Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση των συγκρούσεων

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (που παρά την ονομασία τους είναι αστικά καθεστώτα, αφού κυριαρχούν αστικές δυνάμεις που προσεγγίζουν τη Ρωσία) ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τα εθνικιστικά τάγματα και τους πολιτοφύλακες που ελέγχουν τους δύο αυτούς θύλακες.

Σύμφωνα με τις πολιτοφυλακές, ο στρατός και τα εθνικιστικά τάγμα επιχειρούν τις τελευταίες μέρες να σπάσουν τη γραμμή αντιπαράθεσης που έχει καθοριστεί με τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ που συνεχώς παραβιάζεται, ενώ αντί να απομακρύνουν έχουν αντιθέτως φέρει περισσότερο βαρύ οπλισμό. Οι περισσότερες επιθέσεις γίνονται στην περιοχή του χωριού Κομιντέρνοβο, όπου σε μάχες οι πολιτοφύλακες αλλά και ο στρατός αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί 7 Ουκρανοί στρατιώτες και τραυματιστεί δεκάδες. Οι απώλειες για τους πολιτοφύλακες είναι 4 στρατιώτες νεκροί και 4 τραυματίες, δεκάδες σπίτια με υλικές ζημιές, ενώ χτυπήθηκε και ένα ορυχείο, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν γύρω στους 200 ανθρακωρύχους.

Από την πλευρά της, η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας αποδίδει την ένταση των συγκρούσεων σε επιθέσεις των πολιτοφυλάκων και ότι δήθεν αυτή αμύνεται. Αυτήν την εικόνα επιχείρησε να περάσει και ο Πρόεδρος μεγαλοκαπιταλιστής, Πέτρο Ποροσένκο, στην επίσκεψή του προχτές στο Βερολίνο και τη συνάντηση με την καγκελάριο Α. Μέρκελ, που επίσης υποκριτικά ζήτησε την τήρηση της συμφωνίας του Μινσκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ