Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολλά προβλήματα από το νέο κύμα κακοκαιρίας

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για Σκόπελο και Αλόννησο συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Τα προβλήματα στη Σκόπελο (φωτ.) έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση

Eurokinissi

Τα προβλήματα στη Σκόπελο (φωτ.) έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση
Συνεχίζονται τα προβλήματα σε πολλές περιοχές από νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, με σφοδρές καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις που πλήττουν κυρίως τη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, πολλά προβλήματα υπήρχαν και χτες σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου στην Εγνατία Οδό, με οχήματα να βρίσκονται καθηλωμένα στο χιόνι για αρκετή ώρα στο 25ο χιλιόμετρο Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης, στο ύψος των Σαπών με κατεύθυνση προς την Αλεξανδρούπολη. Επιπλέον, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα μεταξύ Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης και Μέστης, στα όρια των νομών Εβρου και Ροδόπης. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κομοτηνής.

Από προχτές το βράδυ, οι πυκνές χιονοπτώσεις έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ηπείρου και ιδιαίτερα τους ορεινούς Δήμους των Ιωαννίνων και της Αρτας, δημιουργώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση των χωριών. Το χιόνι έφτασε το ένα μέτρο στη Μηλιά Μετσόβου, τη Βωβούσα στο Ζαγόρι και το Ματσούκι στα Τζουμέρκα. Ειδικότερα, στα χωριά των Τζουμέρκων, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, ενώ έχουν παγώσει οι πηγές του Βρυζοκάλαμου που δίνουν νερό στην περιοχή. Με απόφαση του Δήμου Ζαγορίου κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο Ιόνιο, με την Κέρκυρα να πλήττεται από δυνατούς ανέμους και ισχυρή βροχόπτωση, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους στο νησί της Ιθάκης. Ο άνεμος στην Κέρκυρα ξερίζωσε δέντρα, ενώ υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο στη Γαρίτσα, όταν έπεσε πάνω του δέντρο.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα Παρασκευή αναμένονται χιονοπτώσεις στη Θράκη τις πρωινές ώρες και πρόσκαιρα στα ορεινά - ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, ενώ τοπικές βροχές αναμένονται στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Καμία συγκεκριμένη δέσμευση για τη λήψη όλων των απαραίτητων προληπτικών μέτρων (προσωπικό, υποδομές και μέσα), ώστε οι κάτοικοι των νησιών της Σκοπέλου και της Αλόννησου να μη βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τα όσα τράβηξαν στη διάρκεια της τελευταίας κακοκαιρίας, δεν υπήρξε από την πλευρά της κυβέρνησης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, η οποία απαντήθηκε χτες από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

Ο Κ. Στεργίου στην τοποθέτησή του τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Η έλλειψη ελέγχων από τη μη ύπαρξη τεχνικών υπηρεσιών είχε ως αποτέλεσμα εχτές, κύριε υπουργέ, να πέσει όλο το ταβάνι, ο σοφάς εννοώ, από το Δημοτικό Σχολείο της Σκοπέλου και ευτυχώς που ήταν εν ώρα διαλείμματος και δεν είχαμε τραυματισμούς. Η ανάθεση της Πολιτικής Προστασίας σε εθελοντικές οργανώσεις και η τακτική αξιοποίησης ιδιωτικών συνεργείων και εργολάβων οδηγούν σε τεράστιες δυσκολίες για τη στοιχειώδη αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Κύριε υπουργέ, από τις 6 Γενάρη μέχρι τις 12, στη Σκόπελο και στην Αλόννησο οι δρόμοι παρέμειναν τελείως κλειστοί. Να σας ενημερώσω ότι ακόμα και σήμερα γίνονται προσπάθειες να ανοίξουν οι τελευταίοι δρόμοι επικοινωνίας μέσα τους οικισμούς κι αυτό έγινε γιατί είχαμε μικρό αριθμό μηχανοκίνητων μέσων και μειωμένης ισχύος. Αυτό, λοιπόν, είχε ακόμα ένα αρνητικό αποτέλεσμα, να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΗ, για την αποκατάσταση των βλαβών στο ηλεκτρικό δίκτυο, με αντίστοιχες συνέπειες στην παροχή νερού στους κατοίκους, αλλά και στη θέρμανσή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ