Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΙΡΑΝ
Αντεγκλήσεις με αφορμή ιρανική πυραυλική δοκιμή

HΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η εκτόξευση ενός μεσαίου βεληνεκούς πυραύλου από το Ιράν στις 29/1, για την οποία είχαν εγκαίρως ενημερωθεί οι ΗΠΑ, πυροδότησε χτες νέους διαξιφισμούς σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε με αίτημα της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, και τις έντονες πιέσεις και απειλές του Ισραήλ για αντίποινα σε βάρος της Τεχεράνης...

Στη διάρκεια συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ (που ξεκίνησε χτες γύρω στις 17.00 ώρα Ελλάδας), ο πρέσβης της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη, Μάθιου Ράικροφτ, σημείωσε πως υπάρχει «πλειάδα ζητημάτων σε σχέση με το Ιράν που προκαλούν ανησυχία», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά την τελευταία δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου και το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούνη του 2015 στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, φάνηκε «προσεκτικός», ζητώντας «επιβεβαίωση πως η πυραυλική δοκιμή έγινε όντως», τονίζοντας στη συνέχεια πως εάν αυτό επιβεβαιωθεί, να διενεργηθεί έρευνα εάν η εξέλιξη συνιστά παραβίαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα. «Εάν επιβεβαιωθούν αυτά, τότε θα πρέπει να ερευνηθεί ποιο θα είναι το κατάλληλο επόμενο βήμα», είπε ο Βρετανός πρέσβης.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να δράσουν «άμεσα απέναντι σε ιρανικές ενέργειες που διακυβεύουν όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Νωρίτερα, στην Τεχεράνη ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, σημείωσε πως ο βασικός λόγος «θυμού» του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ απέναντι στη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, είναι, όπως τόνισε, ότι «αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ιράν» για τη συνέχιση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου. Σε άλλο σημείο, ο Ροχανί τόνισε τη «σημασία της εντεινόμενης οικονομικής ανάπτυξης στο Ιράν και τις προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας και προσέλκυσης ντόπιων και ξένων επενδύσεων στη χώρα».

Επιπλέον, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή του στην Τεχεράνη με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Μαρκ Ερό, ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες για την εκτόξευση πυραύλου, υπογραμμίζοντας εντούτοις ότι η χώρα του δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ ιρανικούς πυραύλους για να επιτεθεί σε άλλη χώρα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτού του είδους οι δοκιμές δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, καλώντας τις ΗΠΑ να μην αναζητούν προφάσεις για να προκαλέσουν «νέες εντάσεις» με τη χώρα του.

Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο Ερό εξέφρασε «ανησυχία» για τις πληροφορίες περί εκτόξευσης ενός ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου, τονίζοντας πως οι ιρανικές βαλλιστικές δοκιμές «εμποδίζουν τη διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που ξεκίνησε με τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Πάντως, η Ρωσία εκτίμησε ότι η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου δεν αποτελεί παραβίαση της απόφασης του ΟΗΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και κατήγγειλε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι η Απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας «δεν απαγορεύει στο Ιράν να διεξάγει τέτοιες δοκιμές».

Η Ναμπίλα Μασράι, εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, δήλωσε πως η ιρανική βαλλιστική πυραυλική δοκιμή «δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», αλλά εκτίμησε ότι είναι πιθανώς «ασύμβατη» με την Απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ