Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση στην Επιτροπή Αναφορών σχετικά με τη μονοπώληση του φαρμάκου

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητήθηκε την Τρίτη 24/1 η Αναφορά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κατά της απόφασης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παραχωρήσει το δικαίωμα σε μη φαρμακοποιούς να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας φαρμακείων.

Η απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκου, με βάση την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και σε συνεργασία κυβέρνησης και κουαρτέτου, εντάσσεται στην πολιτική στήριξης των μεγάλων επιχειρηματιών στο χώρο της διακίνησης φαρμάκου, είτε είναι φαρμακοποιοί είτε όχι. Είναι η ίδια πολιτική που υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού.

Στην παρέμβασή του στην Επιτροπή Αναφορών ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος υπογράμμισε:

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει άδεια φαρμακείου σε μη φαρμακοποιούς, με επιχείρημα την ελεύθερη επιχειρηματική δράση και τη διαφύλαξη των σχετικών ευρωενωσιακών συνθηκών, θέτει πάνω ακόμα και από την υγεία του λαού τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα συμφέροντα αυτά μπορούν πλέον να δημιουργήσουν εμπορικές αλυσίδες φαρμακείων και να μονοπωλήσουν την αγορά. Αυτοί είναι οι άκαμπτοι οικονομικοί κανόνες του συστήματος περί ανταγωνιστικότητας.

Μονοπώληση της αγοράς του φαρμάκου σημαίνει ευθεία βολή ενάντια στα σημερινά μεμονωμένα φαρμακεία και φαρμακοποιούς. Ελευθερία στη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων προς τα πάνω. Ελεγχος της ποιότητας και καταλληλότητας των φαρμάκων όχι με βάση την ανάγκη των ασθενών, αλλά τα κέρδη των εμπόρων φαρμάκων και Υγείας.

Αυτή είναι η κατάληξη της πολιτικής που ενισχύει το φάρμακο και την Υγεία ως εμπόρευμα και όχι ως λαϊκό δικαίωμα, όπως θα έπρεπε να είναι και να παρέχεται από το κράτος εντελώς δωρεάν χωρίς καμιά συμμετοχή των ασθενών, χωρίς περικοπές και πλαφόν. Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ ότι όσο η έρευνα, παραγωγή και διακίνηση του φαρμάκου βρίσκονται στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, η κατάσταση του λαού, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών θα χειροτερεύει.

Το ΚΚΕ καταψήφισε όλες τις μορφές απελευθέρωσης της αγοράς φαρμάκων (π.χ. απελευθέρωση ωραρίου φαρμακείων, δυνατότητα πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετ, δυνατότητα πολλαπλών αδειών φαρμακείου είτε σε φαρμακοποιούς είτε σε μη φαρμακοποιούς σε βάρος των μικρών αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών κ.λπ.). Θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στον αγώνα για το δικαίωμα του λαού στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, ενάντια στην εμπορευματοποίησή της.

Για φάρμακο χωρίς διαχωρισμό σε λίστες, δωρεάν, χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους ασθενείς, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και πλήρη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, και με κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org