Σάββατο 21 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Από τη Δευτέρα ξεκινούν το στήσιμο των μπλόκων σε όλη τη χώρα

Με δίκαια αιτήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους

Ζεσταίνοντας τις μηχανές των τρακτέρ τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν από μεθαύριο Δευτέρα το στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε βασικούς οδικούς κόμβους και άλλα επιλεγμένα σημεία σε όλη τη χώρα, κλιμακώνοντας έτσι τις κινητοποιήσεις που άρχισαν πριν από τρεις περίπου μήνες με κατά τόπους αγωνιστικές δράσεις, για τα δίκαια αιτήματά τους που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους.

Στο στόχαστρο της πάλης τους βρίσκονται η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, τα μέτρα που εφαρμόζουν - με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων - στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και των μνημονίων υπέρ του κεφαλαίου, επιταχύνοντας τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, με συνέπεια το παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Αντίπαλοι της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς είναι οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο της, κερδοσκοπούν σε βάρος της αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Οι τράπεζες που με τα υψηλά επιτόκια και πανωτόκια της «πίνουν το αίμα».

Τεράστια η σημασία της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης

Σύμμαχοι των μικρομεσαίων αγροτών είναι η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που δέχονται την ίδια σφοδρή επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και αντιμετωπίζουν εξίσου μεγάλα προβλήματα επιβίωσης. Σε αυτή τη συμμαχία στηρίζονται για να έχει τη δύναμη και την προοπτική που χρειάζεται ο αγώνας της.

Και είναι πολύ σημαντικό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, πριν ακόμα στηθούν τα μπλόκα, ξεκίνησε να εκδηλώνεται η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οπως από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, τα οποία, με ανακοίνωσή τους, χαιρετίζουν την κινητοποίηση των αγροτών που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, τονίζοντας ότι «οι δυνάμεις που ξεκληρίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά υπονομεύουν το βιοτικό επίπεδο των ναυτεργατών, των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, είναι το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις». Σε αυτήν τη βάση τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα τους «να απομονώσουν αυτές τις δυνάμεις του κεφαλαίου και το πολιτικό τους προσωπικό, με ενότητα, αλληλεγγύη και αγώνα, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που ζούμε».

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι στη διάρκεια του πρόσφατου πολυήμερου απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών, ήταν η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αυτή που με ανακοίνωσή της εξέφρασε τη συμπαράσταση των μικρομεσαίων αγροτών στον αγώνα τους, καταγγέλλοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τον περιβόητο «κοινωνικό αυτοματισμό», αξιοποιώντας και τη στάση μερίδας παραγωγών.

Ανάλογες ανακοινώσεις συμπαράστασης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς εκδίδουν εργατικά κέντρα, συνδικάτα κι άλλοι μαζικοί φορείς.

Εντείνονται οι προετοιμασίες στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, όπως αποφασίστηκε στις συσκέψεις Αγροτικών Συλλόγων που οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες των νομών στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τα Φάρσαλα της Λάρισας, το πανίσχυρο μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας θα στηθεί την Πέμπτη 26/1, καθώς η σφοδρή κακοκαιρία που συνεχίζεται σε πολλές περιοχές εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα. Από αύριο Κυριακή, ωστόσο, τα τρακτέρ θα βγαίνουν στις πλατείες των χωριών, ζεσταίνοντας τις μηχανές για να ξεκινήσουν προς τον χώρο του μεγάλου μπλόκου.

Στις 26/1, οι αγρότες από τα χωριά του νομού Καρδίτσας θα συγκεντρωθούν, μαζί με τα τρακτέρ τους, στις 10.30 π.μ., στον κόμβο της Ιτέας, επί της Εθνικής Οδού Καρδίτσας - Λάρισας, κι από κει με μεγάλο κομβόι θα κατευθυνθούν προς τον κόμβο της Νίκαιας, επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Στο ίδιο μέρος θα φτάσουν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες από τα χωριά των Τρικάλων, που θα έχουν προσυγκεντρωθεί έξω από το Μεγαλοχώρι, στο δρόμο Τρικάλων - Λάρισας, καθώς και οι αγρότες από τα χωριά των Φαρσάλων και άλλων χωριών του νομού Λάρισας.

Τη Δευτέρα 23/1, οι αγρότες των χωριών των επαρχιών Τυρνάβου και Ελασσόνας θα στήσουν μπλόκο στην διασταύρωση Αργυροπουλίου (Μελούνα), με την προσυγκέντρωση των τρακτέρ να γίνεται στο Δαμάσι, ενώ αγρότες της Μαγνησίας προσανατολίζονται για μπλόκο στο Αερινό.

Μέχρι να στηθεί το μπλόκο της Νίκαιας θα συνεχιστούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, με στόχο κανείς Θεσσαλός μικρομεσαίος αγρότης να μην μείνει έξω από αυτήν τη μεγάλη μάχη που δίνει το αγροτικό κίνημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας ανακοίνωσε ότι εκτός από την χτεσινοβραδυνή στην επαρχία Αγιάς, συσκέψεις θα γίνουν επίσης: Σήμερα Σάββατο, στις 13.00, στο χωριό Γαλήνη (ταβέρνα Γκέκας) και στις 19.00, στην Βαμβακού του πρώην Δήμου Πολυδάμαντα. Αύριο Κυριακή, στις 11.00 στον Κυπάρισσο και στις 18.00, στο Κατωχώρι Φαρσάλων και τη Δευτέρα 23/1, στις 19.00, στα Βρυσιά Φαρσάλων.

Αγροτικά μπλόκα και κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες αγροτικών συλλόγων, Ομοσπονδιών και Επιτροπών Αγώνα και στην υπόλοιπη χώρα για το στήσιμο μπλόκων τη Δευτέρα 23 Γενάρη.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι εξής κινητοποιήσεις:

  • Αγρίνιο: Στις 11 π.μ. συγκέντρωση στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ
  • Αίγιο: Στις 10 π.μ. συγκέντρωση στα γραφεία της «Παναιγιάλειου Ενωσης Συνεταιρισμών ΑΕ» και στη συνέχεια μπλόκο στην Εθνική Οδό
  • Αργολίδα: Στις 12 το μεσημέρι θα παραταχθούν τα μηχανήματα στην πλατεία της Αγίας Τριάδας και ύστερα με κομβόι, θα στηθεί το μπλόκο στην ΕΟ Αργους - Κορίνθου, στο ύψος του Ινάχου ποταμού
  • Αρτα: Στις 10 π.μ. μπλόκο στη γέφυρα της Αρτας
  • Βόνιτσα: Στις 12 μ. στην Τράπεζα Πειραιώς
  • Ζάκυνθος: Στις 10 π.μ. στη Λούμπα
  • Ηλεία: Μπλόκο στο Λατίφη Αμαλιάδας
  • Ηράκλειο: Στις 10 π.μ. μπλόκο στον κόμβο Πραιτωρίων από τον Σύλλογο Αστερουσίων και στις 10.30 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου από τους αγροτικούς συλλόγους Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών και Αρκαλοχωρίου
  • Θεσσαλονίκη: Μπλόκο στα Μάλγαρα
  • Κατερίνη: Μπλόκο στην Εθνική Οδό, στη γέφυρα στην είσοδο της Κατερίνης
  • Κιάτο: Στις 10.30 π.μ. συγκέντρωση στο Λιμάνι του Κιάτου και μετά με κομβόι κινητοποίηση στην Αγροτική Τράπεζα Πειραιώς Κιάτου (πρώην Αγροτική)
  • Κοζάνη: Στις 11 π.μ. συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΛΓΑ
  • Λέσβος: Στις 11 π.μ. συγκέντρωση στην Καλλονή
  • Μεσσηνία: Προσυγκέντρωση των αγροτικών μηχανημάτων στο σταθμό της Μεσσήνης με σκοπό το στήσιμο μπλόκου στην ΕΟ Αθηνών - Καλαμάτας σε συνεργασία με τον αγροτικό σύλλογο Χανδρινού
  • Νάουσα: Στις 12 μ. μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας
  • Πέλλα: Στήσιμο του μπλόκου Γυψοχωρίου
  • Πρέβεζα: Μπλόκο στον Λούρο στις 11.30 π.μ.
  • Ροδόπη: Μπλόκο στον επαρχιακό δρόμο Κομοτηνής - Ξάνθης στο ύψος της Νέας Καλλίστης
  • Φθιώτιδα: Μπλόκο στον κόμβο Ανθήλης
  • Χανιά: Στις 12 μ. συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για το στήσιμο μπλόκων στις 28 Γενάρη(2019-01-24 00:00:00.0)
Πολύμορφη δράση για το στήσιμο μπλόκων σε όλη τη χώρα στις 28 Γενάρη(2019-01-23 00:00:00.0)
Μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα(2017-01-27 00:00:00.0)
Ισχυρό μπλόκο - κέντρο του πανελλαδικού συντονισμού(2016-01-22 00:00:00.0)
Σημείο αναφοράς από σήμερα το Μπλόκο της Νίκαιας(2016-01-21 00:00:00.0)
Μπλόκα αγώνα σ' όλη τη χώρα(2010-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ