακάτω: «Θα έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε σχεδόν απεριόριστη ρευστότητα, χρηματοδότηση δηλαδή, τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο και στον ιδιωτικό, με ευνοϊκότατους όρους και πολύ χαμηλά επιτόκια που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και σχεδόν μηδενικά...». Και ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το εξής: «Θα μπορεί να υπάρξει μια ευρύτατη γενναία χρηματοδότηση με άκρως ευνοϊκούς όρους, για νέους τεχνολογικούς τομείς, για εξαιρετικά παραγωγικούς τομείς με σχεδόν μηδενικά επιτόκια στον ιδιωτικό τομέα...». Εκτός λοιπόν από την «ποσοτική χαλάρωση» με ευρώ, για την οποία παλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ Νο1, υπάρχει και η εναλλακτική της «απεριόριστης ρευστότητας» για το κεφάλαιο σε δραχμές, που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ Νο2. Οσο κι αν πασπαλίζεται με αντισυστημικές φιοριτούρες μέσω... «λαϊκών κυβερνήσεων» η πρόταση αυτή, δεν παύει να έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό: Την ανάκαμψη των επιχειρήσεων, δηλαδή το βάθεμα της εκμετάλλευσης, έστω και με άλλο νόμισμα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1669 Ο Μολιέρος παρουσιάζει επίσημα τη θεατρική κωμωδία «Ταρτούφος», με τεράστια επιτυχία.

1930 Εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οι Ελληνίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Θα πρέπει να περάσουν ακόμα 14 χρόνια, έως τον Απρίλη του 1944, ωσότου οι γυναίκες αποκτήσουν από το ΕΑΜ το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (εκλογές για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου στην Ελεύθερη Ελλάδα).

1940 Ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη αρχίσει, το Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο της Αγγλίας και της Γαλλίας αποφασίζει την αποστολή εκστρατευτικού σώματος στη Φινλανδία, με σκοπό να πάρει μέρος στον πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης.

1942 Ιδρύεται το ΕΑΜ Νέων με κύριο κορμό την ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) και τις οργανώσεις «Φιλική Εταιρεία Νέων» και «Λεύτερη Νέα».

1948 Τμήματα του Αρχηγείου Ρούμελης του ΔΣΕ διεισδύουν στην Πάρνηθα σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από την Αθήνα

1960 Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την πρόταση για σύναψη συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Συμφώνου της Βαρσοβίας.

1966 Ενας νεκρός, πενήντα τραυματίες και πέντε χιλιάδες άστεγοι από ισχυρό σεισμό στην Ευρυτανία.

1968 Συνέρχεται η ιστορική 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (5-15/2/1968). Η εσωκομματική διαπάλη κορυφώνεται. Νίκη επί της δεξιάς αναθεωρητικής ομάδας Παρτσαλίδη - Ζωγράφου - Δημητρίου η οποία προχωρά σε διάσπαση, ιδρύοντας αργότερα το «ΚΚΕ εσωτερικού».

1971 Πεθαίνει ο Ούγγρος κομμουνιστής Ματίας Ράκοσι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, Γενικός Γραμματέας του Κόμματος των Ούγγρων Εργαζομένων (1945-1956) και Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας (1952-1953).

1973 Πραγματοποιείται συγκέντρωση 500 φοιτητών στο προαύλιο της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής (ΑΣΟΕΕ) σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους 12 συναδέλφους τους που κλήθηκαν σε απολογία από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της σχολής για τη συμμετοχή τους στις διεξαγόμενες κινητοποιήσεις κατά του Καταστατικού Χάρτη της χούντας για την Παιδεία. Σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με την αστυνομία.

1983 Ανακοινώνονται τα στοιχεία της απογραφής του 1981, βάσει των οποίων ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 9.740.411 άτομα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org