Σάββατο 21 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αποτυπώνει τη διαιώνιση του αίσχους με τα «μπλοκάκια»

Τη διαιώνιση του αίσχους με τα «μπλοκάκια», που όμως υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης μισθωτής εργασίας, αποτυπώνει - όπως αναμενόταν - και η σχετική εγκύκλιος για την ασφάλιση ελεύθερων επαγγελματιών (κυρίως επιστημόνων) και αυτοαπασχολούμενων, σύμφωνα με το νόμο 4387 του άρθρου 39 της παρ. 9.

Επιπλέον, η εγκύκλιος κάνει ακόμα πιο επώδυνες τις προϋποθέσεις ασφάλισης, καθώς ρίχνει στις πλάτες τους την ευθύνη να αποδείξουν τη σχέση τους με τους εργοδότες τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επωμισθούν οι ίδιοι όλο το βάρος της ασφάλισης (για την κύρια σύνταξη 20% επί των αποδοχών τους) και όχι 6,67% στον ασφαλισμένο και 13,33% στον εργοδότη, όπως γενικά διατυπώνεται στο νόμο.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη διαδικασία υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), η εγκύκλιος διευκρινίζει πως «ο ασφαλισμένος που αιτείται την υπαγωγή του στη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39, οφείλει να αναγράφει στο ΔΠΥ που εκδίδει στον αντισυμβαλλόμενό του ότι υπάγεται στην εν λόγω ρύθμιση. Αντίστοιχα, και μέχρι το τέλος εκάστου ημερολογιακού μήνα, ο εν λόγω αντισυμβαλλόμενος υποχρεούται να υποβάλει για τον ασφαλισμένο που υπάγεται στην ανωτέρω ρύθμιση ΑΠΔ, προβαίνοντας σε κατανομή της συμφωνηθείσας αμοιβής ανά μήνα, με βάση τη διάρκεια της σύμβασης (...) Στην περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος δεν υποβάλει ΑΠΔ, προκειμένου ο παρέχων σε αυτόν υπηρεσίες ασφαλισμένος να υπαχθεί στην οικεία ρύθμιση, ο εν λόγω ασφαλισμένος οφείλει να υποβάλει στον ΕΦΚΑ υπεύθυνη δήλωση περί πλήρωσης των νόμιμων προϋποθέσεων, όπως αυτές περιγράφονται ως άνω, δηλώνοντας ταυτόχρονα το ΑΦΜ του/των αντισυμβαλλομένου/ων του (...) Εφόσον ο αντισυμβαλλόμενος αμφισβητεί το περιεχόμενο της δήλωσης του ασφαλισμένου, υποβάλλει αντιρρήσεις ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του ΕΦΚΑ, ενώ μέχρι την επίλυση της σχετικής διαφοράς από τα όργανα αυτά, για τον ασφαλισμένο υπολογίζονται εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 39 (ως μη μισθωτός)».

Γίνεται, λοιπόν, φανερό πως η διαδικασία «απόδειξης» εκ μέρους του ασφαλισμένου της σχέσης εργασίας με τους εργοδότες του (και μόνο έως δύο) μόνο εύκολη δεν είναι: Στην πραγματικότητα, είτε θα οδηγεί σε συνολική επιβάρυνση του ασφαλισμένου, είτε σε μείωση των αποδοχών του και άρα έμμεση μεταφορά ολόκληρης της ασφάλισης σε βάρος του...

Τέλος, από την εγκύκλιο προκύπτει πως στην περίπτωση που ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος έχει μισθωτή σχέση και ασφαλίζεται ως μισθωτός, τότε για τη δεύτερη απασχόλησή του σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με ΔΠΥ θα πρέπει να καταβάλλει μόνος του τις εισφορές για την απασχόληση αυτή, σύμφωνα με τις απολαβές του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ