Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Συνεχίζουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις για την Υγεία

Πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια

Στιγμιότυπο από την παράσταση διαμαρτυρίας
Στιγμιότυπο από την παράσταση διαμαρτυρίας
Παράσταση διαμαρτυρίας στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια πραγματοποίησαν προχτές αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ της πόλης. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με την υπεύθυνη διευθύντρια της 1ης ΥΠΕ, Χρ. Κισκήρα - στην οποία επιδόθηκε και το υπόμνημα των φορέων - συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής.

Οπως αναφέρεται και στο υπόμνημα, στο Λαύριο λειτουργεί μόνο ένα Κέντρο Υγείας (ΚΥ) με βάση το οργανόγραμμα του 1987, το οποίο έπαιρνε υπόψη του τον πληθυσμό εκείνης της περιόδου και προβλέπει 1 διευθυντή, 2 επιμελητές Α' και 3 επιμελητές Β'. Την περίοδο εκείνη λειτουργούσαν παράλληλα και δύο υποκαταστήματα του ΙΚΑ πλήρως στελεχωμένα, στα οποία υπηρετούσαν 3 γενικοί γιατροί στο καθένα από αυτά. Σήμερα, μετά από το διπλασιασμό του πληθυσμού, τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ έχουν κλείσει και το ΚΥ λειτουργεί σε 24ωρη βάση χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Η κάλυψη σε αναλώσιμα είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα πολλές φορές συνοδοί ασθενών να ψάχνουν να βρουν υλικά και φάρμακα από φαρμακεία.

Από τη μεριά της, η διευθύντρια της 1ης ΥΠΕ υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική, ενώ για τις ελλείψεις στα αναλώσιμα, όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο, «δεν παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, κάτι που διαψεύστηκε μετά από λίγο και την τηλεφωνική επικοινωνία με την αποθήκη». Για την έλλειψη φαρμάκων είπε ότι αρμόδια ακόμα είναι τα νοσοκομεία και όντως μπορεί να ζητάνε τα ΚΥ πέντε και να δίνουν δύο, όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Σχετικά με την Κερατέα, όπου λειτουργεί στην περιοχή μόνο το κέντρο «Πρίφτη» ως ιδιωτικό ιατρείο, δήλωσε ότι υπάγεται σε άλλη αρχή, η οποία διαχειρίζεται τα ζητήματα των «Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ).

Αγωνιστικό σχέδιο για τη συνέχεια

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, σύσκεψη φορέων στην Κερατέα για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό με σκοπό τη συνολική διεκδίκηση για την Υγεία, καθώς και κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.

Τα αιτήματα των αγωνιστικών παρεμβάσεων που αναπτύσσουν το ΕΚ Λαυρίου και οι φορείς της περιοχής, μεταξύ άλλων, είναι: Αμεση κάλυψη του ΚΥ Λαυρίου, με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό, παίρνοντας υπόψη την αύξηση του πληθυσμού, τις μόνιμες δομές προσφύγων, το λιμάνι. Λειτουργία του κτιρίου «Πρίφτη» στην Κερατέα ως Κέντρου Υγείας. Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Κάλυψη όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων εργασίας με σχέσεις μόνιμης εργασίας. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ