Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απόψε η ψηφοφορία στη Βουλή για το Brexit...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ολοκληρώνεται απόψε τα μεσάνυχτα (ώρα Γκρίνουιτς) η διήμερη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, με επίκεντρο το νομοσχέδιο που παρουσίασε την περασμένη βδομάδα η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, για ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας με στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της πολύωρης συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο αρμόδιος υπουργός για τη διαπραγμάτευση της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Brexit), Ντέιβιντ Ντέιβις, κάλεσε τους βουλευτές να απαντήσουν στο ακόλουθο «απλό ερώτημα»: «Εμπιστεύεστε ή όχι τον λαό;» Στη συνέχεια υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά το πώς θα γίνει αυτό. Υπογράμμισε ακόμη ότι το νομοσχέδιο αφορά την προώθηση μίας διαδικασίας «χωρίς γυρισμό».

Δεκάδες Συντηρητικοί και Εργατικοί βουλευτές στις τοποθετήσεις τους έδειξαν πως είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, δίχως βεβαίως να λείψουν οι ενδοαστικές κόντρες, με συναδέλφους τους που γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να απορρίψουν την ενεργοποίηση του άρθρου 50, λέγοντας πως ήταν αποφασισμένοι να σεβαστούν την ετυμηγορία των ψηφοφόρων της εκλογικής τους περιφέρειας, που στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιούνη ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Εάν τελικώς ψηφιστεί απόψε το νομοσχέδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε θα προωθηθεί σε αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που θα εξετάσει εξονυχιστικά το νομοσχέδιο και ακολούθως θα προωθηθεί στη (μη αιρετή) Βουλή των Λόρδων. Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μέι έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας πριν τις 31 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ